Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Koudum

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, strepen op je ruiten, apparaten die slecht werken of een erg droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het toepassen van de beste waterontharder in Koudum maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar amper kalk in zit. Dat is gezond voor jou, het milieu en je portemonnee. Hier lees je waardevolle informatie met betrekking tot waterverzachters: wat is het, wat zijn de voordelen, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Koudum.
 • Dit kan zorgen voor problemen als droge haren na een douchebeurt en verstopte leidingen.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dat zorgt voor lagere energierekening, een zachte huid na bad of douche en textiel slijt minder snel.
 • Wacht niet langer en probeer het direct uit. Bespaar tot wel €315 per jaar.

Snelkoppelingen: Waterontharder kooptipsPluspuntenWat levert het mij op?Waterhardheid KoudumTechnische detailsDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8782
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

De voordelen van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Minpunten van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Koudum

Ben jij ook klaar met een onnodig hoge energierekening en kalkaanslag op douchekop? Een groeiend aantal Hollanders en Belgen installeren een elektrische waterontharder. Zo’n installatie filtert kalk uit kraanwater. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag in de badkamer, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, fris kraanwater en besparen op de energiekosten. In de gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterontharder in Koudum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een interessante offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De positieve effecten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goede ontkalker.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Verlaging van CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals koffiezetapparaten zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterJouw koffie, thee of glas kraanwater is minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Vermindering huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen Quookers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Koudum?

Vermoedelijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Koudum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water zorgt voor verminderde eczeem klachten en een vermindering van schoonmaakproducten. Kan ik dan niet zonder? Aangaande deze vraag is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Koudum heeft een geschatte waterhardheid van 6.30. Concreet: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score ervaart iedereen weer anders.
 • Een lagere waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Bijv. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, verminderde eczeem klachtenen veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Noemenswaardig: deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Koudum

De waterhardheid van het leidingwater in Koudum ligt op ong. 6.30 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-koudum-8782

Vraag prijzen op in de regio

Bekende modellen en merken

 • Watercompany Softflow 15
 • Ecowater ESM 11
 • Wateronthardershop Eruo Twin 25
 • Detandt-Simon Primo 25
 • Boshuis iQualQ Duo 400

Hoe werkt een waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Innovatieve waterontharders (van bijv. Siata) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Koudum minimaliseer je de dH waarde van 6.30 naar een gezonde 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het resterende kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per week moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. de totale waterconsumptie, de gekozen resthardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na een tijd raken zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De interne harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterontharders
Wij differentiëren twee producten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een aantrekkelijk tarief, staat los van het stroomnet en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: een relatief hoog zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Deze installaties worden al geplaatst voor €960.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Het gemak zit ‘m in: besparing op regeneratiezout, de smart-functies en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De minpunten zijn: een hogere prijs, je hebt iets hogere stroomkosten en een verhoogde kans op defecten/storingen. Te bestellen vanaf c.a. €1050.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil ligt rond de €410,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het positieve effect van een machine met een dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • In het geval van ontkalkers met maar één cilinder heb je (tijdens de reinigingsbeurten) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Perfect voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Koudum.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Kom in contact met vakmannen voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n machine?

De kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Dit loopt van €95 voor ontharders die magnetisch werken tot wel €2050 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, het aantal cilinders en de inhoud van het systeem. Behalve deze eenmalige kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je kiest voor een onderhoudscontract. Verder heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van dergelijke installaties beginnen bij €650, zonder installeren. Een slim apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1125 en €2025 inclusief installatiewerk. In de bijgaande tabel achterhaal je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Koudum.

Nieuwsgierig wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Gebruik dan onze vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je zonder problemen snel modellen, type systemen en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €70
Mechanische waterontharderBegint bij €810
Waterontharder (elektronisch)V.a €1190
Onthardingszout€15 per 25 kg
OnderhoudC.a. €110 per 12 maanden
PlaatsingskostenCirca €260
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Koudum?
De waterhardheid in Koudum is gemiddeld 6.30 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere een zachte huid en geen glascorrosie of witte aanslag.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Natuurlijk is het zo dat je overwegend een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk aan minder huidproblemen en huidirritaties, lekkerdere koffie en thee, een glanzende vaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium stoffen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt de hars weer opgeladen door regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De uitwerking van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet je zeker niet overslaan. Installaties met eigen ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een gereinigd apparaat is noodzakelijk voor een lange levensduur en goede werking. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Koudum.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: lager stroom- en gasverbruik, zacht en smaakvol water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, de huid voelt zachter aan, niet langer last van kalkaanslag, mooie schone glazen, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie