Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hoogersmilde

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, apparaten die slecht werken of irritaties aan de huid? Dit heeft vaak te maken met te hard water in de leiding. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.38 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het gebruik van de beste waterontharder in Hoogersmilde maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Via onze adviseurs vind je uitgebreide informatie aangaande waterverzachters: wat is het, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van 6.38 dH in Hoogersmilde.
 • Mogelijk heb jij last van situaties als veel schoonmaakwerk en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, lekkerdere koffie en thee en textiel slijt minder snel.
 • Vergelijk meerdere offertes een kies voor duurzaam gemak. Realiseer een besparing van wel €250 per jaar.

Onderwerpen: In 5 stappen een waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid HoogersmildeFunctioneringWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9423
Gem. Gasverbruik M31720 M3
Gem. Stroomverbruik kWh30500 kWh
Gem. Waterhardheid6.38 dH

De voordelen van zacht water

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Besparing op de energierekening.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Droog haar na het douchen.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Water met een vreemde smaak.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Hoogersmilde

Wil je definitief afrekenen met slecht functionerende apparaten en veel schoonmaakwerk? Veel huizenbezitters kiezen een professionele waterontharder. Een dergelijk systeem haalt kalk en magnesium uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, minder huidproblemen en huidirritaties en een efficiëntere warmteoverdracht. In de omgeving van de gemeente Midden-Drenthe vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Voordelig een waterontharder laten installeren in Hoogersmilde was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een gespecificeerde offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De positieve effecten zijn opgesomd in de volgende tabel. Bezoek ook de pagina over: Duurzame waterontkalker.

VoordeelUitleg
DuurzaamMinder zeepproducten wegspoelen. Je stoot minder CO2 uit omdat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan minder snel stukDagelijkse apparaten zoals Quookers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterThee, koffie, limonade of eigen spa-blauwis veel smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Energiekosten besparingBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. CV-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Hoogersmilde?

Wellicht zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Hoogersmilde. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot maandelijks lagere energiekosten en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Hoeveel ga ik er van merken? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Hoogersmilde heeft een geschatte waterhardheid van 6.38. Concreet: matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen is goed voor mens en milieu.
 • Bijv. lager energieverbruik, water met een lekkere smaak en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Opmerking: deze hardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Hoogersmilde

De waterhardheid van het water in Hoogersmilde is om en nabij de 6.38 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.38 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 18,17 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-hoogersmilde-9423

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • Grunbeck softliQ:SC18
 • Watercompany Softflow 9
 • Bayard Tenera 22
 • Electrolux 18L
 • Calex Calex 22L

Technische uitleg werking waterverzachter

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Honeywell) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Hoogersmilde verlaag je de dH waarde van 6.38 naar een acceptabele 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de werkingskracht van de hars verminderen. Elke week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. het waterverbruik, de hardheid van het water en het soort ontharder (klein of groot). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De aanwezige harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er bestaan twee machines: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneratie gaat op basis van tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstige prijs, duurzaam qua energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: onnodige verspilling van water en zout, een beperkte efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Te bestellen vanaf c.a. €775.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en uitgebreide instellingen. Natuurlijk zijn er nadelen: de aanschafkosten, het kost stroom en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?We maken onderscheid tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is ongeveer €440,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het voordeel van meerdere cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Als je kiest voor 1 cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert even geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Extra handig als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Hoogersmilde.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Leg nu contacten met vakmannen voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De totale kosten van een waterverzachter zijn nogal verschillend. Dit begint vanaf €125 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2075 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs hangt af van het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de capaciteit van het systeem. Behalve deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in dergelijke installaties beginnen bij €790 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een slimme installatie varieert tussen ongeveer €1300 en €1775 inclusief montage en inregeling. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een waterontharder in Hoogersmilde.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Klik dan door naar onze vergelijkingstool en check de huidige tarieven bij regionale installateurs. Zo kan je makkelijk en kosteloos specialisten, type systemen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €70
Mechanische waterontharderV.a €660
Waterontharder (elektronisch)Circa €1170
Reinigingszout€17,50 voor 25 kilo
OnderhoudskostenVanaf €120 p/jaar
MontageC.a. €190
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Hoogersmilde?
De hardheid van het leidingwater in Hoogersmilde schatten we op 6.38 dH. De tabelwaarde in de provincie Drenthe is om en nabij de 6.55 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat leidt tot zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor langere levensduur van huishoudelijke apparaten en minder poetsen en boenen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: per €1,00 die je eraan uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn dan ook van mening dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het comfort. Denk aan verminderde eczeem klachten, meer smaak aan koffie en thee, zachter wasgoed en veel minder poetsen in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. Deze calcium en magnesium stoffen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder wordt de hars worden schoongespoeld a.d.h.v. een regeneratie behandeling. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werkzaamheid van magnetische producten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet je zeker niet overslaan. Modellen met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een goede reiniging is belangrijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Optioneel kan je ervoor kiezen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Hoogersmilde.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Bijvoorbeeld: efficiëntere verwarming, smaakvoller water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een zachte huid, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, kleding blijft langer mooi, de apparaten in de woning werken effectiever en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie