Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Grootschermer

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, verstopte leidingen of huidirritaties? Dit heeft wellicht te maken met hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.00 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. De beste waterontharder in Grootschermer maakt mogelijk dat je kan genieten van schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, het milieu en je portemonnee. Via onze adviseurs lees je uitgebreide informatie over de waterverzachters: welke type ontharders zijn er, waarom is het zo populair, en wat is de prijs?

 • Gemeten waterhardheid van 6.00 dH in Grootschermer.
 • Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld bittere thee en dichtslibbende waterleidingen.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Positieve gevolgen zijn: efficiëntere warmteoverdracht, minder huidproblemen en huidirritaties en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €295 per jaar.

Lees verder over: In 5 stappen een waterontharder kopenWelke voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid GrootschermerHoe werkt zo’n systeem?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1843
Gem. Gasverbruik M31200 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25300 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

Het effect van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Lagere energierekening.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Huidirritaties.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Bekijk de tarieven van waterontharders

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Grootschermer

Zit jij thuis ook met een cv-ketel die niet meer optimaal werkt of strepen op de ramen? Een groeiend aantal huishoudens kiezen voor de installatie van een goede waterontharder. Een dergelijk systeem is in staat om kalk uit het water te filteren. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, zacht en smaakvol water en lagere stookkosten. In de gemeente Alkmaar zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Grootschermer was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een professionele installateur biedt je op korte termijn een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten vind je terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Milieuvriendelijke verzachter.

VoordeelBeschrijving
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatjouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals HR-ketels zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Meer smaak aan het waterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater heeft een betere smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Grootschermer?

Mogelijkerwijs zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Grootschermer. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt een mooie besparing op de energierekening en een vermindering van schoonmaakproducten. Kan ik dan niet zonder? Voor het antwoord daarop moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Grootschermer kent een waterhardheid van 6.00. Dit staat voor matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn apparatuur gaat langer mee, verminderde eczeem klachtenen tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Belangrijk: water uit deze categorie is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Grootschermer

De waterhardheid van het water in Grootschermer bedraagt circa 6.00 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-grootschermer-1843

Vaak geplaatste ontharders

 • Euro Combi compact 30
 • Fegon AquaStar 800 SHE
 • Hattem BLU B65
 • Euro Twin 25
 • AEG 18 L

Hoe werkt de waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe werkt dat precies? De meeste waterontharders (van bijv. Tubilite) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Zodoende vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Grootschermer reduceer je de dH waarde van 6.00 naar een Dh onder de 2. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is wordt berekend a.d.h.v. de totale waterconsumptie, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Gepatenteerde harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Na verloop van tijd geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee machines: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De voordelen zijn een lage prijs, 0 energieverbruik en minder onderhoud nodig. Als grote nadelen noemen we: een relatief hoog zoutverbruik, relatief inefficiënt en geen inzicht in statistieken. De prijs van zo’n systeem begint bij €880.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Het regenereren start op slimme momenten. Een populair model vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en geavanceerde instellingen. Als grote nadelen noemen we: de tarieven, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1000.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is circa €375,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van een twee cilinderige installatie is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In de situatie met ontkalkers met maar één cilinder heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Ontharders met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitermate handzaam voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder is echt geen noodzaak, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Grootschermer.

Een woning zonder kalkaanslag?

Wij koppelen je aan professionals voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De investering van een waterontharder zijn erg wisselend. Van €70 voor magnetische ontharders tot wel €2025 voor een innovatief elektrisch apparaat. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, de kwaliteit van het het harsfilter en de inhoud van het systeem. Buiten deze eerste kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in ontkalkers starten vanaf €810 (montage niet inbegrepen). Een systeem met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1625 en €2225 inclusief montage en inregeling. In de bijgaande tabel check je de huidige kosten van een waterontharder in Grootschermer.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker in je huis te installeren? Surf verder naar de offerte vergelijker en vraag vrijblijvend offertes aan bij betrouwbare installateurs. Met die methode kan iedereen makkelijk snel monteurs, soorten waterverzachters en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €55
Waterontharder (mechanisch)C.a. €660
Waterontharder (elektronisch)C.a. €970
Reinigingszout€40 voor 75 kg
OnderhoudstarievenRond de €135 per jaar
InstallatiekostenRond de €240
Tabel met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Grootschermer?
De hardheid van het leidingwater in Grootschermer is plus minus 6.00 dH. Dit cijfer in de provincie Noord-Holland komt uit op ongeveer 6.24 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor onder andere lagere energierekening en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij vinden dat je vooral een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Je kunt denken aan geen droge huid na het douchen, smaakvol water, kleding dat langer meegaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit is mogelijk doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium grondstoffen hechten zich aan deze korrels. In een additionele cilinder worden de harskorrels weer opgeladen d.m.v. een natriumoplossing. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werking van magnetische producten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Installaties met ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone installatie is belangrijk voor een lange levensduur en goede werking. Veel kopers besluiten om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Grootschermer.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Denk dan aan: efficiëntere warmteoverdracht, een lekkere watersmaak, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, de huid voelt zachter aan, stukken minder last van kalkaanslag, zijdezachte kleding, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie