Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Spaarndam

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, dichtgeslibde leidingen of geïrriteerde huid? Vaak ontstaan deze problemen door erg hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.00 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het kopen van de beste waterontharder in Spaarndam heeft als doel water waar amper kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, het milieu en je portemonnee. Via onze adviseurs tref je belangrijke info over verschillende soorten waterverzachters: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en wat ben ik kwijt?

 • Een waterhardheid van 6.00 dH in Spaarndam.
 • Hierdoor ontstaan onder andere slecht functionerende apparaten en slecht functionerende HR-ketel.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De resultaten daarvan zijn apparatuur die langer meegaat, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Vraag een offerte aan en probeer het direct uit. Het kan veel opleveren, tot wel €285 op jaarbasis.

Snel naar: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid SpaarndamFunctioneringGemiddelde kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieNoord-Holland
GemeenteHaarlem
Postcode2063
Gem. Gasverbruik M31230 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24200 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

De voordelen van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Besparen op gas- en stroomverbruik.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Spaarndam

Wil je definitief afrekenen met apparaten die slecht werken en/of kalk op de lak van de auto? Steeds meer huishoudens lossen dit op met een slimme waterontharder. Een dergelijke installatie onttrekt kalk uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op douchekop, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, zachtere was en lagere energiekosten. In de buurt van de gemeente Haarlem zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Spaarndam hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een regionale installateur zal jou benaderen met een goede offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder kopen heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Bezoek ook de pagina over: Goedkoopste ontkalker.

PluspuntBeschrijving
MilieuvriendelijkJe spoelt minder zeepproducten weg. Je stoot minder CO2 uit omdat je apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan langer meeHuishoudelijke apparaten zoals CV-ketels zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Lekkerder waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwheeft een betere smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Gunstigere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. Quookers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Spaarndam?

Mogelijkerwijs overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Spaarndam. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water zorgt voor een zachte huid en textiel en kleding die langer mooi blijven. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Daarvoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Spaarndam kent een waterhardheid van 6.00. Definitie: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is nogal subjectief.
 • Het verkleinen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijv. een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Belangrijk: water met deze hardheid (dH) hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Spaarndam

De waterhardheid van het water in Spaarndam bedraagt ongeveer 6.00 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-spaarndam-2063

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Populaire merken en modellen

 • General electric GXOF27KE
 • Kinetico Premier Maxi
 • Atag Descale 10
 • MultiAqua WaterMaster EC-14
 • Erie Slimline Eco14

Technische uitleg werking waterverzachter

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals BWT) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Door dat proces zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Spaarndam verlaag je de dH waarde van 6.00 naar een Dh onder de 2.5. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Het kalk dat overblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Na verloop van tijd zal de hars verzadigd raken. Elke 5/6 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De benodigde hoeveelheid zout hangt af van aantal personen in het huishouden, de Dh waarde van het water en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 types: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Belangrijke pluspunten zijn een gunstig tarief, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Er zijn ook negatieve aspecten: het aanzienlijke zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €860.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout, een slimme werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De minpunten zijn: de duurdere prijzen, je hebt iets hogere stroomkosten en meer kans op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1300.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterontharder kopen?We maken onderscheid tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs ligt rond de €400,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het pluspunt van een twee cilinderige installatie is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Wanneer je gaat voor enkele cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een stukje comfort als het watergebruik hoog is.
 • 2 cilinders werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Spaarndam.

Reken af met kalk!

Leg nu contacten met erkende adviseurs voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een waterontharder zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €70 voor magnetische ontharders tot ruim €2000 voor een innovatief elektrisch apparaat. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en de inhoud van het systeem. Naast deze kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je direct een onderhoudscontract neemt. Een laatste kostenpost is speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van deze systemen zijn zo’n €770, zonder installeren. Een installatie met uitgebreide opties gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1100 en €1775 incl. installatie. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bieden we de huidige kosten van een waterontharder in Spaarndam.

Kijk jij ook naar de opties om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Maak nu gebruik van onze vergelijkingstool en achterhaal de prijzen bij regionale installateurs. Met die methode kan iedereen moeiteloos en zonder kosten specialisten, soorten installaties en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €135
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €780
Waterontharder (elektrisch)C.a. €1120
Zouttabletten€25 voor 50 kilo
Onderhoud (indicatie)Vanaf €90 per 12 maanden
MontagekostenV.a €160
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Spaarndam?
De hardheid van het leidingwater in Spaarndam is circa 6.00 dH. Het gemiddelde in de provincie Noord-Holland komt uit op ongeveer 6.24 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem onttrekt magnesium en calcium uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: per €1,00 die je eraan uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je bovenal een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Denk aan een fijne douchebeurt, een lekkere watersmaak, kleding dat langer meegaat en veel minder poetsen in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om kalk uit het water te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit regelt men doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium delen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden de harskorrels weer opgeladen aan de hand van pekelwater. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De effectiviteit van zo’n magneet is niet erg betrouwbaar.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Modellen met noodzakelijk ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een goede reiniging is belangrijk voor een goede efficiënte werking. Optioneel kan je ervoor kiezen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Spaarndam.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Onder andere: efficiëntere verwarming, lekker water uit de kraan, minder zeep en wasmiddel nodig, de huid voelt zachter aan, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, zijdezachte kleding, de apparaten in de woning werken effectiever en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie