Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hellum

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, dichtslibbende waterleidingen of een irriterende huid? Vaak ontstaan deze problemen door de waterkwaliteit (hard water). In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 12.50 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. De beste waterontharder in Hellum zorgt voor kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, en het is een duurzame investering. Hier vind je praktische info over diverse types waterverzachters: wat is het precies, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 12.50 dH in Hellum.
 • Mogelijk heb jij last van issues zoals strepen op je ruiten en hoge stookkosten.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Positieve gevolgen zijn: langere levensduur van huishoudelijke apparaten, lekkerdere koffie en thee en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €350 per 12 maanden.

Klik door naar: Waar op letten bij waterontharder kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid HellumFunctioneringDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9627
Gem. Gasverbruik M31610 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27900 kWh
Gem. Waterhardheid12.50 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Zet het milieu op 1!

De effecten van te hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Hellum

Ben jij ook klaar met een droge huid of kalk op de lak van de auto? Een groot deel van de mensen installeren een betrouwbare waterontharder. Een dergelijke installatie haalt kalk uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, water met een lekkere smaak en lagere stookkosten. In de gemeente Midden-Groningen vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Hellum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Selecteer het type huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een scherpe offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Goede ontkalker.

VoordeelUitleg
MilieuvriendelijkEr is minder zeep noodzakelijk. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers vertonen veel minder kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Verminderde energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. vaatwassers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Is een waterontkalker nodig in Hellum?

Vermoedelijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Hellum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water heeft als voordeel kalkvrije leidingen en geen kalkaanslag in de badkamer. Maar is het echt noodzakelijk? Daarvoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Hellum kent een waterhardheid van 12.50. Concreet: hard water.
 • Het effect daarvan is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid verlagen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • O.a. apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zacht en fris water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Goed om te weten: water uit deze categorie kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Hellum

De waterhardheid van het drinkwater in Hellum is ongeveer 12.50 dH. Dit betekent dat het water hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 12.50 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 35,60 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-hellum-9627

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Watergenius HWS 2500
 • Bayard Minima
 • Watertotaal Euro Twin 14
 • 038waterontharder Separaat 14
 • Erie IQsoft Eco12

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Innovatieve waterontharders (van bijv. Van Marcke) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van de waterontkalker in Hellum reduceert je de dH waarde van 12.50 naar een Dh onder de 2.5. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit beetje kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Gemiddeld eens per 7 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Hoeveel zout er nodig is wordt bepaald door hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Unieke harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Ongeveer eens per week zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische of elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 machines: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Het gemak zit ‘m in een schappelijke prijs, duurzaam qua energieverbruik en het is onderhoudsarm. Nadelen zijn er ook: een relatief hoog zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen inzicht in statistieken. Beschikbaar vanaf €975.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, een slimme werking en brede mogelijkheden. De nadelen zijn: de hogere aanschafprijs, het systeem gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1275.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €410,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van een machine met een dubbele cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Bij enkele cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitstekend geschikt voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Dubbele harscilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Hellum.

Reken af met kalk!

Wij koppelen je aan specialisten voor een demo.

Hoeveel kost zo’n machine?

De investering van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €150 voor een magnetische ontharder oplopend tot wel €1850 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De kosten hangen af van het merk en model, het type ontharder en de doorstroomsnelheid. Behalve deze eenmalige kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in ontkalkers lopen op vanaf €670 (zonder installatiewerk). Een luxe installatie kost gemiddeld tussen de €1550 en €2225 inclusief montage en inregeling. In het overzicht hieronder bieden we de actuele kosten van een waterontharder in Hellum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te laten installeren? Surf verder naar onze vergelijker en check de huidige tarieven bij toonaangevende installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en direct vakmannen, type systemen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €95
Waterontharder (mechanisch)Circa €680
Elektrische waterontharderC.a. €1140
Tabletten€17,50 per 25 kg
OnderhoudskostenRond de €140 per beurt
MontageBegint bij €240
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Hellum?
De waterhardheid in Hellum komt uit op ong. 12.50 dH. De meting in de provincie Groningen komt uit op ongeveer 10.79 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een ontkalkingssysteem trekt kalk moleculen uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor lager stroom- en gasverbruik en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij merken op dat je overwegend een waterontharder moet installeren voor het comfort. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, meer smaak aan koffie en thee, kleding dat langer meegaat en minder schrobben en poetsen. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium elementen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt de hars weer opgeladen via natrium. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De effectiviteit van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Ontharders met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is essentieel zodat het systeem efficiënt blijft werken. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Hellum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: lager stroom- en gasverbruik, fris kraanwater, minder schoonmaakmiddelen benodigd, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, altijd een schone en zachte was, de apparaten in de woning werken effectiever en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie