Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Spannum

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, strepen op de ramen, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft wellicht te maken met de hardheid van het water. Deze plaats kent een waterhardheid van 6.70 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het toepassen van de beste waterontharder in Spannum heeft als effect kalkvrij water in de woning. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Via onze adviseurs tref je nuttige informatie alle mogelijke waterverzachters: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.70 dH in Spannum.
 • Mogelijk heb jij last van voorvallen als slecht werkende huishoudelijke apparaten en dichtslibbende waterleidingen.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn lagere stookkosten, lekkerdere koffie en thee en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Vergelijk meerdere offertes en ervaar het gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €305 per jaar.

Lees verder over: De juiste waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Wat levert het echt op?Waterhardheid SpannumHoe werkt het?InvesteringFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8843
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25500 kWh
Gem. Waterhardheid6.70 dH

Het effect van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Lagere stookkosten.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Irritaties aan de huid.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Water met een vreemde smaak.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Spannum

Zit jij thuis ook met een erg droge huid en/of kalkaanslag op kranen en tegels? Een groeiend aantal mensen bestellen een professionele waterontharder. Een dergelijk systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, geen strepen meer op glas en lak, zijdezachte kleding en huid en maandelijks besparen op de energiekosten. In de gemeente Waadhoeke opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Spannum heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen heeft verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Milieuvriendelijke verzachter.

PluspuntBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepresten en plastic afval. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Levensduur apparatenKostbare apparaten zoals wasdrogers hebben geen last meer van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Lekkerder waterEen kopje thee, koffie of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Vermindering huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen koffiezetapparaten. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Spannum?

Mogelijkerwijs wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Spannum. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water heeft als voordeel smaakvol water en zijdezachte kleding. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Spannum ontvangt een waterhardheid van 6.70. Dit houdt in matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is erg persoonlijk.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Denk aan structureel lagere energiekosten, zachter wasgoed en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Uit de test: deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Spannum

De waterhardheid van het leidingwater in Spannum ligt op ong. 6.70 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.70 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,08 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-spannum-8843

Vraag prijzen op in de regio

Veel gekozen merken

 • Wateronthardershop Euro Combi 14 Fleck 5600SXT
 • NoCalc NoCalc
 • Delta Escalda
 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 14
 • North Star 25ED

Hoe werkt een waterverzachter precies?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De meeste waterontharders (van bijv. BWT) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Op deze wijze wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Spannum reduceer je de dH waarde van 6.70 naar een acceptabele 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit kleine % kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert raakt de hars verzadigd. Gemiddeld eens per 7 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Het regenereren is erg belangrijk. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het waterverbruik, de Dh waarde van het water en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Speciale harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We onderscheiden 2 soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Dit model is nog steeds in trek vanwege een laag tarief, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: er vinden onnodige spoelingen plaats, een matige efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €760.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Een vaak gekozen systeem vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een efficiënte werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de tarieven, je hebt iets hogere stroomkosten en een verhoogde kans op defecten/storingen. Beschikbaar vanaf €1000.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €360,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het grootste voordeel van een extra cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • In het geval van één cilinder ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een uitkomst voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Spannum.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Neem contact op met vakmannen voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €125 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1425 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk en model, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je direct een onderhoudscontract neemt. Afsluitend heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De tarieven van waterontharders beginnen vanaf ongeveer €850, excl. installatie. Een apparaat met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1275 en €1700 inclusief montage en inregeling. In de onderstaande tabel tref je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Spannum.

Benieuwd naar de kosten om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Klik dan door naar onze vergelijker en achterhaal de tarieven bij toonaangevende installateurs. Op basis daarvan kun jij moeiteloos snel monteurs, type systemen en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €80
Mechanische waterontharderVanaf €890
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €930
Tabletten€50 voor 100 kg
OnderhoudstarievenCirca €95 per beurt
PlaatsingskostenC.a. €260
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Spannum?
De hardheid van het water in Spannum is ongeveer 6.70 dH. De waarde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat leidt tot zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere een glanzende vaat en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je voornamelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. O.a. verminderde eczeem klachten, smaakvol water, een glanzende vaat en minder schrobben en poetsen. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt de waterontkalker?
Voor kalkvrij water moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium elementen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt middels een natriumoplossing. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. Het effect van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Apparaten met een vat voor ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Regelmatig schoonmaken is noodzakelijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Spannum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. De belangrijksten zijn: lager energieverbruik, smaakvoller water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, de huid voelt zachter aan, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, mooie schone glazen, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie