Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder IJmuiden

Wil jij ook af van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, water met een vreemde smaak of droge haren na een douchebeurt? De kans is groot dat dit komt door de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.00 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in IJmuiden heeft als effect water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze website bekijk je praktische informatie over de waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.00 dH in IJmuiden.
 • Dit kan zorgen voor issues zoals bittere thee koffie en een hoge energierekening.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De voordelen: een beter presterende CV-ketel, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €225 per jaar.

Onderwerpen: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid IJmuidenTechnische detailsWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieNoord-Holland
GemeenteVelsen
Postcode1973
Gem. Gasverbruik M31270 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26600 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Kleding en ander textiel gaat langer mee.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Minpunten van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Strepen op je ruiten.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen IJmuiden

Heb je in huis last van huidirritaties of veel schoonmaakwerk? Veel woningeigenaren installeren een elektrische waterontharder. Zo’n systeem filtert kalk uit kraanwater. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, veel minder zeep en wasmiddel nodig, een glanzende vaat en apparatuur die langer meegaat. In de gemeente Velsen zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in IJmuiden gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een regionale installateur biedt je op korte termijn een heldere offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De belangrijkste voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Mogelijk ook interessant: Ontkalker informatie.

PluspuntUitleg
DuurzaamHet verbruik van zeepproducten neemt af. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Langere levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals wasdrogers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidEen lekker zachte huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Verminderde energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in IJmuiden?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in IJmuiden. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water leidt tot langere levensduur van huishoudelijke apparaten en textiel en kleding die langer mooi blijven. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor het antwoord daarop moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • IJmuiden heeft een waterhardheid van 6.00. Dat betekent matig zacht water.
 • Het effect daarvan is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid reduceren biedt comfort.
 • Bijv. lager energieverbruik, lekkere watersmaak en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in IJmuiden

De waterhardheid van het drinkwater in IJmuiden is ongeveer 6.00 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-ijmuiden-1973

Vaak gekozen modellen

 • General electric GE-18C
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 15
 • Watertotaal Euro Twin 80
 • Culligan Medallist 910
 • Lubron Proline SXT2

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat precies? Het gros van de waterontharders (van merken als Galaxy) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van de waterontkalker in IJmuiden reduceer je de dH waarde van 6.00 naar een acceptabele 2.5 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat achterblijft leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Op een bepaald moment zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per 5 of 6 dagen moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemt men regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Het zoutverbruik is afhankelijk van grootte van het huishouden, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De slimme harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na een tijd raken zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische of mechanische waterontharders
We behandelen 2 installaties: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneratie gaat op basis van tijd. De voordelen zijn een aantrekkelijke prijs, staat los van het stroomnet en lagere onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: een relatief hoog zoutverbruik, relatief inefficiënt en je hebt minder geavanceerde instellingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €840.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Dit model is zeer in trek vanwege: minder regeneratiezout, een efficiënte werking en brede mogelijkheden. De nadelen zijn: de duurdere prijzen, het systeem gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. Beschikbaar vanaf €1275.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is circa €350,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het gemak van een twee cilinders is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt tijdens de spoelingen.
 • Bij 1 cilinder ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een uitkomst voor huishoudens met kinderen.
 • Dubbele harscilinder is niet schoner of beter, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in IJmuiden.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Leg nu contacten met product-experts voor montage.

Wat is prijs van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker zijn erg wisselend. Dit loopt van €85 voor magnetische ontharders tot meer dan €1825 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Enkele waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je instemt met een onderhoudscontract. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van ontkalkers zijn zo’n €750 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een slim systeem varieert tussen ongeveer €1375 en €1925 inclusief plaatsing. In onderstaande schema tref je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in IJmuiden.

Nieuwsgierig wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Ga aan de slag met onze vergelijker en achterhaal de prijzen bij erkende installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe en zonder kosten installatiebedrijven, soorten ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €50
Waterontharder (mechanisch)C.a. €680
Waterontharder (elektronisch)Vanaf €1110
Zout€50 voor 100 kg
OnderhoudskostenRond de €130 (jaarbasis)
PlaatsingskostenC.a. €180
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in IJmuiden?
De waterhardheid in IJmuiden is grofweg 6.00 dH. De waarde in de provincie Noord-Holland is circa 6.24 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem trekt magnesium en calcium uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor onder andere structureel lagere energiekosten en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van iedere euro die je investeert zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij vinden dat je met name een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Bijvoorbeeld verminderde eczeem klachten, meer smaak aan koffie en thee, kleding dat langer meegaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Voor kalkvrij water zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dat is haalbaar doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium deeltjes worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de andere cilinder wordt de hars weer opgeladen via zout. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. Het effect van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontharders met ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een degelijke schoonmaakbehandeling is noodzakelijk voor een lange levensduur en goede werking. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in IJmuiden.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Denk dan aan: lagere energiekosten, betere smaak van water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, bestaande kalkaanslag verdwijnt, zachter wasgoed, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie