Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Gerkesklooster

Heb je last van kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, bittere thee of koffie of huidirritaties? Dat is doorgaans toe te schrijven aan te hard water in de leiding. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 9.20 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Gerkesklooster heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze pagina tref je belangrijke info aangaande waterverzachters: wat is het precies, wat zijn de voordelen, en welke investering is nodig?

 • Gemiddelde waterhardheid van 9.20 dH in Gerkesklooster.
 • Dit kan zorgen voor onder andere kalkstrepen op glas en lak en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: gunstig energieverbruik, kleding die langer mooi blijft en het textiel gaat langer mee.
 • Vergelijk meerdere offertes en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €250 per jaar.

Thema’s: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het echt op?Waterhardheid GerkeskloosterZo werkt een waterontharderGeschatte kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9873
Gem. Gasverbruik M31630 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26600 kWh
Gem. Waterhardheid9.20 dH

Het effect van zacht water

 • Kleding en ander textiel gaat langer mee.
 • Lagere energierekening.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Gerkesklooster

Wil jij ook af van rendementsverlies van verwarming en/of apparatuur dat te snel stuk gaat? Flink wat huizenbezitters lossen dit op met een professionele waterontharder. Zo’n systeem onttrekt kalk uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, Geen glascorrosie of witte aanslag, betere smaak van water en lagere stookkosten. In de gemeente Achtkarspelen kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Gerkesklooster hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een regionale installateur verstuurt je binnen enkele dagen een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Milieuvriendelijke ontkalker.

PluspuntBeschrijving
EcologischMinder zeepproducten wegspoelen. Verlaging van CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan minder snel stukDure apparatuur zoals heetwaterkranen zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee of glas kraanwater is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water zal veel sneller schuimen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Prettig voor je huidEen lekker zachte huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld koffiezetapparaten. De warmteoverdracht is minder effectief en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Gerkesklooster?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Gerkesklooster. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water heeft als voordeel smaakvol water en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Gerkesklooster heeft een gemeten waterhardheid van 9.20. Concreet: hard water.
 • Het gevolg van deze score ervaart iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Bijv. lagere energiekosten, kleding die langer mooi blijft en geen strepen meer op glas en lak.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid (dH) is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Gerkesklooster

De waterhardheid van het drinkwater in Gerkesklooster bedraagt ongeveer 9.20 Duitse graden. Dit houdt in dat het water hard water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 9.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,20 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-gerkesklooster-9873

Bekijk installateurs in de regio

Veel gekozen merken

 • Aquatechnic Ultrasoft 20
 • Erie Softline Eco10
 • Waterluxe Combi 12
 • MultiAqua WaterMaster EC-10
 • Halutec Domus DPS 600

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Aqua Soft) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Zodoende verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Gerkesklooster verlaag je de dH waarde van 9.20 naar een fijne 3 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (regeneratie)
Op een gegeven moment zal de hars zijn kracht verliezen. Wekelijks moet de hars worden schoongespoeld met zout. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De hoeveelheid zout hangt af van grootte van het huishouden, de gekozen resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. De slimme harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na een tijd raken geraken de harskorrels verzadigd.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
Er bestaan 2 producten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een laag tarief, gebruikt geen stroom en het is onderhoudsarm. Als grote nadelen noemen we: meer zoutverbruik, een inefficiënte werking en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €890.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de innovatieve werking en brede mogelijkheden. Er zijn ook negatieve aspecten: de tarieven, het gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1175.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €350,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een twee cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – even geen zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Extra handig voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Gerkesklooster.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Kom in contact met professionals voor een demo.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De investering van een ontharder variëren nogal. Ze zijn er al vanaf €115 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €2025 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze eenmalige kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De tarieven van ontharders starten bij €810, exclusief installatiekosten. Een slim systeem kost gemiddeld tussen de €1325 en €1850 inclusief montage en inregeling. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bieden we de actuele kosten van een waterontharder in Gerkesklooster.

Overweeg je om een waterontkalker in je huis te installeren? Ga aan de slag met onze online offerteservice en bekijk actuele prijzen bij toonaangevende installateurs. Zo kan men makkelijk en vandaag nog specialisten, soorten waterverzachters en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €95
Waterontharder (mechanisch)Rond de €890
Elektrische waterontharderRond de €1010
Reinigingszout€27,50 voor 50 kg
OnderhoudV.a €115 p/jaar
PlaatsingBegint bij €190
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Gerkesklooster?
De hardheid van het leidingwater in Gerkesklooster is grofweg 9.20 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en biedt voordelen als apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en minder poetsen en boenen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij vinden dat je in de eerste plaats een waterontharder moet installeren voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijv. een fijne douchebeurt, lekkerdere koffie en thee, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Voor kalkvrij water zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium stoffen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen a.d.h.v. pekelwater. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Modellen met eigen ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de machine is cruciaal zodat het systeem efficiënt blijft werken. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Gerkesklooster.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Onder andere: een besparing op de energierekening, een betere smaak van het water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, verminderde eczeem klachten, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, altijd een schone en zachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie