Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Grootegast

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, bittere thee of droge haren na een douchebeurt? Waarschijnlijk komt dat door hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 12.50 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Grootegast leidt tot schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier vind je belangrijke informatie alle mogelijke waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Een waterhardheid van 12.50 dH in Grootegast.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals kalk op de lak van de auto en een hoge energierekening.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • De voordelen: gunstig energieverbruik, verminderde eczeem klachtenen veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. Realiseer een besparing van wel €265 per 12 maanden.

Onderwerpen: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid GrootegastFunctioneringGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9861
Gem. Gasverbruik M31510 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25800 kWh
Gem. Waterhardheid12.50 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Minder huidproblemen en huidirritaties.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Strepen op je ruiten.
 • Water met een vreemde smaak.

Gratis offertes voor een waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Grootegast

Zit jij in de woning ook met situaties als droge haren na een douchebeurt en kalk op de lak van de auto? Steeds meer mensen lossen dit op met een betrouwbare waterontharder. Een dergelijke installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, je hebt minder wasmiddelen nodig, zacht en fris water en een verlaging van de energielasten. In de buurt van de gemeente Westerkwartier opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Grootegast heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Selecteer het type huishouden en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest bekende voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Voordeligste waterontharder.

PositiefUitleg
DuurzaamheidJe spoelt minder zeepproducten weg. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeDagelijkse apparaten zoals vaatwassers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Lekkerder waterEen kop koffie, thee of gewoon een glas water is minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. vaatwassers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Grootegast?

Mogelijkerwijs zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Grootegast. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water heeft als voordeel een meer efficiënte verwarming en je kleding blijft langer mooi. Maar is het echt noodzakelijk? Daarvoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Grootegast zit met een waterhardheid van 12.50. Definitie: hard water.
 • Het effect daarvan ervaart iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijvoorbeeld een besparing op de energierekening, smaakvol water en geen strepen meer op glas en lak.
 • Niet vergeten: water uit deze categorie is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Grootegast

De waterhardheid van het leidingwater in Grootegast is ongeveer 12.50 dH. We kunnen stellen dat het water hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 12.50 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 35,60 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-grootegast-9861

Interessante installaties

 • Aquarex IMP Pro 14
 • Ecowater eVOLUTION Refiner Power
 • Detandt-Simon Primo 12
 • North Star 20ED
 • AquaCombi AquaCell

Hoe werkt een waterverzachter precies?

De basis is eenvoudig: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Het gros van de waterontharders (van merken als Bayard) werken op basis van ionenuitwisseling. Een geladen cilinder met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. D.m.v. dit scheikundige proces zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Grootegast reduceer je de dH waarde van 12.50 naar een zachte 2.5 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit percentage kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemt men regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel zout er nodig is verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Speciale harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Ongeveer eens per week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met het regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 producten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. De voordelen zijn een laag tarief, staat los van het stroomnet en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: het aanzienlijke zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. De prijs van zo’n systeem begint bij €925.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een vaak gekozen systeem vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de innovatieve werking en inzicht in statistieken. Nadelen: de duurdere prijzen, je hebt iets hogere stroomkosten en een verhoogde kans op defecten/storingen. Beschikbaar vanaf €1025.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil komt uit rond de €390,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het voordeel van meerdere cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert geen zacht water uit de kraan.
 • Producten met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Perfect voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Dubbele harscilinder is niet schoner of beter, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Grootegast.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor experts voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n machine?

De totale kosten van een ontharder lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €80 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1650 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door de fabrikant, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Buiten deze kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Steeds meer waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De onkosten van ontkalkers zijn zo’n €750 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een geavanceerd apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1450 en €2175 (met montage inbegrepen). In de tabel hieronder bieden we de huidige kosten van een waterontharder in Grootegast.

Weten wat het kost om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Ga aan de slag met onze waterontharder-vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij professionele installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe supersnel monteurs, soorten ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €55
Mechanische waterontharderV.a €840
Elektronische waterontharderCirca €1070
Zout€27,50 per 50 kg
OnderhoudskostenRond de €125 per jaar
PlaatsingC.a. €150
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Grootegast?
De waterhardheid in Grootegast is plus minus 12.50 dH. Het gemiddelde in de provincie Groningen schatten we op 10.79 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een professioneel ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen glascorrosie of witte aanslag.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je met name een waterontharder moet installeren voor het comfort. O.a. verminderde eczeem klachten, lekkerdere koffie en thee, extra schoon servies en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium elementen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen door middel van regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. Het effect van zo’n magneet is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Apparaten met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een goede reiniging is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Optioneel kan je ervoor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Grootegast.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: gunstig energieverbruik, een lekkere watersmaak, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding die langer mooi blijft, de apparaten in de woning werken effectiever en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie