Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Grazen

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, strepen op de ramen, apparaten die slecht werken of een erg droge huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 20,16 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Grazen heeft als doel kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Middels onze specialisten tref je bruikbare info aangaande waterontharders: wat is het, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 20,16 dH in Grazen.
 • Hierdoor ontstaan onder andere strepen op je ruiten en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dat zorgt voor lagere stookkosten, water met een lekkere smaak en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Start met vergelijken een kies voor duurzaam gemak. Realiseer een besparing van wel €205 per 12 maanden.

Snel naar: Waar op letten bij een waterverzachter kopenPluspuntenWat levert het mij op?Waterhardheid GrazenTechnische detailsKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteGeetbets
Postcode3450
Gem. Gasverbruik M31.480 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4800 kWh
Gem. Waterhardheid20,16 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Bittere thee en koffie.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Grazen

Wil jij ook af van verstopte leidingen en kalkstrepen op ramen? Steeds meer mensen installeren een slimme waterontkalker. Een dergelijke installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag meer, besparen op schoonmaakmiddelen, zachter wasgoed en een beter presterende CV-ketel. In en rondom gemeente Geetbets werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Grazen gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Selecteer het type huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een heldere offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Lees ook verder over: Goede ontkalker.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Verlenging levensduur apparatenApparatuur zoals wasdrogers hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Lekkerder waterJouw koffie, thee of gewoon een glas water heeft een betere smaak.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor huidziektenEen lekker zachte huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Minder energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasdrogers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Overzicht met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Grazen?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Grazen. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water heeft als voordeel smaakvoller water en je kleding blijft langer mooi. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Om deze vraag te beantwoorden moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Grazen heeft een gemeten waterhardheid van 20,16. Concreet: Heel hard water.
 • De consequenties hiervan verschilt erg per persoon.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, een zachte huid na bad of douche en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Niet vergeten: dit soort water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Grazen

De waterhardheid van het drinkwater in Grazen is om en nabij de 20,16 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Heel hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 20,16 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 57,42 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-grazen-3450

Vaak geplaatste ontharders

 • North Star 40ED
 • Grunbeck WINNI-mat VGX9
 • Ecowater Galaxy VDR20
 • Boshuis iQualQ Combi 150
 • Watertotaal Euro Twin 40

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?

De basis is eenvoudig: een waterontharder haalt kalk uit het water. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Het gros van de waterverzachters (van merken als Siata) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op die manier wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Grazen voer je de dH waarde terug van 20,16 naar een fijne 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat overblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Dit noemen we ook wel regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt ligt aan zaken als aantal personen in het huishouden, hoe hard het water is en het type ontharder (de grootte). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Er bestaan twee installaties: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een aantrekkelijke prijs, duurzaam qua energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: meer zoutverbruik, een matige efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. De prijs van zo’n systeem begint bij €825.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Het gemak zit ‘m in: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en je kunt veel instellen. Nadelen: de installatiekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1275.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs komt uit rond de €380,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het gemak van een deze tweede cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer je gaat voor enkele cilinder ontkalkers heb jij tijdens het regeneratieprocestijdelijk geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een uitkomst voor wat grotere huishoudens.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Grazen.

Overal en altijd zacht water in huis?

Kom in contact met experts voor montage.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €155 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1700 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en hoeveel liter het systeem aankan. In aanvulling op deze eenmalige kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters kunnen extra korting geven als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van waterontharders beginnen vanaf ongeveer €790 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een slimme installatie zit ergens tussen de €1300 en €2125 (met montage inbegrepen). In het volgende schema bekijk je de geraamde kosten van een waterverzachter in Grazen.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te laten installeren? Gebruik dan onze online offerteservice en vraag vrijblijvend offertes aan bij regionale installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos supersnel installateurs, soorten installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €105
Mechanische waterontharderRond de €880
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €930
Tabletten€45 per 100 kilo
OnderhoudscontractCirca €160 per jaar
InstallatieV.a €200
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Grazen?
De hardheid van het water in Grazen ligt rond de 20,16 dH. De tabelwaarde in de provincie Vlaams Brabant ligt rond de 16,91 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem filtert magnesium en calcium uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als extra pluspunten: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van iedere euro die je investeert bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij vinden dat je bovenal een waterontharder neemt als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld minder huidirritatie na het douchen, zacht en smaakvol water, een glanzende vaat en minder schoonmaakwerkzaamheden. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om water kalkvrij te maken vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt middels de regeneratie functie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De werking van dergelijke systemen is niet erg betrouwbaar.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Ontkalkers met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigde machine is belangrijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Dit kun je eventueel uitbesteden door dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Grazen.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. De belangrijksten zijn: gunstig energieverbruik, zacht en fris water, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, kleding die langer mooi blijft, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie