Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Houtem

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een irriterende huid? De kans is groot dat dit komt door de hardheid van het water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 11,20 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het toepassen van de beste waterverzachter in Houtem zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze website tref je nuttige info info over diverse types waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van ongeveer 11,20 dH in Houtem.
 • Dit kan zorgen voor problemen als droog haar na het douchen en een inefficiënte CV-ketel.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn een besparing op de energierekening, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vergelijk meerdere offertes een kies voor duurzaam gemak. Realiseer een besparing van wel €290 op jaarbasis.

Klik door naar: Een waterverzachter kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid HoutemZo werkt een waterontharderWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVeurne
Postcode8630
Gem. Gasverbruik M31.465 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.5050 kWh
Gem. Waterhardheid11,20 dH

Het effect van zacht water

 • Lekkerdere koffie en thee.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Goed voor het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Houtem

Heb je last van rendementsverlies van verwarming of doffe aanslag in keuken en badkamer? Veel huishoudens installeren een slimme waterontkalker. Zo’n systeem onttrekt kalk uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op bestek en servies, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, zacht en smaakvol water en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de omgeving van de gemeente Veurne kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Houtem wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een scherpe offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Aanbieding verzachter.

PluspuntUitleg
DuurzaamheidMinder zeepproducten nodig. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals vaatwassers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, limonade en het water uit de kraan is veel smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Besparen op energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld HR-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Houtem?

Misschien zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Houtem. Dat is ook erg logisch. Zacht water zorgt voor apparatuur die langer meegaat en je hebt veel minder zeep en wasmiddel nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Houtem ontvangt een waterhardheid van 11,20. Dit staat voor Hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijvoorbeeld maandelijks lagere energielasten, smaakvol water en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Noemenswaardig: deze waterhardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Houtem

De waterhardheid van het water in Houtem bedraagt circa 11,20 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 11,20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 31,90 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-houtem-8630

Vaak geplaatste ontharders

 • Watercompany Softflow 20
 • Kinetico Essential
 • Euraqua Europe Pallas Duo maxi
 • BWT Rondomat 100M
 • Apic Melite

Hoe werkt een waterontkalker precies?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterverzachters (van bijv. Tapworks) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. D.m.v. dit scheikundige proces vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Houtem reduceert je de dH waarde van 11,20 naar een Dh van ongeveer 3. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het kalk dat achterblijft zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars zijn kracht verliezen. Om de 6/7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De hoeveelheid zout is afhankelijk van het waterverbruik, de gekozen resthardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na een tijd raken zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden opnieuw opgeladen middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Er bestaan 2 types: Elektronische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Belangrijke pluspunten zijn een voordelige prijs, duurzaam qua energieverbruik en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: een hoger zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in statistieken. De prijs van zo’n systeem begint bij €975.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Dit model is zeer in trek vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de duurdere prijzen, je hebt iets hogere stroomkosten en hoge kosten qua onderhoud. Beschikbaar vanaf €1075.

Enkele of dubbele harscilinder?
Ga je een waterverzachter kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €360,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het voordeel van een dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In de situatie met enkele cilinder ontkalkers heb jij tijdens het regeneratieprocestijdelijk geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Ideaal voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Houtem.

Ook klaar met kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van erkende adviseurs voor montage.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De prijs van een waterontkalker zijn erg wisselend. Dit loopt van €135 voor een magnetische ontharder oplopend tot wel €1525 voor een 2-cilinder systeem. De totaalprijs hangt af van het merk en model, het aantal cilinders en de inhoud van het systeem. Behalve deze aanschafkosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Verder heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van dergelijke installaties lopen op vanaf €690 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd apparaat kost gemiddeld tussen de €1450 en €2050 inclusief plaatsing. In de bijgaande tabel check je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Houtem.

Weten wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Probeer dan onze handige offerte-service en bekijk actuele kosten bij erkende installateurs. Via die service kan jij moeiteloos snel experts, type systemen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €145
Mechanische waterontharderRond de €730
Waterontharder (elektronisch)V.a €1190
Tabletten€15 voor 25 kg
Onderhoud (indicatie)C.a. €145 op jaarbasis
InstallatieBegint bij €275
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterverzachter in Houtem?
De hardheid van het kraanwater in Houtem is grofweg 11,20 dH. De waarde in de provincie West Vlaanderen is om en nabij de 15,09 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor apparatuur die langer meegaat en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij vinden dat je voornamelijk een waterontharder neemt voor het comfort. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, een lekkere watersmaak, kleding dat langer meegaat en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. Deze calcium en magnesium stoffen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt het systeem gereinigd middels zout. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De doeltreffendheid van deze magneten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Machines met unieke ontkalkingstabletten voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een gereinigde installatie is belangrijk zodat het systeem efficiënt blijft werken. Sommige mensen kiezen ervoor om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Houtem.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: lagere stookkosten, fris kraanwater, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, zachte huid en droog haar, niet langer last van kalkaanslag, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie