Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Harkstede

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, aanslag op servies, slecht werkende huishoudelijke apparaten of huidirritaties? Vaak ontstaan deze problemen door aanwezigheid van hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 12.50 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het toepassen van de beste waterontharder in Harkstede heeft als doel kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten vind je praktische informatie alle mogelijke waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe werkt het, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van gemiddeld 12.50 dH in Harkstede.
 • Dit is de oorsprong van situaties als onnodig veel zeepverbruik en matig presterende cv installaties.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • De resultaten daarvan zijn structureel lagere energiekosten, fris kraanwater en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Laat een systeem plaatsen en ervaar het gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €220 per jaar.

Lees verder over: Een waterontharder kopen en installerenWat zijn de voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid HarkstedeWerkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9617
Gem. Gasverbruik M31610 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27900 kWh
Gem. Waterhardheid12.50 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Lekkere watersmaak.
 • Besparing op de energierekening.
 • Veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Zet het milieu op 1!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Bittere smakende thee.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Harkstede

Heb jij genoeg van verstopte leidingen en/of onnodig poets- en boenwerk? Een groot deel van de Hollanders en Belgen plaatsen een betrouwbare waterontharder. Een dergelijk product onttrekt calcium en magnesium aan het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, besparen op schoonmaakmiddelen, een zachte huid na bad of douche en een verlaging van de energielasten. In de gemeente Midden-Groningen vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Harkstede heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Beste waterontkalker.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustMinder zeepproducten nodig. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals strijkijzers hebben minder last van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Lekkerder waterJe verse koffie & thee of een glaasje water is veel smaakvoller.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemJe huid is aanmerkelijk zachter. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals boilers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Harkstede?

Vermoedelijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Harkstede. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water heeft als voordeel smaakvoller water en je hebt veel minder zeep en wasmiddel nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Harkstede zit met een waterhardheid van 12.50. Definitie: hard water.
 • Het gevolg van deze score is nogal subjectief.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Denk aan gunstig energieverbruik, kleding en ander textiel gaat langer mee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Opmerking: dit soort water is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Harkstede

De waterhardheid van het water in Harkstede ligt op ong. 12.50 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 12.50 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 35,60 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-harkstede-9617

Vind een vakman in de buurt

Interessante installaties

 • Waterboss Microboss CMB410n
 • Halutec Domus DPS 600
 • Delta Domela
 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • Boshuis iQualQ Duo 100

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? Het gros van de waterontharders (van merken als Durlem) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Zodoende verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Harkstede reduceer je de dH waarde van 12.50 naar een Dh van ongeveer 2.5. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemen we ook wel regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt ligt aan zaken als aantal personen in het huishouden, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee producten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een aantrekkelijke prijs, gebruikt geen stroom en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: veel zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €860.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout, een slimme werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: een hogere prijs, het kost stroom en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1150.

Enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? We maken onderscheid tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is circa €450,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het grootste voordeel van de 2e cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Bij 1 cilinderige ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam voor huishoudens met kinderen.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Harkstede.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Leg nu contacten met specialisten voor advies.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterontkalker zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €85 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1400 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk en model, de kwaliteit van het het harsfilter en het vermogen. Naast deze kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Steeds meer waterontharder installateurs geven korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van dergelijke installaties zijn zo’n €850, exclusief installatiekosten. Een geavanceerde installatie heeft een prijskaartje tussen de €1275 en €1775 incl. installatie. In de tabel hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een waterontharder in Harkstede.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in je huis te installeren? Ga aan de slag met onze online offerteservice en check de huidige prijzen bij regionale installateurs. Zo kan men zonder problemen en kosteloos specialisten, soorten ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €70
Mechanische waterontharderV.a €830
Elektrische waterontharderV.a €1100
Zout€50 voor 100 kilo
OnderhoudskostenBegint bij €90 per 12 maanden
MontagekostenV.a €225
Rekenvoorbeeld van de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Harkstede?
De waterhardheid in Harkstede schatten we op 12.50 dH. Het gemiddelde in de provincie Groningen is grofweg 10.79 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als bijkomende voordelen zachter wasgoed en textiel slijt minder snel.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die je uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Experts vinden dat je voornamelijk een waterontharder moet aanschaffen voor de directe immateriële voordelen. O.a. een zachte huid, smaakvol water, kleding die langer mooi blijft en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water vrij van kalk te maken wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit proces kan doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium bouwstenen hechten zich aan deze hars. In de andere cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats door een natriumoplossing. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werking van dit soort modellen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Modellen met eigen ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schoon apparaat is essentieel voor een lange levensduur en goede werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Harkstede.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Bijvoorbeeld: een besparing op de energierekening, fris kraanwater, minder schoonmaakmiddelen benodigd, verminderde eczeem klachten, geen kalkaanslag op bestek en servies, altijd een schone en zachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie