Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Feanwâlden

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, aanslag op servies, koffie of thee dat bitter smaakt of een erg droge huid? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 9.30 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Feanwâlden maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in huis. Dat is gezond voor jou, en het levert ook nog een leuke besparing op. Via onze adviseurs verzamel je uitgebreide informatie aangaande waterverzachters: wat is het precies, hoe werkt het, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van ongeveer 9.30 dH in Feanwâlden.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals huidirritaties en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: lager energieverbruik, een zachte huid na bad of douche en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in een kies voor duurzaam gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €330 per jaar.

Snel naar: De juiste waterontharder kopenVoordelenIs het echt nodig?Waterhardheid FeanwâldenHoe functioneert zo’n installatie?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9269
Gem. Gasverbruik M31650 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25600 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Minder huidproblemen en huidirritaties.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Irritaties aan de huid.
 • Strepen op de ramen.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Gratis offertes voor een waterontharder

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Feanwâlden

Wil je definitief afrekenen met apparaten die slecht werken en hoog shampoo/zeepverbruik? Een groeiend aantal Nederlanders kiezen voor de installatie van een slimme waterontharder. Deze installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, minder huidproblemen en huidirritaties en een efficiëntere warmteoverdracht. In de gemeente Dantumadiel opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een laten installeren van een waterontharder in Feanwâlden hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Kies de grootte van het huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Voordeligste waterontharder.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamEr is minder zeep noodzakelijk. De CO2 uitstoot is lager omdatapparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan 30% langer meeHuishoudelijke apparaten zoals boilers hebben minder last van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan is lekkerder, frisser en smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidEen minder droge huid na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasdrogers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Feanwâlden?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Feanwâlden. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt fris kraanwater en een forse verlaging in het gebruik van schoonmaakmiddelen. Kan ik dan niet zonder? Voor dit advies moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Feanwâlden heeft een gemeten waterhardheid van 9.30. Dit houdt in hard water.
 • De consequenties hiervan ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugdringen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Voorbeelden zijn lagere energierekening, verminderde eczeem klachtenen tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Niet vergeten: water met deze hardheid (dH) hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Feanwâlden

De waterhardheid van het water in Feanwâlden bedraagt circa 9.30 dH. Dit wil zeggen dat het water hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-feanwalden-9269

Vergelijk vakmannen in de buurt

Veel gekozen merken

 • Erie IQsoft Eco9
 • North Star 40ED
 • Erie Slimline Eco11
 • Watertotaal Euro Combi Compact 30
 • Watergenius HWS 1500

Hoe werkt de waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar hoe werkt dat precies? Het gros van de waterontharders (van merken als GE) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Door wat daar gebeurd wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Feanwâlden reduceer je de dH waarde van 9.30 naar een Dh onder de 3. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit beetje kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de onthardingshars verzadigen. Eens per week moet de hars worden schoongespoeld met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. hoeveel water je gebruikt, hoe hard het water is en de capaciteit (type huishouden). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de zoveel tijd geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee types: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regenereren gaat op gezette tijden. De belangrijkste voordelen zijn een concurrerend tarief, er zijn geen energieverbruik kosten en er is minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en minder instellingen mogelijk. De prijs van zo’n systeem begint bij €950.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Een populair model vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de tarieven, bij een stroomstoring werkt het niet en hogere onderhoudskosten. Te bestellen vanaf c.a. €1225.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs komt uit rond de €380,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het pluspunt van een dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinderige ontkalkers heb jij tijdens het schoonmaken geen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitstekend geschikt als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Feanwâlden.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Leg nu contacten met vakmannen voor montage.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De prijs van een waterontharder zijn nogal verschillend. De prijzen starten vanaf €135 voor een magnetische ontharder tot ruim €2300 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs hangt af van het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de capaciteit van het systeem. Behalve deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs kunnen extra korting geven wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Verder heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De kosten van dergelijke installaties beginnen bij €650, excl. installatie. Een systeem met uitgebreide opties kost gemiddeld tussen de €1200 en €1850 inclusief plaatsing. In onderstaande schema tref je de actuele kosten van een waterontharder in Feanwâlden.

Overweeg je om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Start meteen met onze waterontharder-vergelijker en check de huidige tarieven bij regionale installateurs. Via die service kan jij makkelijk en zonder kosten modellen, verschillende opstellingen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €110
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €770
Waterontharder (elektronisch)Rond de €900
Tabletten€27,50 per 50 kilo
Onderhoud (indicatie)Begint bij €90 per 12 maanden
MontageC.a. €160
Rekenvoorbeeld van de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Feanwâlden?
De hardheid in Feanwâlden is plus minus 9.30 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een speciaal ontkalkingssysteem neemt kalk moleculen uit het leidingwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als bijkomende voordelen kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: van elke euro die in de installatie wordt gestoken zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn dan ook van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder neemt voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Onder andere een zachte huid, betere smaak van water, kleding die langer mooi blijft en veel minder poetsen in huis. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan deze hars. In een eventuele tweede cilinder wordt het systeem gereinigd door gebruik te maken van natrium. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werking van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Systemen met unieke ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone machine is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Feanwâlden.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. lager stroom- en gasverbruik, fris kraanwater, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, minder last van droge huid, niet langer last van kalkaanslag, een super zachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie