Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Smilde

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, glascorrosie, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of irritaties aan de huid? Waarschijnlijk komt dat door erg hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.38 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het kopen van de beste waterontharder in Smilde resulteert in kalkvrij water in de woning. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Via onze adviseurs bekijk je uitgebreide info aangaande waterverzachters: wat voor installaties zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.38 dH in Smilde.
 • Dit kan zorgen voor onder andere kalk op de lak van de auto en verstopte leidingen.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Positieve gevolgen zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, verminderde eczeem klachtenen het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €220 per jaar.

Klik door naar: Waar op letten bij waterontharder kopenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid SmildeWerkingDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9422
Gem. Gasverbruik M31720 M3
Gem. Stroomverbruik kWh30500 kWh
Gem. Waterhardheid6.38 dH

Het effect van zacht water

 • Lekkerdere koffie en thee.
 • Besparing op de energierekening.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Irritaties aan de huid.
 • Strepen op de ramen.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Smilde

Heb je last van een inefficiënte hr-ketel en kalkstrepen op glas en lak? Een aanzienlijk aantal huishoudens bestellen een betrouwbare waterontharder. Dit systeem haalt kalk en magnesium uit het water. Toepasbaar op elk type huis. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en lagere stookkosten. In de omgeving van de gemeente Midden-Drenthe werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Smilde heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur stuurt jou zo snel mogelijk een interessante offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis heeft ontzettend veel voordelen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Klik direct door naar: Goede waterontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. De CO2 uitstoot is lager omdatje verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals wasmachines hebben geen last meer van kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJe verse koffie & thee en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen vaatwassers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Smilde?

Misschien zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Smilde. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water leidt tot smaakvoller water en geen kalkaanslag in de badkamer. Maar hoe groot is de noodzaak? Aangaande deze vraag bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Smilde heeft een waterhardheid van 6.38. Dat betekent matig zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is nogal subjectief.
 • De waterhardheid reduceren heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Denk aan lager stroom- en gasverbruik, een glanzende vaat en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Belangrijk: water met deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Smilde

De waterhardheid van het leidingwater in Smilde is ongeveer 6.38 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.38 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 18,17 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-smilde-9422

Vraag prijzen op in de regio

Populaire merken en modellen

 • Grunbeck Weichwassermeister GSX10
 • Ecowater eVOLUTION 400 Boost
 • MultiAqua WaterMaster EC-4
 • Atlantis Krausen C100-E
 • Euro Combi 10 Fleck

Hoe werkt een waterverzachter?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Honeywell) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zodoende verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Smilde voer je de dH waarde terug van 6.38 naar een acceptabele 2.5 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat achterblijft zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. 4 keer per maand moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemen we ook wel regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt berekend a.d.h.v. het aantal m3 water dat je verbruikt, instellingen zoals resthardheid en het type ontharder (de grootte). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd met het regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee producten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Dit model is nog steeds in trek vanwege een aantrekkelijke prijs, staat los van het stroomnet en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: het systeem spoelt soms onnodig, een beperkte efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Je koopt zo’n machine al vanaf €840.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een efficiënte werking en inzicht in statistieken. Nadelen: de aanschafkosten, het systeem gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1275.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €375,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van een installatie met 2 cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In het geval van ontkalkers met maar één cilinder heb jij tijdens de regeneratiecyclusgeen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Vaak gekozen voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Smilde.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Kom in contact met professionals voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De investering van een ontharder zijn nogal verschillend. Je hebt ze vanaf €135 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €1650 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, 1 of 2 cilinders en de omvang van het systeem. Naast deze eenmalige kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van deze systemen lopen op vanaf €850 (montage niet inbegrepen). Een geavanceerde installatie heeft een prijskaartje tussen de €1625 en €1850 inclusief inregelen. In onderstaande schema check je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Smilde.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te laten installeren? Open onze online offerteservice en bekijk actuele prijzen bij betrouwbare installateurs. Zo kan je eenvoudig en kosteloos experts, type systemen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €125
Mechanische waterontharderBegint bij €750
Elektronische waterontharderV.a €1180
Reinigingszout€17,50 per 25 kilo
OnderhoudRond de €145 per 12 maanden
PlaatsingV.a €270
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Smilde?
De waterhardheid in Smilde is plus minus 6.38 dH. Het gemiddelde in de provincie Drenthe is doorgaans 6.55 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een slim ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit je kraanwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor onder andere een zachte huid en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn van mening dat je altijd een waterontharder moet kopen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. O.a. minder huidproblemen en huidirritaties, smaakvol water, blinkende glazen en minder schrobben en poetsen. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om kalk uit het water te halen vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan deze korrels. In de andere cilinder worden de harskorrels weer opgeladen door middel van pekelwater. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die op een totaal andere manier functioneren. Het effect van zo’n magneet wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Ontkalkers met eigen ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Regelmatig schoonmaken is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Smilde.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, zacht en smaakvol water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag op bestek en servies, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie