Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Akkrum

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, aanslag op servies, water met een vreemde smaak of droog haar na het douchen? Dit heeft wellicht te maken met erg hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.70 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterontharder in Akkrum maakt mogelijk dat je kan genieten van zacht en schoon water zonder kalk. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Op waterontharderrevolutie.nl bekijk je nuttige informatie over de waterverzachters: wat is het precies, waarom moet ook jij het overwegen, en wat ben ik kwijt?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.70 dH in Akkrum.
 • Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een droge huid en een hoge energierekening.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Positieve gevolgen zijn: apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zacht en smaakvol water en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €225 per jaar.

Onderwerpen: Een waterontharder kopen en installerenWat zijn de voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid AkkrumWerking eenvoudig uitgelegdDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode8491
Gem. Gasverbruik M31440 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25400 kWh
Gem. Waterhardheid6.70 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Kleding die langer mooi blijft.
 • Besparen op gas- en stroomverbruik.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Akkrum

Heb jij genoeg van slecht functionerende apparaten en kalkaanslag op je sanitair en apparatuur? Meer en meer woningeigenaren nemen een professionele waterontharder. Zo’n systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, Geen glascorrosie of witte aanslag, heerlijk zachte kleding en een efficiëntere verwarming. In de omgeving van de gemeente Heerenveen kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Akkrum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Selecteer het type huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een regionale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een concurrerende offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Zuinigste waterontkalker.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Je stoot minder CO2 uit omdat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan 30% langer meeDagelijkse apparaten zoals strijkijzers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Kalkvrij water smaakt beterEen kop koffie, thee of glas kraanwater smaakt stukken beter.
SchoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals wasdrogers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat kost geld.
Lijst met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Akkrum?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Akkrum. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water heeft als voordeel een efficiëntere warmteoverdracht en bestaande kalkaanslag verdwijnt. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Akkrum heeft een waterhardheid van 6.70. Concreet: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid verlagen biedt comfort.
 • Bijvoorbeeld maandelijks lagere energielasten, zijdezachte kleding en huid en geen strepen meer op glas en lak.
 • Noemenswaardig: deze waterhardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Akkrum

De waterhardheid van het drinkwater in Akkrum is ongeveer 6.70 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.70 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,08 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-akkrum-8491

Vaak geplaatste ontharders

 • Euro Combi compact 20
 • North Star 17UD
 • Wateronthardershop Eruo Twin 14 met groot zoutvat
 • Wateronthardershop Euro Combi 5 Fleck 5600SXT
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 25

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Delta) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van de waterontkalker in Akkrum reduceert je de dH waarde van 6.70 naar een Dh van ongeveer 3. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, hoe hard het water is en de grootte van de installatie. Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. De harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Na ongeveer een week raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische of elektrische waterontharders
Er bestaan twee soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneratie gaat op basis van tijd. Het gemak zit ‘m in een gunstige prijs, duurzaam qua energieverbruik en het is onderhoudsarm. Als grote nadelen noemen we: onnodige verspilling van water en zout, een beperkte efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Deze installaties worden al geplaatst voor €910.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Belangrijke pluspunten zijn: besparing op regeneratiezout, een efficiënte werking en inzicht in statistieken. Natuurlijk zijn er nadelen: een hogere prijs, het gebruikt een beetje stroom en soms dure onderhoudscontracten. Beschikbaar vanaf €1025.

Enkele of dubbele harscilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €375,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van een installatie met 2 cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met 1 cilinder heb je (tijdens de reinigingsbeurten) eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam voor huishoudens met kinderen.
 • Dubbele harscilinder werkt dus hetzelfde, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Akkrum.

Een woning zonder kalkaanslag?

Neem contact op met vakmannen voor een demo.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterverzachter zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €115 voor een magnetische ontharder tot een slordige €2025 voor een innovatief elektrisch apparaat. De prijs hangt af van het merk, het aantal cilinders en de omvang van het systeem. Behalve deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Steeds meer waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je kiest voor een onderhoudscontract. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van dergelijke installaties starten vanaf €670, zonder installeren. Een geavanceerde installatie varieert tussen ongeveer €1650 en €2075 inclusief plaatsing. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Akkrum.

Meteen weten wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Maak nu gebruik van onze waterontharder-vergelijker en check de huidige prijzen bij toonaangevende installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en zonder kosten installateurs, verschillende installaties en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €140
Waterontharder (mechanisch)Circa €830
Waterontharder (elektronisch)C.a. €950
Onthardingszout€25 voor 50 kilo
Onderhoud (indicatie)Vanaf €100 per jaar
InstallatieCirca €240
Rekenvoorbeeld met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Akkrum?
De waterhardheid in Akkrum is doorgaans 6.70 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is gemiddeld 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een slim ontkalkingssysteem haalt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat zorgt voor zacht water. Zacht water smaakt beter en zorgt voor onder andere lagere energierekening en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: per €1,00 die je eraan uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Natuurlijk is het zo dat je overwegend een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Onder andere verminderde eczeem klachten, betere smaak van water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium grondstoffen hechten zich aan deze korrels. In de 2e cilinder wordt het hars schoongespoeld door middel van zout. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die op een totaal andere manier functioneren. De uitwerking van zo’n magneet is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Installaties met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een gereinigd apparaat is belangrijk zodat het systeem efficiënt blijft werken. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Akkrum.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: lager energieverbruik, meer smaak aan koffie en thee, minder zeep en wasmiddel nodig, minder last van droge huid, stukken minder last van kalkaanslag, een zijdezachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie