Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Tongerlo

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, glascorrosie, bittere thee of koffie of droge haren na een douchebeurt? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de hardheid van het water. Deze plaats kent een waterhardheid van 10,47 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Tongerlo heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Middels onze specialisten vind je handige informatie alle mogelijke waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 10,47 dH in Tongerlo.
 • Hierdoor ontstaan issues zoals wit uitslaande wanden en tegels en een inefficiënte CV-ketel.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dit resulteert in efficiëntere verwarming, een glanzende vaat en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Laat een systeem plaatsen en ervaar het gemak. Bespaar tot wel €260 op jaarbasis.

Klik door naar: Een waterverzachter kopen en installerenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid TongerloHoe functioneert zo’n installatie?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieAntwerpen
GemeenteWesterlo
Postcode2260
Gem. Gasverbruik M31.435 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4250 kWh
Gem. Waterhardheid10,47 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Lekkere watersmaak.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Zet het milieu op 1!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Geïrriteerde huid.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Tongerlo

Heb jij genoeg van dichtslibbende waterleidingen en extra zeep en shampoo nodig? Een toenemende groep woningeigenaren kiezen voor de installatie van een betrouwbare waterontkalker. Een dergelijk product haalt kalk en magnesium uit het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, lekkerdere koffie en thee en een lager energieverbruik. In en rondom gemeente Westerlo werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Tongerlo hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De positieve effecten vind je terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Milieuvriendelijke waterontharder.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. Verlaging van CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals wasmachines hebben geen last meer van kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Water met meer smaakEen kop koffie, thee of gewoon een glas water is minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Energiekosten besparingBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. HR-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Tongerlo?

Waarschijnlijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Tongerlo. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel een efficiëntere warmteoverdracht en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Maar heb ik het wel echt nodig? Hiervoor is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Tongerlo heeft een gemeten waterhardheid van 10,47. Dat betekent Tamelijk hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijvoorbeeld maandelijks lagere energielasten, kleding die langer mooi blijft en geen strepen meer op glas en lak.
 • Goed om te weten: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Tongerlo

De waterhardheid van het water in Tongerlo bedraagt circa 10,47 dH. Dit wil zeggen dat het water Tamelijk hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 10,47 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 29,82 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-tongerlo-2260

Bekijk installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Watercompany Ultrasoft 17
 • Kinetico Essential 8
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 20
 • Calex Calex 22L
 • Apic Zetes junior

Hoe werkt een waterontkalker?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterontharder in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar hoe werkt dat precies? De huidige generatie waterverzachters (bijv. van merken als Delta) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Tongerlo minimaliseer je de dH waarde van 10,47 naar een fijne 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit procentuele aantal kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars zijn kracht verliezen. Elke week gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Het regenereren is erg belangrijk. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De zoutbehoefte wordt berekend a.d.h.v. de totale waterconsumptie, de Dh waarde van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische & mechanische waterverzachters
Er zijn eigenlijk 2 types: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. De belangrijkste voordelen zijn een interessant tarief, het gebruikt geen energie en het is onderhoudsarm. Als grote nadelen noemen we: een hoger zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Dit systeem is beschikbaar vanaf €930.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Dit model is zeer in trek vanwege: besparing op regeneratiezout, de innovatieve werking en inzicht in statistieken. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, je hebt iets hogere stroomkosten en meer kans op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1275.

Enkele of dubbele harscilinder?
Ga je een waterverzachter kopen? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs is circa €400,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van een installatie met 2 cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Bij één cilinder ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) tijdelijk geen zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitermate handzaam als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Tongerlo.

Overal en altijd zacht water in huis?

Kom in contact met vakmannen voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De prijs van een waterontkalker lopen zeer uiteen. Dit loopt van €140 voor magnetische ontharders tot ruim €2275 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Buiten deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters kunnen extra korting geven als je direct een onderhoudscontract neemt. Afsluitend heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De kosten van ontharders beginnen vanaf ongeveer €720, exclusief installatiekosten. Een luxe systeem ligt qua kosten tussen €1600 en €1900 inclusief montage en inregeling. In het overzicht hieronder achterhaal je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Tongerlo.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in je huis te installeren? Ga aan de slag met onze online offerteservice en bekijk actuele kosten bij betrouwbare installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk supersnel installatiebedrijven, type ontharders en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €160
Mechanische waterontharderBegint bij €800
Elektronische waterontharderC.a. €990
Onthardingszout€45 per 100 kg
OnderhoudRond de €115 p/jaar
MontagekostenC.a. €180
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterverzachter nodig in Tongerlo?
De waterhardheid in Tongerlo is doorgaans 10,47 dH. Dit cijfer in de provincie Antwerpen ligt rond de 11,07 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem filtert namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en biedt voordelen als zijdezachte kleding en huid en geen strepen meer op glas en lak.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Natuurlijk is het zo dat je overwegend een waterontharder in huis laat plaatsen voor de directe immateriële voordelen. O.a. prettige douchebeurt, een lekkere watersmaak, kleding dat langer meegaat en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. De magnesium en calcium grondstoffen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt het systeem gereinigd d.m.v. zouttabletten. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werkzaamheid van deze theorie is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Machines met een vat voor ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Ook het schoonmaken van de installatie is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Eventueel heb je de keuze hiervoor jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Tongerlo.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Onder andere: verlaging van de maandlasten voor energie, lekker water uit de kraan, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, kleding dat langer meegaat, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie