Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Edam

Wil jij ook af van kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, slecht functionerende apparaten of een irriterende huid? De reden daarvan is vaak hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.00 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. De beste waterontharder in Edam maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Via onze adviseurs lees je uitgebreide info aangaande waterverzachters: wat is het precies, waarom moet ook jij het overwegen, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van 6.00 dH in Edam.
 • Dit kan zorgen voor irritaties zoals geïrriteerde huid en hoge stookkosten.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De resultaten daarvan zijn gunstig energieverbruik, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Wacht niet langer en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €220 per jaar.

Klik door naar: De juiste waterontharder kopenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid EdamTechnische detailsDe uiteindelijke kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieNoord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
Postcode1135
Gem. Gasverbruik M31630 M3
Gem. Stroomverbruik kWh33600 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Zet het milieu op 1!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Geïrriteerde huid.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Edam

Wil je definitief afrekenen met slecht werkende huishoudelijke apparaten en/of onnodig poets- en boenwerk? Steeds meer Hollanders en Belgen lossen dit op met een betrouwbare waterontharder. Zo’n systeem onttrekt kalk uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, kleding die langer mooi blijft en lagere stookkosten. In en rondom gemeente Edam-Volendam werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Edam hoeft weinig tijd te kosten.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Selecteer het type huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest bekende voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Goedkoopste ontharder.

VoordeelUitleg
MilieubewustJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Levensduur apparatenDure apparatuur zoals wasdrogers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Meer smaak aan het waterThee, koffie, bouillon of een glaasje water is veel smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld wasdrogers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Is een waterontkalker nodig in Edam?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Edam. En dat is geen gek idee. Zacht water zorgt voor apparatuur die langer meegaat en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor het antwoord daarop moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Edam heeft een gemeten waterhardheid van 6.00. Concreet: matig zacht water.
 • De consequenties hiervan ervaart iedereen weer anders.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. efficiëntere warmteoverdracht, verminderde eczeem klachtenen bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Edam

De waterhardheid van het drinkwater in Edam bedraagt circa 6.00 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-edam-1135

Vergelijk prijzen in de regio

Populaire merken en modellen

 • AEG 18 L
 • Euro Combi compact 10
 • Mooiwater Grande
 • BWT AQA life
 • MultiAqua WaterMaster EC-14

Hoe werkt een waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Het gros van de waterontharders (van merken als Culligan) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Edam verlaag je de dH waarde van 6.00 naar een Dh onder de 2.5. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat achterblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de onthardingshars verzadigen. 4 keer per maand moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout hangt af van aantal personen in het huishouden, hoe hard het water is en het type ontharder (de grootte). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Unieke harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Op een bepaald moment raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 soorten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De belangrijkste voordelen zijn een interessant tarief, gebruikt geen stroom en het is onderhoudsarm. Er zijn ook negatieve aspecten: veel zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Beschikbaar vanaf €925.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Dit model is zeer in trek vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: de aanschafkosten, het kost stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1100.

Enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs is circa €375,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van meerdere cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een stukje comfort voor wat grotere huishoudens.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Edam.

Ook klaar met kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor vakmannen voor advies.

Hoeveel kost zo’n machine?

De totale kosten van een waterverzachter kunnen zeer uiteenlopen. Dit begint vanaf €125 voor een magnetische ontharder tot wel €1825 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, de kwaliteit van het het harsfilter en de omvang van het systeem. Naast deze kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je instemt met een onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De kosten van waterontharders starten vanaf €800 (montage niet inbegrepen). Een goede installatie gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1450 en €1850 inclusief installatiewerk. In de onderstaande tabel check je de geschatte kosten van een waterontharder in Edam.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Ga aan de slag met onze vergelijkingstool en vraag prijsoverzichten aan bij erkende installateurs. Op basis daarvan kun jij makkelijk snel merken, soorten ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €90
Waterontharder (mechanisch)C.a. €880
Elektronische waterontharderV.a €960
Onthardingszout€17,50 per 25 kg
OnderhoudscontractBegint bij €125 p/jaar
PlaatsingVanaf €175
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Edam?
De waterhardheid in Edam is plus minus 6.00 dH. Dit cijfer in de provincie Noord-Holland ligt op 6.24 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een speciaal ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit leidingwaterwat zorgt voor zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als extra pluspunten: apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke €1 die je in dit product steekt verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij merken op dat je hoofdzakelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Bijv. een minder droge huid, smaakvol water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dat is haalbaar doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium grondstoffen hechten zich aan deze hars. In de 2e cilinder wordt het hars schoongespoeld middels een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werkzaamheid van zo’n magneet is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Apparaten met speciale ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is essentieel zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Veel kopers besluiten om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Edam.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Zoals o.a. efficiëntere verwarming, smaakvoller water, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, een aangenaam zachte huid na het douchen, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, een zijdezachte was, de apparaten in de woning werken effectiever en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie