Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Schalsum

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, dichtgeslibde leidingen of een erg droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in erg hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.70 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. De beste waterontharder in Schalsum heeft als effect zacht en schoon water zonder kalk. Dat is gezond voor jou, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op dit portaal tref je waardevolle informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.70 dH in Schalsum.
 • Dit is de oorsprong van onder andere droog haar na het douchen en verwarmingselementen die isoleren.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Pluspunten: verlaging van de maandlasten voor energie, minder huidproblemen en huidirritaties en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Start met vergelijken en probeer het direct uit. Bespaar tot wel €320 per 12 maanden.

Snel naar: Een waterontharder kopen en installerenPluspuntenWat levert het mij op?Waterhardheid SchalsumTechnische uitleg werkingInvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8813
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25500 kWh
Gem. Waterhardheid6.70 dH

Het effect van zacht water

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De effecten van te hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Een droge huid.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Bittere smakende thee.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Schalsum

Heb jij genoeg van een te hoge stroomrekening of kalkaanslag op douchekop? Een toenemende groep woningeigenaren nemen een betrouwbare waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk uit kraanwater. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, smaakvol water en een lager energieverbruik. In en rondom gemeente Waadhoeke zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Schalsum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. De installateur zal jou benaderen met een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De belangrijkste voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Voordeligste waterontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Verlenging levensduur apparatenApparatuur zoals CV-ketels hebben minder last van kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Smaakvoller waterEen kop koffie, thee of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals Quookers. De warmteoverdracht is minder effectief en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Schalsum?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Schalsum. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water heeft als voordeel water met een lekkere smaak en textiel dat minder snel slijt. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Schalsum zit met een waterhardheid van 6.70. Dit houdt in matig zacht water.
 • Het effect daarvan is nogal subjectief.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn lagere energierekening, zacht en fris water en geen strepen meer op glas en lak.
 • Opmerking: deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Schalsum

De waterhardheid van het water in Schalsum is ongeveer 6.70 dH. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.70 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,08 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-schalsum-8813

Vergelijk prijzen in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Watergenius Blue Line Evolution
 • Grunbeck Weichwassermeister GSX5
 • Euro Combi compact 10
 • Judo Quicksoft Duo
 • Atlantis Krausen C100-E

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Pentair Fleck) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op die manier wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Schalsum reduceer je de dH waarde van 6.70 naar een Dh onder de 2.5. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat overblijft leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd raakt de hars verzadigd. Eens per 5 of 6 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De hoeveelheid zout ligt aan zaken als hoeveel water je gebruikt, de gekozen resthardheid en het type ontharder (de grootte). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische of elektrische waterontharders
Er bestaan twee producten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De voordelen zijn een gunstig tarief, staat los van het stroomnet en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De nadelen zijn: er vinden onnodige spoelingen plaats, een matige efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Je koopt zo’n machine al vanaf €930.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het gemak zit ‘m in: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een efficiënte werking en geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de installatiekosten, je hebt iets hogere stroomkosten en hogere onderhoudskosten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1150.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil komt uit rond de €420,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van de 2e cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken als de hars wordt gespoeld.
 • In het geval van ontkalkers met 1 cilinder heb jij tijdens het schoonmaken geen zacht water uit de kraan.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Vaak gekozen voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een dubbele cilinder is echt geen noodzaak, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Schalsum.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Ontvang contactgegevens van erkende adviseurs voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De totale kosten van een ontharder lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €95 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1875 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de capaciteit van het systeem. In aanvulling op deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De kosten van ontkalkers zijn zo’n €790 (montage niet inbegrepen). Een geavanceerd apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1225 en €2250 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bekijk je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Schalsum.

Overweeg je om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Kies dan nu voor onze vergelijkingstool en achterhaal de kosten bij betrouwbare installateurs. Met die methode kan iedereen moeiteloos en zonder kosten installatiebedrijven, type ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €55
Waterontharder (mechanisch)Rond de €730
Elektronische waterontharderV.a €1090
Zouttabletten€27,50 voor 50 kg
OnderhoudBegint bij €95 (jaarbasis)
InstallatieBegint bij €260
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Schalsum?
De hardheid van het kraanwater in Schalsum ligt op 6.70 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een slim ontkalkingssysteem ontneemt kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor onder andere apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij merken op dat je altijd een waterontharder moet laten plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. O.a. geen droge huid na het douchen, lekkerdere koffie en thee, een glanzende vaat en minder schrobben en poetsen. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om water kalkvrij te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium elementen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels schoongemaakt a.d.h.v. een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt op basis van elektromagnetisme. De werkzaamheid van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Apparaten met ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Ook het schoonmaken van de machine is belangrijk voor een goede efficiënte werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Schalsum.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: een besparing op de energierekening, zacht en smaakvol water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, een zijdezachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie