Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Franeker

Wil jij ook af van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, slecht werkende huishoudelijke apparaten of geïrriteerde huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan erg hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.70 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Franeker resulteert in schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op deze website bekijk je waardevolle informatie over de waterverzachters: wat is het precies, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van 6.70 dH in Franeker.
 • Hierdoor ontstaan issues zoals strepen op de ramen en verstopte leidingen.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Positieve gevolgen zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, fris kraanwater en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €220 op jaarbasis.

Klik door naar: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid FranekerWerkingKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8801
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25500 kWh
Gem. Waterhardheid6.70 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Heerlijk zachte kleding.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een irriterende huid.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Franeker

Wil je definitief afrekenen met een onnodig hoge energierekening en kalkaanslag op kranen en tegels? Een groeiend aantal huishoudens kiezen voor de installatie van een slimme waterontharder. Een dergelijke installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, geen strepen meer op glas en lak, zacht en smaakvol water en apparatuur die langer meegaat. In de omgeving van de gemeente Waadhoeke kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Franeker wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een regionale installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Voordeligste ontkalker.

VoordeelUitleg
DuurzaamheidMinder zeepproducten nodig. De CO2 uitstoot is lager omdatje minder energie gebruikt.
Apparaten gaan minder snel stukDure apparatuur zoals HR-ketels zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of glas kraanwater zal minder bitter smaken.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Vermindering huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Verminderde energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen strijkijzers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Franeker?

Wellicht bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Franeker. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel langere levensduur van huishoudelijke apparaten en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Maar is het echt noodzakelijk? Aangaande deze vraag moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Franeker zit met een waterhardheid van 6.70. Dit staat voor matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is nogal subjectief.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Onder andere lager energieverbruik, zacht en fris water en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Uit de test: deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Franeker

De waterhardheid van het leidingwater in Franeker is 6.70 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.70 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,08 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-franeker-8801

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Watercompany Softflow 20
 • BWT Rondomat 50M
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 14
 • Erie Slimline Eco24
 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 14

Hoe werkt een waterverzachter precies?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De moderne waterontharders (van merken zoals Durlem) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op die manier wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Franeker voer je de dH waarde terug van 6.70 naar een fijne 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit percentage kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd zal de onthardingshars verzadigen. Elke week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel zout er nodig is hangt af van het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met het regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische of elektrische waterontharders
We behandelen 2 soorten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. De belangrijkste voordelen zijn een aantrekkelijke prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De minpunten zijn: veel zoutverbruik, relatief inefficiënt en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Je koopt zo’n machine al vanaf €890.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een populair model vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de installatiekosten, het kost stroom en hogere onderhoudskosten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1200.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €440,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van de 2e cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Bij 1 cilinder ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Vaak gekozen voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Franeker.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Neem contact op met erkende adviseurs voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De kosten van een ontharder zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €80 voor een magnetische ontharder tot een slordige €2250 voor een 2-cilinder systeem. De kosten hangen af van het model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het aantal liter. In aanvulling op deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs kunnen extra korting geven wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De kosten van waterverzachters beginnen bij €690 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een geavanceerd apparaat ligt qua kosten tussen €1350 en €2100 (met montage inbegrepen). In de tabel hieronder check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Franeker.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Start meteen met onze handige offerte-service en check de huidige kosten bij regionale installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en gratis modellen, soorten installaties en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €160
Mechanische waterontharderC.a. €680
Elektronische waterontharderVanaf €1030
Onthardingstabletten€25 voor 50 kg
OnderhoudscontractV.a €135 per beurt
PlaatsingVanaf €270
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Franeker?
De waterhardheid in Franeker is circa 6.70 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is gemiddeld 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als extra pluspunten: lagere energierekening en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je met name een waterontharder in huis laat plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Denk aan minder huidirritatie na het douchen, fris kraanwater, zachter wasgoed en veel minder poetsen in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om kalk uit het water te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit is mogelijk doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium bestanddelen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt aan de hand van een speciaal regeneratie moment. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. Het effect van zo’n magneet is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Apparaten met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schone machine is noodzakelijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Franeker.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Neem nou aspecten als: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, smaakvol water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van huidirritaties en/of eczeem, bestaande kalkaanslag verdwijnt, een zijdezachte was, de apparaten in de woning werken effectiever en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie