Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Damwâld

Heb je last van kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, vies water of een irriterende huid? De kans is groot dat dit komt door hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 9.30 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het gebruik van de beste waterontharder in Damwâld heeft als effect water waar nauwelijks nog kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op dit portaal verzamel je uitgebreide informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van 9.30 dH in Damwâld.
 • Dit kan zorgen voor irritaties zoals een droge huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Pluspunten: lager energieverbruik, zijdezachte kleding en huid en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Dien vandaag een aanvraag in en ondervind zelf de voordelen. Realiseer een besparing van wel €250 per 12 maanden.

Direct naar: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid DamwâldZo werkt een waterontharderGemiddelde kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9104
Gem. Gasverbruik M31650 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25600 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

De voordelen van zacht water

 • Een zachte huid.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Te veel schoonmaken.

Gratis offertes voor een waterontharder

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Damwâld

Ben jij ook klaar met een droge huid en/of kalkaanslag op je sanitair en apparatuur? Flink wat mensen lossen dit op met een elektrische waterontharder. Een dergelijke installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, je hebt minder wasmiddelen nodig, het textiel gaat langer mee en een lager energieverbruik. In de gemeente Dantumadiel zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Voordelig een waterontharder laten installeren in Damwâld was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een plaatselijke installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De belangrijkste voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Lees ook verder over: Beste waterontkalker.

PluspuntBeschrijving
MilieuvriendelijkEr is minder zeep noodzakelijk. Verlaging van CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Levensduur apparatenDure apparatuur zoals strijkijzers hebben minder last van kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Smaakvoller waterJe verse koffie & thee of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
SchoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. Quookers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Damwâld?

Wellicht zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Damwâld. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water heeft als voordeel betere smaak van water en jij hebt tot wel 50% minder zeepproducten nodig. Hoeveel ga ik er van merken? Aangaande deze vraag kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Damwâld heeft een gemeten waterhardheid van 9.30. Dat betekent hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is voor iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • O.a. verlaging van de maandlasten voor energie, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Opmerking: dit type water is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Damwâld

De waterhardheid van het water in Damwâld bedraagt circa 9.30 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-damwald-9104

Vraag prijzen op in de regio

Vaak geplaatste ontharders

 • Boshuis Duolux plus 200
 • Watertotaal Euro Twin 10
 • Remon Waterontharders Kupa
 • Amysoft C-300
 • Erie Maxima Eco26

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Durlem) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Middels deze handeling vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Damwâld verlaag je de dH waarde van 9.30 naar een zachte 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit percentage kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de onthardingshars verzadigen. 4 keer per maand wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt bepaald door hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Ongeveer eens per week zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee types: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regenereren gaat op gezette tijden. Dit model is nog steeds in trek vanwege een concurrerende prijs, 0 energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, minder efficiëntie en minder instellingen mogelijk. De prijs van zo’n systeem begint bij €900.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en verschillende geavanceerde instellingen. Nadelen: de duurdere prijzen, het gebruikt een beetje stroom en soms dure onderhoudscontracten. Te bestellen vanaf c.a. €1125.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil is ongeveer €350,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het positieve effect van twee cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb je tijdens de regeneratiecyclustijdelijk geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Een uitkomst voor wat grotere huishoudens.
 • 2 cilinders werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Damwâld.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Wij koppelen je aan experts voor montage.

Hoeveel kost zo’n machine?

De investering van een waterontharder kunnen zeer uiteenlopen. Dit loopt van €70 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1900 voor een innovatief elektrisch apparaat. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, het type ontharder en de doorstroomsnelheid. Behalve deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs geven korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Als laatste heb je ook ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van waterontkalkers starten bij €850, excl. installatie. Een luxe installatie varieert tussen ongeveer €1650 en €1950 inclusief plaatsing. In onderstaande schema tref je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Damwâld.

Nieuwsgierig wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en bekijk actuele tarieven bij professionele installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk en vandaag nog merken, verschillende opstellingen en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €120
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €740
Elektronische waterontharderV.a €1020
Onthardingstabletten€27,50 voor 50 kg
OnderhoudBegint bij €100 per beurt
MontageBegint bij €200
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Damwâld?
De waterhardheid in Damwâld ligt op 9.30 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem haalt kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. De smaak zal een stuk beter worden en biedt voordelen als een besparing op de energierekening en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Het is belangrijk om te vermelden dat je overwegend een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Bijv. comfortabel douchen, zacht en fris water, zijdezachte kleding en minder schoonmaakwerkzaamheden. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe werkt de waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. Deze calcium en magnesium elementen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats middels het regenereren. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van zo’n magneet wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Modellen met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigde machine wordt voorgeschreven om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Damwâld.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Bijvoorbeeld: lager energieverbruik, meer smaak aan koffie en thee, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, minder last van kalkaanslag, een zijdezachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie