Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wirdum

Wil jij ook af van kalkaanslag, aanslag op servies, apparaten die slecht werken of een erg droge huid? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 12.50 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Wirdum maakt mogelijk dat je kan genieten van zacht en schoon water zonder kalk. Het draagt bij aan de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Via onze adviseurs check je belangrijke info aangaande waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en verdien ik het ook terug?

 • Gemiddelde waterhardheid van 12.50 dH in Wirdum.
 • Hierdoor ontstaan voorvallen als water met een vreemde smaak en dichtslibbende waterleidingen.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Pluspunten: een beter presterende CV-ketel, lekkere watersmaak en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €310 op jaarbasis.

Onderwerpen: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid WirdumTechnische uitleg werkingKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieGroningen
GemeenteLoppersum
Postcode9917
Gem. Gasverbruik M31790 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26300 kWh
Gem. Waterhardheid12.50 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Zachter wasgoed.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Glascorrosie.
 • Water met een vreemde smaak.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Wirdum

Heb je last van slecht functionerende apparaten en minder lekker water uit de kraan? Meer en meer Nederlanders bestellen een goede waterontharder. Een dergelijk systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op bestek en servies, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, betere smaak van water en een lager stroom- en gasverbruik. In en rondom gemeente Loppersum werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Wirdum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. De installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Lees ook verder over: Beste ontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamEr is minder zeep noodzakelijk. Verlaging van CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Verlenging levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals Quookers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Lekkerder waterJouw koffie, thee of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemJe huid voelt zachter aan na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Minder energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld Quookers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Wirdum?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Wirdum. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot maandelijks lagere energiekosten en minder noodzaak voor poetsen en boenen. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Wirdum heeft een geschatte waterhardheid van 12.50. Dit staat voor hard water.
 • Het gevolg van deze score verschilt erg per persoon.
 • De waterhardheid verkleinen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijvoorbeeld lager energieverbruik, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid (dH) hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Wirdum

De waterhardheid van het drinkwater in Wirdum ligt op ong. 12.50 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 12.50 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 35,60 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-wirdum-9917

Bekijk specialisten in deze regio’s

Vaak gekozen modellen

 • Boshuis Duolux plus 100
 • Aquarex IMP Pro 18
 • Watertotaal Euro Combi Compact 30
 • Ecowater ESM 42
 • Amysoft C-200

Zo werkt een waterverzachter

Het zal je inmiddels bekend zijn: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Culligan) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zo ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wirdum reduceert je de dH waarde van 12.50 naar een zachte 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (regeneratie)
Eens in de zoveel tijd zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel zout er nodig is wordt bepaald door aantal personen in het huishouden, de waterhardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door middel van regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er bestaan twee soorten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een laag tarief, staat los van het stroomnet en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: onnodige verspilling van water en zout, een matige efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. De prijs van zo’n systeem begint bij €825.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren gaat op vraag. Een vaak gekozen systeem vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een zeer efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de installatiekosten, het gebruikt een beetje stroom en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1150.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €430,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het handige van een ontharder met dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het schoonmaken niet de beschikking tot zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitermate handzaam bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Een systeem met dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Wirdum.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Leg nu contacten met specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n machine?

De kosten van een ontharder liggen nogal uiteen. Dit loopt van €170 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1525 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs wordt bepaald door het model, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de capaciteit van het systeem. Behalve deze eerste kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De investeringen in ontharders starten bij €670 (montage niet inbegrepen). Een goed systeem heeft een prijskaartje tussen de €1325 en €2200 inclusief plaatsing. In het volgende schema bieden we de gemiddelde kosten van een waterontharder in Wirdum.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in je huis te installeren? Ga aan de slag met onze waterontharder-vergelijker en vraag prijzen op bij de beste installateurs. Zo kan men zonder problemen en vandaag nog merken, soorten installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €130
Mechanische waterontharderCirca €790
Elektrische waterontharderVanaf €1210
Reinigingszout€15 voor 25 kg
OnderhoudV.a €155 per beurt
MontageCirca €180
Rekenvoorbeeld van de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Wirdum?
De waterhardheid in Wirdum is gemiddeld 12.50 dH. De referentiewaarde in de provincie Groningen is grofweg 10.79 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit water smaakt een stuk beter en biedt voordelen als een beter presterende CV-ketel en textiel slijt minder snel.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke €1 die je in dit product steekt bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij vinden dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Onder andere verminderde eczeem klachten, lekkerdere koffie en thee, een glanzende vaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium grondstoffen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de 2e cilinder wordt de hars weer opgeladen d.m.v. natrium. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. Het effect van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Ontkalkers met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schone machine is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Eventueel heb je de keuze hiervoor dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wirdum.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Zoals o.a. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zacht en smaakvol water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, de huid voelt zachter aan, bestaande kalkaanslag verdwijnt, een zijdezachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie