Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Bussum

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, koffie of thee dat bitter smaakt of huidirritaties? De reden daarvan is vaak de waterkwaliteit (hard water). Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 7.34 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterontharder in Bussum heeft als doel kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hier lees je waardevolle informatie aangaande waterverzachters: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van ongeveer 7.34 dH in Bussum.
 • Dit is de oorsprong van situaties als glascorrosie en verwarmingselementen die isoleren.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De voordelen: lagere energierekening, fris kraanwater en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €295 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid BussumZo werkt een waterontharderGeschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieNoord-Holland
GemeenteGooise Meren
Postcode1403
Gem. Gasverbruik M31650 M3
Gem. Stroomverbruik kWh30300 kWh
Gem. Waterhardheid7.34 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zacht en smaakvol water.
 • Lagere energierekening.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De effecten van te hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een droge huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Bussum

Heb je last van verstopte leidingen en/of doffe aanslag in keuken en badkamer? Een groeiend aantal mensen nemen een betrouwbare waterontharder. Zo’n installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, zachter wasgoed en een lagere energierekening. In de buurt van de gemeente Gooise Meren zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Bussum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Selecteer het type huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur neemt contact met je op en stuurt een aantrekkelijke offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen hebben we verzameld in een lijst. Klik direct door naar: Duurzame ontkalker.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Je stoot minder CO2 uit omdat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals heetwaterkranen zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Smaakvoller waterEen kopje thee, koffie en het water uit de kraan zal minder bitter smaken.
SchoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld wasdrogers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat kost geld.
Overzicht met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Bussum?

Vermoedelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Bussum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water heeft als voordeel een lager energieverbruik en een forse verlaging in het gebruik van schoonmaakmiddelen. Maar heb ik het wel echt nodig? Om deze vraag te beantwoorden moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Bussum heeft een waterhardheid van 7.34. Dat betekent matig hard water.
 • Het effect daarvan is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen biedt comfort.
 • O.a. langere levensduur van huishoudelijke apparaten, betere smaak van water en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Bussum

De waterhardheid van het water in Bussum is 7.34 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 7.34 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-bussum-1403

Vaak gekozen modellen

 • Aquatechnic Ultrasoft 10
 • Electric GXOF27KE
 • BWT AQA viseo
 • Kinetico Premier Compact HE
 • General electric GE-18C

Hoe werkt een waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Innovatieve waterontharders (van bijv. Bayard) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Bussum reduceer je de dH waarde van 7.34 naar een Dh van ongeveer 2. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat achterblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Na een tijd raakt de hars verzadigd. 4 keer per maand moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout hangt af van grootte van het huishouden, de waterhardheid en het type ontharder (de grootte). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er bestaan 2 machines: Elektrische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een schappelijke tarief, 0 energieverbruik en het is onderhoudsarm. Natuurlijk zijn er nadelen: een hoger zoutverbruik, relatief inefficiënt en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Beschikbaar vanaf €960.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gaat op vraag. Belangrijke pluspunten zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een efficiënte werking en je kunt veel instellen. Nadelen: de installatiekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1250.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil bedraagt circa €390,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het gemak van een twee cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In de situatie met ontkalkers met 1 cilinder heb je – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Producten met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Ideaal bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Twee cilinders werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Bussum.

Reken af met kalk!

Leg nu contacten met specialisten voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Dit begint vanaf €160 voor magnetische ontharders tot zo’n €1650 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De kosten hangen af van het merk en model, het aantal cilinders en de doorstroomsnelheid. Naast deze aanschafkosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je kiest voor een onderhoudscontract. Afsluitend heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van waterontharders beginnen vanaf ongeveer €690, zonder installeren. Een uitgebalanceerd systeem gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1525 en €1700 incl. installatie. In de tabel hieronder achterhaal je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Bussum.

Overweeg je om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Ga aan de slag met onze handige offerte-service en vraag prijsoverzichten aan bij de beste installateurs. Met die methode kan iedereen moeiteloos en zonder kosten merken, soorten ontharders en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €60
Mechanische waterontharderRond de €730
Elektrische waterontharderRond de €970
Reinigingszout€17,50 per 25 kg
OnderhoudskostenVanaf €130 per jaar
InstallatiekostenC.a. €275
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Bussum?
De hardheid van het water in Bussum is om en nabij de 7.34 dH. Dit cijfer in de provincie Noord-Holland schatten we op 6.24 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit zachte water is beter van smaak en biedt verschillende voordelen zoals een zachte huid en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je voornamelijk een waterontharder moet installeren voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. O.a. minder huidirritatie na het douchen, smaakvol water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium delen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats aan de hand van pekelwater. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van zo’n magneet is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Apparaten met ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een schone machine is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Bussum.

Welke voordelen kent een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. De belangrijksten zijn: efficiëntere warmteoverdracht, betere smaak van water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding blijft langer mooi, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie