Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Makkinga

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, bittere thee of irritaties aan de huid? Dit heeft wellicht te maken met de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 7.10 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het gebruik van de beste waterontharder in Makkinga heeft als doel water waar amper kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hier tref je handige informatie over de waterverzachters: welke type ontharders zijn er, wat zijn de voordelen, en wat is de investering?

 • Gemeten waterhardheid van 7.10 dH in Makkinga.
 • Dit resulteert mogelijk in problemen als een droge huid en hoger gasverbruik.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Positieve gevolgen zijn: kalkvrije leidingen, zijdezachte kleding en huid en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Dien vandaag een aanvraag in een kies voor duurzaam gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €345 per jaar.

Snelkoppelingen: De juiste waterontharder kopenVoordelenIs het echt nodig?Waterhardheid MakkingaHoe functioneert zo’n installatie?KostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8423
Gem. Gasverbruik M31700 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26300 kWh
Gem. Waterhardheid7.10 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Besparen op gas- en stroomverbruik.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Goed voor het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Makkinga

Heb je last van slecht functionerende apparaten of kalk op de lak van de auto? Een groeiend aantal Hollanders en Belgen plaatsen een elektrische waterontharder. Deze installatie haalt kalk uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, zijdezachte kleding en huid en een beter presterende CV-ketel. In en rondom gemeente Ooststellingwerf zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterontharder laten installeren in Makkinga hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een interessante offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis kan voor elk huishouden interessant zijn. De voornaamste pluspunten hebben we verzameld in een lijst. Mogelijk ook interessant: Voordeligste verzachter.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkEr is minder zeep noodzakelijk. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals vaatwassers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Meer smaak aan het waterEen kop koffie, thee of een glas water uit de kraan heeft een betere smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Vermindering huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals boilers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Makkinga?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Makkinga. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water leidt tot zachter wasgoed en geen kalkaanslag op bestek en servies. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Makkinga heeft een geschatte waterhardheid van 7.10. Samengevat: matig hard water.
 • Het effect daarvan is nogal subjectief.
 • De waterhardheid verlagen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijvoorbeeld efficiëntere verwarming, minder huidproblemen en huidirritaties en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Makkinga

De waterhardheid van het drinkwater in Makkinga is ongeveer 7.10 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 7.10 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,22 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-makkinga-8423

Bekijk installateurs in de regio

Veel gekozen merken

 • Ecowater eVOLUTION 300 Boost
 • Boshuis Duolux plus 150
 • Erie Maxima Eco11
 • Atag Descale 15
 • Amysoft C-100

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Innovatieve waterontharders (van bijv. Honeywell) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op deze wijze vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Makkinga reduceert je de dH waarde van 7.10 naar een gezonde 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het kalk dat overblijft is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke week moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De benodigde hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. aantal personen in het huishouden, de gekozen resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. De slimme harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We behandelen twee soorten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een interessant tarief, geen stroomkosten en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: het aanzienlijke zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt minder geavanceerde instellingen. Beschikbaar vanaf €820.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Belangrijke pluspunten zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de smart-functies en uitgebreide instellingen. De nadelen zijn: de aanschafkosten, je hebt iets hogere stroomkosten en meer kans op storingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €430,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het grootste voordeel van een extra cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • Bij 1 cilinderige ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) tijdelijk geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitermate handzaam voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Twee cilinders heeft dus dezelfde werking, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Makkinga.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Neem contact op met erkende adviseurs voor advies.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een waterontkalker zijn erg wisselend. Dit begint vanaf €155 voor magnetische ontharders tot ruim €2325 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het model, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de doorstroomsnelheid. In aanvulling op deze eenmalige investering heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in waterontharders starten bij €730, zonder installeren. Een slimme installatie kost gemiddeld tussen de €1575 en €1850 inclusief plaatsing. In het volgende schema achterhaal je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Makkinga.

Kijk jij ook naar de opties om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Kies dan nu voor onze online offerteservice en bekijk actuele kosten bij professionele installateurs. Via die service kan jij moeiteloos supersnel merken, type systemen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €100
Waterontharder (mechanisch)Rond de €760
Waterontharder (elektrisch)Circa €1030
Reinigingszout€25 per 50 kilo
Onderhoud (indicatie)C.a. €135 (jaarbasis)
MontageV.a €210
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Makkinga?
De hardheid van het leidingwater in Makkinga is grofweg 7.10 dH. De meting in de provincie Drenthe is om en nabij de 6.55 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit leidingwaterwaardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt verschillende voordelen zoals zijdezachte kleding en huid en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke €1 die je in dit product steekt zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij merken op dat je met name een waterontharder moet aanschaffen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, lekkerdere koffie en thee, blinkende glazen en minder poets- en boenwerk. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om water vrij van kalk te maken moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dit gebeurt doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. De magnesium en calcium onderdelen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder worden de harskorrels weer opgeladen aan de hand van het regenereren. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De doeltreffendheid van deze magneten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Modellen met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de machine wordt voorgeschreven voor een goede efficiënte werking. Je kunt er ook voor kiezen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Makkinga.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Neem nou aspecten als: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zacht en smaakvol water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van droge huid, minder last van kalkaanslag, een super zachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie