Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wolsum

Heb je last van kalkaanslag, strepen op de ramen, water met een vreemde smaak of een droge huid? Dit heeft vaak te maken met erg hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het gebruik van de beste waterontharder in Wolsum leidt tot water waar nauwelijks nog kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze pagina lees je handige informatie aangaande waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom is het zo populair, en verdien ik het ook terug?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH in Wolsum.
 • Dit resulteert mogelijk in situaties als apparaten die slecht werken en hoge stookkosten.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: structureel lagere energiekosten, een zachte huid en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vraag een offerte aan en ondervind zelf de voordelen. Realiseer een besparing van wel €335 op jaarbasis.

Thema’s: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het zinvol?Waterhardheid WolsumHoe werkt zo’n systeem?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8774
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Lekkere watersmaak.
 • Lager energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Gratis offertes voor een waterontharder

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Wolsum

Zit jij in de woning ook met situaties als geïrriteerde huid en/of kalkaanslag op kranen en tegels? Een groot deel van de mensen bestellen een innovatieve waterontharder. Zo’n systeem is in staat om kalk uit het water te filteren. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, geen strepen meer op glas en lak, water met een lekkere smaak en kalkvrije leidingen. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Wolsum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een regionale installateur neemt contact met je op en stuurt een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder kopen is interessant om verschillende redenen. De meest genoemde voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Klik direct door naar: Voordeligste ontharder.

PluspuntUitleg
MilieubewustHet verbruik van zeepproducten neemt af. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals CV-ketels zullen geen kalkaanslag meer hebben. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJouw koffie, thee of glas kraanwater is veel smaakvoller.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Gunstigere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld heetwaterkranen. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Wolsum?

Mogelijkerwijs bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Wolsum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot een gunstigere energierekening en textiel en kleding die langer mooi blijven. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Wolsum heeft een gemeten waterhardheid van 6.30. Dit staat voor matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid verkleinen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn lager stroom- en gasverbruik, verminderde eczeem klachtenen je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Opmerking: water met deze hardheid (dH) is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Wolsum

De waterhardheid van het water in Wolsum ligt op ong. 6.30 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wolsum-8774

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Populaire merken en modellen

 • Waterboss Microboss CMB410n
 • Fegon AquaStar 1800 ES
 • Delta Mosela
 • Judo Judomat Kompakt 30 M-KB
 • Grunbeck softliQ:SC18

Hoe werkt een waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar hoe werkt dat precies? De moderne waterontharders (van merken zoals Tubilite) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Op die manier vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Wolsum reduceer je de dH waarde van 6.30 naar een gezonde 2 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit percentage kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Op een gegeven moment raakt de hars verzadigd. Om de 6/7 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De hoeveelheid zout wordt bepaald door het waterverbruik, de hardheid van het water en het soort ontharder (klein of groot). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na een tijd raken zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. Alle harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
Er bestaan 2 soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een schappelijke prijs, geen stroomkosten en lagere onderhoudskosten. De nadelen zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, een matige efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Te bestellen vanaf c.a. €790.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het voordeel is: besparing op regeneratiezout, de smart-functies en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: een hogere prijs, het gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1050.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil is ongeveer €450,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van de 2e cilinder is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Bij ontkalkers met maar één cilinder heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Wolsum.

Overal en altijd zacht water in huis?

Leg nu contacten met professionals voor montage.

Hoeveel kost zo’n machine?

De totale kosten van een waterverzachter lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €85 voor magnetische ontharders tot ruim €1600 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, het aantal cilinders en de omvang van het systeem. Behalve deze aanschafkosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in dergelijke installaties zijn zo’n €760, excl. installatie. Een goede installatie varieert tussen ongeveer €1200 en €1800 (met montage inbegrepen). In het overzicht hieronder achterhaal je de geraamde kosten van een waterontharder in Wolsum.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Open onze online offerteservice en bekijk actuele prijzen bij betrouwbare installateurs. Met die methode kan iedereen eenvoudig en snel experts, verschillende opstellingen en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €145
Waterontharder (mechanisch)C.a. €800
Elektrische waterontharderBegint bij €930
Onthardingstabletten€50 voor 100 kg
OnderhoudscontractRond de €150 (jaarbasis)
MontageRond de €175
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Wolsum?
De hardheid van het leidingwater in Wolsum ligt op 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland schatten we op 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem trekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat leidt tot zacht water. De smaak wordt beter & zachter en biedt voordelen als apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en textiel slijt minder snel.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
In de basis geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Experts vinden dat je vooral een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Zoals minder huidproblemen en huidirritaties, betere smaak van water, blinkende glazen en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dat kan bereikt worden doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium elementen hechten zich aan deze korrels. In een eventuele tweede cilinder worden de harskorrels schoongespoeld via geplande regeneratie. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van dit soort modellen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Ontkalkers met speciale ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schone installatie is essentieel om de kwaliteit van het water te waarborgen. Optioneel kan je ervoor kiezen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Wolsum.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Onder andere: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, fris kraanwater, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie