Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Enumatil

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, slecht functionerende apparaten of droge haren na een douchebeurt? Waarschijnlijk komt dat door aanwezigheid van hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 12.50 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het toepassen van de beste waterontharder in Enumatil heeft als effect water waar amper kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal vind je waardevolle info met betrekking tot waterverzachters: welke soorten zijn er, wat zijn de voordelen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van ongeveer 12.50 dH in Enumatil.
 • Dit kan zorgen voor onder andere bittere thee en hoger gasverbruik.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in lager energieverbruik, een glanzende vaat en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €225 per 12 maanden.

Klik door naar: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid EnumatilHoe werkt het?Geschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9812
Gem. Gasverbruik M31510 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25800 kWh
Gem. Waterhardheid12.50 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Enumatil

Heb jij genoeg van verstopte leidingen en/of kalkstrepen op glas en lak? Een groeiend aantal Nederlanders lossen dit op met een professionele waterontharder. Een dergelijk systeem onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op bestek en servies, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, zachtere was en een gunstig energieverbruik. In de buurt van de gemeente Westerkwartier kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Enumatil was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een professionele installateur zal jou benaderen met een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Duurzame ontharder.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter wordt overgedragen.
Verlenging levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals CV-ketels hebben minder last van kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterEen kop koffie, thee en het water uit de kraan smaakt stukken beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Minder energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld Quookers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Enumatil?

Mogelijkerwijs overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Enumatil. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot zacht en fris water en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Enumatil heeft een waterhardheid van 12.50. Concreet: hard water.
 • Het effect daarvan is per persoon weer anders.
 • Het verkleinen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijv. gunstig energieverbruik, zacht en fris water en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid (dH) is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Enumatil

De waterhardheid van het leidingwater in Enumatil bedraagt circa 12.50 Duitse graden. Dit houdt in dat het water hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 12.50 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 35,60 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-enumatil-9812

Bekijk installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • AEG 26 L
 • Euro Twin 10
 • North Star 11ED
 • Remon Waterontharders Kupa
 • North Star 11UD

Zo werkt een waterverzachter

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Kenmore) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Enumatil verklein je de dH waarde van 12.50 naar een zachte 3 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit beetje kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door aantal personen in het huishouden, hoe hard het water is en het formaat (kleine of grote installatie). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Speciale harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Na ongeveer een week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We bieden 2 soorten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneratie gaat op basis van tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessant tarief, duurzaam qua energieverbruik en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De minpunten zijn: een hoger zoutverbruik, relatief inefficiënt en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Beschikbaar vanaf €940.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. De belangrijkste voordelen zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de smart-functies en brede mogelijkheden. Als grote nadelen noemen we: de montagekosten, het kost stroom en een groter risico op defecten. Beschikbaar vanaf €1200.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil bedraagt circa €420,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het belangrijkste voordeel van twee cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met 1 cilinder heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – even geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Een stukje comfort als het watergebruik hoog is.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Enumatil.

Overal en altijd zacht water in huis?

Wij koppelen je aan specialisten voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De kosten van een ontharder liggen nogal uiteen. De prijzen starten vanaf €120 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €2000 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, het aantal cilinders en het vermogen. In aanvulling op deze kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je kiest voor een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De investeringen in waterontharders beginnen vanaf ongeveer €780, exclusief installatiekosten. Een goede installatie heeft een prijskaartje tussen de €1200 en €2125 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema check je de actuele kosten van een waterontharder in Enumatil.

Meteen weten wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Gebruik dan onze vergelijker en vraag prijzen op bij regionale installateurs. Via die service kan jij gemakkelijk en gratis merken, soorten installaties en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €120
Mechanische waterontharderCirca €840
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €900
Reinigingszout€25 per 50 kilo
OnderhoudscontractRond de €95 per beurt
PlaatsingskostenV.a €275
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Enumatil?
De hardheid van het leidingwater in Enumatil is ongeveer 12.50 dH. De waarde in de provincie Groningen schatten we op 10.79 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een speciaal ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een verlaging van de waterhardheid realiseert. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals water met een lekkere smaak en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij merken op dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet kopen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Denk hierbij aan een minder droge huid, meer smaak aan koffie en thee, een super zachte was en minder poets- en boenwerk. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Deze calcium en magnesium deeltjes worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen d.m.v. een natriumoplossing. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van deze magneten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Ontkalkers met unieke ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Regelmatig schoonmaken is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Enumatil.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Bijvoorbeeld: gunstig energieverbruik, smaakvoller water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, een aangenaam zachte huid na het douchen, geen kalkaanslag op bestek en servies, zijdezachte kleding, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie