Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wier

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, dichtgeslibde leidingen of droog haar na het douchen? De kans is groot dat dit komt door erg hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.70 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het kopen van de beste waterontharder in Wier heeft als effect kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op waterontharderrevolutie.nl check je bruikbare informatie met betrekking tot waterverzachters: wat is het, hoe gaat het precies in z’n werk, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.70 dH in Wier.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere bittere thee koffie en dichtgeslibde leidingen.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dat zorgt voor lager stroom- en gasverbruik, een zachte huid en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €330 op jaarbasis.

Onderwerpen: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid WierHoe werkt het?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9043
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25500 kWh
Gem. Waterhardheid6.70 dH

De voordelen van zacht water

 • Kleding die langer mooi blijft.
 • Lagere energiekosten.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Zet het milieu op 1!

Nadelen van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Water met een vreemde smaak.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Wier

Heb je last van een irriterende huid en kalk op de lak van de auto? Meer en meer Hollanders en Belgen installeren een professionele waterontharder. Een dergelijk systeem haalt kalk en magnesium uit het water. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, kleding die langer mooi blijft en een lagere energierekening. In de gemeente Waadhoeke kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Voordelig een waterontharder laten installeren in Wier heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur verstuurt je binnen enkele dagen een scherpe offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten staan samengevat in de tabel hierna. Mogelijk ook interessant: Professionele ontharder.

PluspuntBeschrijving
MilieubewustMinder zeepresten en plastic afval. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan minder snel stukApparaten met verwarmingselementen zoals CV-ketels vertonen veel minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Vermindering huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals vaatwassers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Wier?

Waarschijnlijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Wier. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water heeft als voordeel apparatuur die langer meegaat en een beperking in schoonmaakwerkzaamheden. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Wier zit met een waterhardheid van 6.70. Dit houdt in matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is per persoon weer anders.
 • Een lagere waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijvoorbeeld maandelijks lagere energielasten, fris kraanwater en minder poetsen en boenen.
 • Belangrijk: dit soort water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Wier

De waterhardheid van het drinkwater in Wier bedraagt ongeveer 6.70 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.70 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,08 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-wier-9043

Installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Apic Zetes
 • Euro Combi 14 Fleck
 • Kinetico Mini KB
 • North Star 25ED
 • Lubron Easysoft 1700 Classic

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Tapworks) werken op basis van ionenuitwisseling. Een geladen cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wier voer je de dH waarde terug van 6.70 naar een Dh onder de 3. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Na verloop van tijd raakt de hars verzadigd. Elke 5/6 dagen moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door de totale waterconsumptie, instellingen zoals resthardheid en de grootte van de installatie. Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd met het regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee machines: Elektrische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Belangrijke pluspunten zijn een gunstig tarief, het gebruikt geen energie en het is onderhoudsarm. Er zijn ook negatieve aspecten: het systeem spoelt soms onnodig, een inefficiënte werking en geen extra opties zoals een vakantieregeling. De prijs van zo’n systeem begint bij €775.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Dit model is zeer in trek vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en inzicht in statistieken. Nadelen: de duurdere prijzen, bij een stroomstoring werkt het niet en hoge kosten qua onderhoud. De prijs van zo’n systeem begint bij €1050.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil is ongeveer €370,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het positieve effect van een machine met een dubbele cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater tijdens de spoelingen.
 • In de situatie met ontkalkers met maar één cilinder heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) even geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Vaak gekozen voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een dubbele cilinder is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Wier.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker kunnen zeer uiteenlopen. Dit begint vanaf €170 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €2125 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het model, het type ontharder en de inhoud van het systeem. Buiten deze initiële kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in waterverzachters starten bij €710, zonder installeren. Een goed apparaat kost gemiddeld tussen de €1475 en €1900 inclusief installatiewerk. In onderstaande schema tref je de geraamde kosten van een waterontharder in Wier.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Start meteen met onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de prijzen bij toonaangevende installateurs. Met die methode kan iedereen gemakkelijk en vandaag nog monteurs, soorten waterverzachters en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €90
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €690
Waterontharder (elektrisch)V.a €1170
Regeneratiezout€45 voor 100 kg
OnderhoudRond de €160 p/jaar
PlaatsingskostenVanaf €175
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Wier?
De hardheid van het water in Wier ligt rond de 6.70 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit het water wat de waterhardheid doet dalen. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: kleding en ander textiel gaat langer mee en het textiel gaat langer mee.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Installateurs zeggen dan ook dat je overwegend een waterontharder moet installeren voor de directe immateriële voordelen. Bijvoorbeeld een fijne douchebeurt, zacht en smaakvol water, een super zachte was en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit regelt men doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats door pekelwater. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De uitwerking van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Machines met een vat voor ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie vul je ieder kwartaal bij met zout. Een gereinigd apparaat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Sommige mensen kiezen ervoor om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wier.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Denk dan aan: lagere energiekosten, zacht en fris water, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, blinkende glazen, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie