Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Vilvoorde

Heb je in huis last van kalkneerslag, kalk op de lak van de auto, smerig water of huidirritaties? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 19,04 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het gebruik van de beste waterverzachter in Vilvoorde zorgt voor kalkvrij water in huis. Dit is goed voor jouw gezondheid, het milieu en je portemonnee. Middels onze specialisten tref je belangrijke info over diverse types waterontharders: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 19,04 dH in Vilvoorde.
 • Hierdoor ontstaan onder andere slecht functionerende apparaten en slecht functionerende HR-ketel.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • De resultaten daarvan zijn een beter presterende CV-ketel, een zachte huid na bad of douche en textiel slijt minder snel.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €240 per jaar.

Lees verder over: Een waterverzachter kopen en installerenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid VilvoordeWerkingGeschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteVilvoorde
Postcode1800
Gem. Gasverbruik M33.405 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5350 kWh
Gem. Waterhardheid19,04 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Kleding die langer mooi blijft.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Een droge huid.
 • Strepen op je ruiten.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Vilvoorde

Ben jij ook klaar met een onnodig hoge energierekening en/of onnodig veel schoonmaken? Flink wat Vlamingen plaatsen een elektrische waterontkalker. Deze installatie onttrekt kalk uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, minder huidproblemen en huidirritaties en een gunstig energieverbruik. In de buurt van de gemeente Vilvoorde zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Vilvoorde wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een plaatselijke installateur stuurt jou zo snel mogelijk een interessante offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Lees ook verder over: Goedkoopste ontkalker.

VoordeelBeschrijving
EcologischHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter wordt overgedragen.
Verlenging levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals HR-ketels hebben geen last meer van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Smaakvoller waterThee, koffie, limonade of eigen spa-blauwsmaakt veel beter.
SchoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Prettig voor je huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen HR-ketels. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Vilvoorde?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Vilvoorde. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water heeft als voordeel een lagere energierekening en geen strepen meer op glas en lak. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor het antwoord daarop moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Vilvoorde heeft een gemeten waterhardheid van 19,04. Dit houdt in Erg hard water.
 • Hoeveel last je ervan hebt verschilt erg per persoon.
 • Een lagere waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Denk aan gunstig energieverbruik, zacht en fris water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Goed om te weten: water uit deze categorie hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Vilvoorde

De waterhardheid van het leidingwater in Vilvoorde bedraagt circa 19,04 Duitse graden. Dit houdt in dat het water Erg hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 19,04 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 54,23 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-vilvoorde-1800

Bekijk specialisten in deze regio’s

Bekende modellen en merken

 • BWC Omega ET VIP de luxe 600
 • Delta Garona
 • General electric GE-45HF
 • Mooiwater Medium
 • Waterluxe Combi 12

Technische uitleg werking waterontkalker

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterontharder haalt kalk uit het water. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Het gros van de waterverzachters (van merken als Durlem) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Door dat proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Vilvoorde verklein je de dH waarde van 19,04 naar een fijne 3 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit kleine % kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen met zout
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke 5/6 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte wordt berekend a.d.h.v. aantal personen in het huishouden, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Na ongeveer een week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische of elektrische waterverzachters
We behandelen twee soorten: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. De belangrijkste voordelen zijn een interessante prijs, gebruikt geen stroom en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Dit systeem is beschikbaar vanaf €820.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, de innovatieve werking en verschillende geavanceerde instellingen. Nadelen: de aanschafkosten, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1025.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €410,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van deze tweede cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • Als je kiest voor ontkalkers met 1 cilinder heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Twee cilinders heeft dus dezelfde werking, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Vilvoorde.

Overal en altijd zacht water in huis?

Vraag contactgegevens aan voor experts voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n ontkalker?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €95 voor magnetische ontharders tot ruim €1850 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en hoeveel liter het systeem aankan. Buiten deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters werken met een speciale korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in ontharders starten vanaf €660 (zonder installatiewerk). Een systeem met uitgebreide opties ligt qua kosten tussen €1550 en €1850 inclusief installatiewerk. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bekijk je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Vilvoorde.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Probeer dan onze handige offerte-service en achterhaal de prijzen bij betrouwbare installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en kosteloos installateurs, soorten ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €135
Waterontharder (mechanisch)Rond de €830
Waterontharder (elektronisch)V.a €1130
Onthardingszout€30 voor 50 kg
OnderhoudstarievenCirca €95 p/jaar
InstallatieCirca €150
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Vilvoorde?
De waterhardheid in Vilvoorde is gemiddeld 19,04 dH. Het gemiddelde in de provincie Vlaams Brabant is gemiddeld 16,91 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit het water wat de waterhardheid doet dalen. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals een langere levensduur van huishoudelijk apparaten en textiel slijt minder snel.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
Normaliter geldt: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Installateurs zeggen dan ook dat je overwegend een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Denk aan verminderde eczeem klachten, fris kraanwater, zachter wasgoed en minder schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om water kalkvrij te maken zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium delen hechten zich aan deze hars. In de alternatieve cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd door regenereren. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. Het effect van deze magneten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Systemen met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is essentieel om de kwaliteit van het water te waarborgen. Eventueel heb je de keuze hiervoor het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Vilvoorde.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, minder last van kalkaanslag, een super zachte was, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie