Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder De Falom

Heb je in huis last van kalkaanslag, aanslag op servies, bittere thee of een irriterende huid? Waarschijnlijk komt dat door hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 9.30 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het toepassen van de beste waterontharder in De Falom zorgt voor water waar amper kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Via onze adviseurs check je uitgebreide info met betrekking tot waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe werkt het, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van gemiddeld 9.30 dH in De Falom.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere koffie thee dat bitter smaakt en verwarmingselementen die isoleren.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dit resulteert in lager stroom- en gasverbruik, lekkerdere koffie en thee en geen strepen meer op glas en lak.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €300 op jaarbasis.

Snel naar: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid De FalomHoe gaat het in z’n werk?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9109
Gem. Gasverbruik M31650 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25600 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Lekkere watersmaak.
 • Lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Water met een vreemde smaak.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen De Falom

Heb je last van dichtslibbende waterleidingen en/of water uit de kraan met een vreemd smaakje? Veel woningeigenaren kiezen een innovatieve waterontharder. Een dergelijke installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag in de badkamer, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, water met een lekkere smaak en lagere stookkosten. In de gemeente Dantumadiel vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in De Falom heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur stuurt jou zo snel mogelijk een heldere offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Zuinigste waterontharder.

PositiefBeschrijving
EcologischJe verbruikt minder zeep en shampoo. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Levensduur apparatenDure apparatuur zoals wasdrogers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Water met meer smaakThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwis veel smaakvoller.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Minder energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld strijkijzers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in De Falom?

Waarschijnlijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in De Falom. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot smaakvoller water en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • De Falom zit met een waterhardheid van 9.30. Dat betekent hard water.
 • Het effect daarvan ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Voorbeelden zijn een beter presterende CV-ketel, zacht en fris water en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Opmerking: water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in De Falom

De waterhardheid van het leidingwater in De Falom bedraagt ongeveer 9.30 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-de-falom-9109

Veel gekozen merken

 • Boshuis iQualQ Combi 400
 • Bayard Tenera 14
 • Grunbeck Weichwassermeister GSX10
 • Delta Morava
 • North Star 20ED

Hoe werkt een waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar hoe werkt dat precies? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Siata) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Zodoende vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in De Falom reduceer je de dH waarde van 9.30 naar een zachte 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie raakt de hars verzadigd. Wekelijks worden de harskorrels weer opgeladen. Het regenereren is erg belangrijk. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Hoeveel zout er nodig is ligt aan zaken als hoeveel water je gebruikt, de Dh waarde van het water en het type ontharder (de grootte). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Speciale harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw opgeladen middels regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische en elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee machines: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstig tarief, staat los van het stroomnet en het is onderhoudsarm. Er zijn ook negatieve aspecten: het systeem spoelt soms onnodig, een lagere efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Dit systeem is beschikbaar vanaf €820.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gaat op vraag. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de duurdere prijzen, het kost stroom en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1025.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Op termijn een waterontharder kopen?Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil ligt rond de €410,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het gemak van een twee cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) geen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Twee cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in De Falom.

Ook klaar met kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n machine?

De prijs van een waterontharder zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €155 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1750 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, de kwaliteit van het het harsfilter en de capaciteit van het systeem. Behalve deze eenmalige kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Afsluitend heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De tarieven van ontharders beginnen vanaf ongeveer €680 (zonder installatiewerk). Een uitgebalanceerd systeem gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1325 en €1850 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst tref je de huidige kosten van een waterontharder in De Falom.

Benieuwd naar de kosten om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Maak nu gebruik van de offerte vergelijker en vraag prijzen op bij erkende installateurs. Op basis daarvan kun jij makkelijk en direct vakmannen, type systemen en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €80
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €720
Waterontharder (elektrisch)Circa €1170
Regeneratiezout€40 voor 75 kilo
OnderhoudskostenCirca €145 per jaar
MontageC.a. €275
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in De Falom?
De waterhardheid in De Falom is om en nabij de 9.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit je kraanwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt verschillende voordelen zoals langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het textiel gaat langer mee.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
De berekening is niet moeilijk: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je met name een waterontharder moet aanschaffen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals geen droge huid na het douchen, een lekkere watersmaak, een super zachte was en minder poets- en boenwerk. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan deze korrels. In de alternatieve cilinder wordt het systeem gereinigd via de regeneratie functie. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. Het effect van dergelijke systemen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Systemen met unieke ontkalkingstabletten voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een goede reiniging is essentieel zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in De Falom.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Onder andere: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, een betere smaak van het water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, minder last van kalkaanslag, een glanzende vaat, de apparaten in de woning werken effectiever en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie