Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Gelrode

Heb je last van kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, slecht werkende huishoudelijke apparaten of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft wellicht te maken met erg hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 10,08 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het installeren van de beste waterverzachter in Gelrode zorgt voor schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal tref je nuttige info info over verschillende soorten waterontharders: welke systemen zijn er, waarom is het zo populair, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van gemiddeld 10,08 dH in Gelrode.
 • Dit is de oorsprong van irritaties zoals koffie thee dat bitter smaakt en verwarmingselementen die isoleren.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • De resultaten daarvan zijn een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, kleding en ander textiel gaat langer mee en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Start met vergelijken en probeer het direct uit. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €240 op jaarbasis.

Onderwerpen: Tips bij een waterverzachter kopenWelke voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid GelrodeTechnische detailsWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAarschot
Postcode3200
Gem. Gasverbruik M31.550 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3550 kWh
Gem. Waterhardheid10,08 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Een glanzende vaat.
 • Lager energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Glascorrosie.
 • Bittere smakende thee.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Gelrode

Heb jij genoeg van een te hoge stroomrekening en/of kalkstrepen op ramen? Veel Belgen bestellen een handige waterontkalker. Dit systeem haalt kalk en magnesium uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, minder poetsen en boenen, een zachte huid na bad of douche en structureel lagere energiekosten. In en rondom gemeente Aarschot vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Gelrode hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur neemt contact met je op en stuurt een heldere offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Beste waterontkalker.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkEr is minder zeep noodzakelijk. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals vaatwassers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee of een glas water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Gunstigere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. wasmachines. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Gelrode?

Wellicht zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Gelrode. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water leidt tot een langere levensduur van huishoudelijke toestellen en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Gelrode heeft een gemeten waterhardheid van 10,08. Samengevat: Tamelijk hard water.
 • De consequenties hiervan is nogal subjectief.
 • De waterhardheid reduceren heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Voorbeelden zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zijdezachte kleding en huid en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Goed om te weten: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Gelrode

De waterhardheid van het drinkwater in Gelrode bedraagt circa 10,08 Duitse graden. Dit houdt in dat het water Tamelijk hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 10,08 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 28,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-gelrode-3200

Vraag prijzen op in de regio

Interessante installaties

 • Grunbeck WINNI-mat VGX14
 • Ecowater Galaxy VDR25
 • Boshuis iQualQ Combi 200
 • Watertotaal Euro Twin 60
 • North Star 11UD

Hoe werkt een waterontkalker?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterontharder zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals BWT) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Op deze wijze vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Gelrode verklein je de dH waarde van 10,08 naar een gezonde 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een bepaald moment zal de hars zijn kracht verliezen. Elke week worden de harskorrels weer opgeladen. Het regenereren is erg belangrijk. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. grootte van het huishouden, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt de ontkalkingsinstallatie binnen via de leidingen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische & mechanische waterverzachters
We onderscheiden twee types: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een laag tarief, gebruikt geen stroom en het is onderhoudsarm. Natuurlijk zijn er nadelen: een relatief hoog zoutverbruik, een inefficiënte werking en minder instellingen mogelijk. De prijs van zo’n systeem begint bij €760.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De voordelen zijn: minder regeneratiezout, een slimme werking en brede mogelijkheden. Er zijn ook negatieve aspecten: een hogere prijs, je hebt iets hogere stroomkosten en het onderhoud is duurder. Beschikbaar vanaf €1150.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan dien je te kiezen uit een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs is circa €375,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een machine met een dubbele cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als hij aan het regenereren is.
 • In de situatie met ontkalkers met maar één cilinder heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Verzachters met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Vaak gekozen voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Gelrode.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor experts voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een waterverzachter zijn nogal verschillend. De prijzen starten vanaf €50 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €1700 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de doorstroomsnelheid. Behalve deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in ontkalkers starten bij €660, exclusief installatiekosten. Een slim apparaat kost gemiddeld tussen de €1375 en €2100 inclusief inregelen. In onderstaande schema bieden we de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Gelrode.

Meteen weten wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Start meteen met onze vergelijkingstool en vraag vrijblijvend offertes aan bij de beste installateurs. Zo kan je gemakkelijk en gratis installateurs, soorten waterverzachters en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €65
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €880
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €1030
Tabletten€40 voor 75 kilo
Onderhoud (indicatie)Vanaf €120 op jaarbasis
InstallatieBegint bij €175
Rekenvoorbeeld met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterverzachter zinvol in Gelrode?
De waterhardheid in Gelrode is ongeveer 10,08 dH. Het gemiddelde in de provincie Vlaams Brabant ligt rond de 16,91 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem filtert magnesium en calcium uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit zachte water is beter van smaak en biedt verschillende voordelen zoals zijdezachte kleding en huid en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Installateurs zeggen dan ook dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk hierbij aan een zachte huid, fris kraanwater, kleding dat langer meegaat en minder schoonmaakwerkzaamheden. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om kalk uit het water te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium stoffen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door een speciaal regeneratie moment. Het onthardingszout is online te bestellen. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De uitwerking van magnetische producten is zeer twijfelachtig.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet je zeker niet overslaan. Machines met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schone installatie is cruciaal zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Gelrode.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. lagere energiekosten, smaakvoller water, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een zachte huid en minder droog haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, kleding blijft langer mooi, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie