Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Lettelbert

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droge haren na een douchebeurt? Waarschijnlijk komt dat door de hardheid van het water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 12.50 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het toepassen van de beste waterontharder in Lettelbert resulteert in kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hier vind je praktische informatie over diverse types waterverzachters: wat is het precies, waarom is het zo populair, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van gemiddeld 12.50 dH in Lettelbert.
 • Dit resulteert mogelijk in issues zoals een droge huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Positieve gevolgen zijn: een besparing op de energierekening, lekkere watersmaak en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Start met vergelijken en probeer het direct uit. Het kan veel opleveren, tot wel €335 op jaarbasis.

Klik door naar: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenIs het echt nodig?Waterhardheid LettelbertHoe werkt het?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9827
Gem. Gasverbruik M31510 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25800 kWh
Gem. Waterhardheid12.50 dH

Het effect van zacht water

 • Zachter wasgoed.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Huidirritaties.
 • Aanslag op servies.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Lettelbert

Heb jij genoeg van dichtgeslibde leidingen of te veel schoonmaken? Meer en meer huishoudens plaatsen een goede waterontharder. Een dergelijk product haalt kalk en magnesium uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, je hebt minder wasmiddelen nodig, heerlijk zachte kleding en een lager stroom- en gasverbruik. In en rondom gemeente Westerkwartier kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Voordelig een waterontharder laten installeren in Lettelbert hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een plaatselijke installateur verstuurt je binnen enkele dagen een concurrerende offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest bekende voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goede verzachter.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Verlenging levensduur apparatenKostbare apparaten zoals CV-ketels zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Smaakvoller waterThee, koffie, limonade of een glaasje water heeft een betere smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Energiekosten besparingKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld heetwaterkranen. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Lettelbert?

Mogelijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Lettelbert. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt een besparing op gas- en stroomverbruik en textiel dat langer mee gaat. Kan ik dan niet zonder? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Lettelbert heeft een geschatte waterhardheid van 12.50. Dat betekent hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Denk aan gunstig energieverbruik, lekkerdere koffie en thee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Belangrijk: water uit deze categorie is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Lettelbert

De waterhardheid van het water in Lettelbert is ongeveer 12.50 Duitse graden. Dit betekent dat het water hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 12.50 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 35,60 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-lettelbert-9827

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Populaire merken en modellen

 • Amysoft E-100
 • Remon Waterontharders Sava
 • Culligan Medallist 915
 • Halutec Domus DPS 500
 • Bayard Tenera 28

Zo werkt een waterverzachter

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Ecowater) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Op die manier zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Lettelbert reduceert je de dH waarde van 12.50 naar een zachte 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit percentage kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Eens in de zoveel tijd zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Eens per week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemen we ook wel regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Het zoutverbruik is afhankelijk van de totale waterconsumptie, instellingen zoals resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Na ongeveer een week geraken de harskorrels verzadigd.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 machines: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een interessant tarief, geen stroomkosten en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: veel zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Deze installaties worden al geplaatst voor €950.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Het voordeel is: besparing op regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en inzicht in statistieken. De nadelen zijn: de duurdere prijzen, het systeem gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1300.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil bedraagt circa €430,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het voordeel van een ontharder met dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens de regeneratiecycluseven geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een stukje comfort voor huishoudens met kinderen.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Lettelbert.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Wij koppelen je aan specialisten voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De prijs van een waterverzachter zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €125 voor een magnetische ontharder tot ruim €1425 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs wordt bepaald door het model, de kwaliteit van het het harsfilter en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. In aanvulling op deze kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs kunnen extra korting geven wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De tarieven van waterverzachters beginnen bij €820 (zonder installatiewerk). Een slim apparaat varieert tussen ongeveer €1175 en €2225 inclusief installatiewerk. In de tabel hieronder check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Lettelbert.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Surf verder naar onze handige offerte-service en vraag prijzen op bij betrouwbare installateurs. Via die service kan jij zonder gedoe en vandaag nog installatiebedrijven, soorten waterverzachters en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €130
Mechanische waterontharderCirca €730
Elektrische waterontharderV.a €1130
Regeneratiezout€15 voor 25 kilo
OnderhoudscontractRond de €130 per 12 maanden
InstallatiekostenBegint bij €180
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in Lettelbert?
De hardheid van het water in Lettelbert komt uit op ong. 12.50 dH. De waarde in de provincie Groningen is grofweg 10.79 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem trekt calcium en magnesium uit het water wat resulteert in aangenaam zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor onder andere lagere energierekening en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die in de installatie wordt gestoken krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij merken op dat je met name een waterontharder moet laten plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijv. minder huidirritatie na het douchen, een lekkere watersmaak, een zijdezachte was en veel minder poetsen in huis. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium stoffen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd via de regeneratie functie. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De doeltreffendheid van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Ontkalkers met unieke ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is belangrijk om de hardheid van het water laag te houden. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Lettelbert.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen lopen flink uiteen. Onder andere: lager energieverbruik, een betere smaak van het water, minder zeep en wasmiddel nodig, de huid voelt zachter aan, stukken minder last van kalkaanslag, altijd een schone en zachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie