Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Appelscha

Heb je in huis last van kalkaanslag, strepen op je ruiten, bittere thee of huidirritaties? De kans is groot dat dit komt door erg hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 7.10 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het toepassen van de beste waterontharder in Appelscha leidt tot zacht en schoon water zonder kalk. Het draagt bij aan de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze website bekijk je handige informatie aangaande waterverzachters: wat is het precies, waarom moet ook jij het overwegen, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van 7.10 dH in Appelscha.
 • Dit is de oorsprong van bijvoorbeeld huidirritaties en hoger gasverbruik.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Pluspunten: efficiëntere verwarming, zachter wasgoed en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Start met vergelijken een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €260 op jaarbasis.

Lees verder over: In 5 stappen een waterontharder kopenWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid AppelschaTechnische detailsInvesteringVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode9422
Gem. Gasverbruik M31700 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26300 kWh
Gem. Waterhardheid7.10 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Heerlijk zachte kleding.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Minder poetsen en boenen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Minpunten van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Een erg droge huid.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Appelscha

Heb je in huis last van een erg droge huid en doffe aanslag in keuken en badkamer? Meer en meer Hollanders en Belgen kiezen voor de installatie van een betrouwbare waterontharder. Zo’n systeem haalt de hardheidsmineralen uit het water. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, je hebt minder wasmiddelen nodig, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en structureel lagere energiekosten. In de buurt van de gemeente Ooststellingwerf opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Appelscha gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een lokale installateur verstuurt je binnen enkele dagen een gespecificeerde offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Voordeligste waterontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. Je stoot minder CO2 uit omdat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan minder snel stukKostbare apparaten zoals HR-ketels worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Lekkerder waterThee, koffie, bouillon of glas kraanwater heeft een betere smaak.
SchoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen CV-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Appelscha?

Vermoedelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Appelscha. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel zacht en fris water en geen strepen meer op glas en lak. Kan ik dan niet zonder? Aangaande deze vraag kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Appelscha zit met een waterhardheid van 7.10. Dat betekent matig hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water verschilt erg per persoon.
 • De waterhardheid terugdringen is goed voor mens en milieu.
 • Denk aan een besparing op de energierekening, kleding en ander textiel gaat langer mee en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Niet vergeten: water uit deze categorie kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Appelscha

De waterhardheid van het leidingwater in Appelscha is ongeveer 7.10 dH. Men zegt dan ook wel dat het water matig hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 7.10 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-appelscha-9422

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Vaak gekozen modellen

 • Grunbeck Weichwassermeister GSX10-I
 • Watergenius HWS 2500
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 25
 • BWT AQA smart C
 • General electric GNOH45KE

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Innovatieve waterontharders (van bijv. Bayard) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Appelscha reduceert je de dH waarde van 7.10 naar een zachte 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Dit kleine % kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de hars verzadigd raken. Eens per 5 of 6 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte hangt af van het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en het type ontharder (de grootte). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Speciale harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes worden automatisch gereinigd met regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterontharders
We behandelen 2 soorten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneratie gaat op basis van tijd. De belangrijkste voordelen zijn een laag tarief, gebruikt geen stroom en er is minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: een relatief hoog zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Beschikbaar vanaf €880.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, de innovatieve werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de aanschafkosten, het systeem gebruikt stroom en meer kans op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1225.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €410,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het handige van de 2e cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens de spoelingen.
 • Wanneer we spreken over 1 cilinderige ontkalkers heb je tijdens het schoonmaken geen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Extra handig voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Appelscha.

Overal en altijd zacht water in huis?

Wij koppelen je aan specialisten voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder liggen nogal uiteen. Ze zijn er al vanaf €110 voor magnetische ontharders tot ruim €1750 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de capaciteit van het systeem. In aanvulling op deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je instemt met een onderhoudscontract. Verder heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De tarieven van ontkalkers beginnen bij €840 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een slimme installatie heeft een prijskaartje tussen de €1350 en €2050 inclusief installatiewerk. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst check je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Appelscha.

Benieuwd naar de kosten om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en vraag prijzen op bij professionele installateurs. Met die methode kan iedereen zonder problemen en gratis specialisten, type systemen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €120
Mechanische waterontharderC.a. €810
Waterontharder (elektronisch)V.a €1190
Onthardingszout€50 voor 100 kg
OnderhoudskostenRond de €90 per 12 maanden
InstallatieCirca €230
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Appelscha?
De hardheid in Appelscha ligt op 7.10 dH. Dit cijfer in de provincie Drenthe is circa 6.55 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat resulteert in aangenaam zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en biedt voordelen als apparatuur die langer meegaat en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van iedere euro die je investeert krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij zijn dan ook van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder moet aanschaffen voor het comfort. Denk hierbij aan geen droge huid na het douchen, zacht en fris water, blinkende glazen en minder schrobben en poetsen. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium bouwstenen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de andere cilinder wordt het hars schoongespoeld via een speciaal regeneratie moment. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De effectiviteit van magnetische producten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Machines met eigen ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Regelmatig schoonmaken is cruciaal voor een goede efficiënte werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Appelscha.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. lagere energiekosten, zacht en fris water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, kleding dat langer meegaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie