Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Witteveen

Heb je last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, smerig water of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft wellicht te maken met de hardheid van het water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.38 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het installeren van de beste waterontharder in Witteveen heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op deze pagina verzamel je praktische informatie over de waterverzachters: wat is het precies, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.38 dH in Witteveen.
 • Dit is de oorsprong van situaties als kalkstrepen op ramen en hoge stookkosten.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De resultaten daarvan zijn apparatuur die langer meegaat, lekkerdere koffie en thee en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Dien vandaag een aanvraag in en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €330 per 12 maanden.

Snel naar: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid WitteveenHoe werkt het?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9439
Gem. Gasverbruik M31720 M3
Gem. Stroomverbruik kWh30500 kWh
Gem. Waterhardheid6.38 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Fris kraanwater.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Zet het milieu op 1!

Nadelen van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Droog haar na het douchen.
 • Aanslag op servies.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Witteveen

Heb je last van een droge, geïrriteerde huid of apparatuur dat te snel stuk gaat? Steeds meer huizenbezitters kiezen voor de installatie van een slimme waterontharder. Dit systeem filtert kalk uit kraanwater. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, geen strepen meer op glas en lak, verminderde eczeem klachten en een efficiëntere warmteoverdracht. In en rondom gemeente Midden-Drenthe zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Voordelig een waterontharder laten installeren in Witteveen hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een lokale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een aantrekkelijke offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Milieuvriendelijke ontkalker.

VoordeelUitleg
MilieubewustJe spoelt minder zeepproducten weg. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan minder snel stukApparatuur zoals koffiezetapparaten zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterJe verse koffie & thee en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Gunstigere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. vaatwassers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Witteveen?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Witteveen. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water biedt een zachte huid na bad of douche en een vermindering van schoonmaakproducten. Maar is het echt noodzakelijk? Hiervoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Witteveen heeft een gemeten waterhardheid van 6.38. Definitie: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • O.a. verlaging van de maandlasten voor energie, lekkere watersmaak en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Goed om te weten: deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Witteveen

De waterhardheid van het drinkwater in Witteveen bedraagt circa 6.38 Duitse graden. Dit betekent dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.38 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 18,17 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-witteveen-9439

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Populaire merken en modellen

 • Halutec SensorSoft
 • BWC Omega ET VIP de luxe 600
 • Halutec SensorSoft
 • Fegon AquaStar 1800 HE
 • Boshuis Combilux plus 200

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Autotrol) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een filter met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op basis daarvan wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Witteveen reduceert je de dH waarde van 6.38 naar een Dh van ongeveer 2.5. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Wekelijks moet de hars worden schoongespoeld met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Het zoutverbruik hangt af van aantal personen in het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische of elektrische waterontharders
We bieden twee soorten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. De voordelen zijn een aantrekkelijk tarief, geen stroomkosten en lagere onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: veel zoutverbruik, een matige efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Dit systeem is beschikbaar vanaf €970.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een populair model vanwege: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: de installatiekosten, het gebruikt stroom en hoge kosten qua onderhoud. Deze installaties worden al geplaatst voor €1000.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterontharder kopen?We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil ligt rond de €360,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van een extra cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • In de situatie met 1 cilinder ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Ideaal voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Meerdere cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Witteveen.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Dit begint vanaf €70 voor magnetische ontharders tot zo’n €1550 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De kosten hangen af van de fabrikant, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het vermogen. Buiten deze eenmalige investering komen er nog installatiekosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Afsluitend heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De kosten van ontharders zijn zo’n €680, exclusief installatiekosten. Een installatie met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1450 en €1850 inclusief montage en inregeling. In de tabel hieronder check je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Witteveen.

Nieuwsgierig wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Ga aan de slag met de offerte vergelijker en achterhaal de prijzen bij betrouwbare installateurs. Op deze manier kun je zonder gedoe en direct experts, type systemen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €140
Waterontharder (mechanisch)V.a €720
Elektrische waterontharderV.a €1170
Zout€50 per 100 kilo
OnderhoudstarievenVanaf €110 per 12 maanden
InstallatiekostenV.a €210
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Witteveen?
De hardheid van het kraanwater in Witteveen schatten we op 6.38 dH. De referentiewaarde in de provincie Drenthe is circa 6.55 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een professioneel ontkalkingssysteem haalt kalk uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere kleding en ander textiel gaat langer mee en geen kalkaanslag in de badkamer.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij merken op dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet laten plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld een zachte huid, lekkerdere koffie en thee, blinkende glazen en veel minder poetsen in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om kalk uit het water te halen transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium elementen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt het filter schoongespoeld via geplande regeneratie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De doeltreffendheid van deze theorie is niet erg betrouwbaar.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Ontharders met ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een schone installatie is essentieel zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Optioneel kan je ervoor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Witteveen.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, smaakvoller water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, een aangenaam zachte huid na het douchen, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, zijdezachte kleding, de apparaten in de woning werken effectiever en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie