Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Workum

Heb je last van kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, dichtslibbende waterleidingen of een droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door te hard water in de leiding. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Workum maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in huis. Dat is gezond voor jou, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze website check je belangrijke info alle mogelijke waterverzachters: wat voor installaties zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.30 dH in Workum.
 • Dit resulteert mogelijk in issues zoals geïrriteerde huid en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Dat zorgt voor lager energieverbruik, zachter wasgoed en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Vergelijk meerdere offertes en ervaar het gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €350 per jaar.

Snelkoppelingen: In 5 stappen een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid WorkumZo werkt een waterontharderWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8711
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Het risico van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Een irriterende huid.
 • Strepen op je ruiten.
 • Bittere smakende thee.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Workum

Ben jij ook klaar met een te hoge stroomrekening of kalkstrepen op ramen? Steeds meer mensen kiezen een innovatieve waterontharder. Zo’n systeem onttrekt kalk uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag in de badkamer, minder poetsen en boenen, verminderde eczeem klachten en apparatuur die langer meegaat. In de omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Workum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. De installateur stuurt jou zo snel mogelijk een scherpe offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Milieuvriendelijke ontharder.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatje verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan 30% langer meeDure apparatuur zoals wasmachines vertonen veel minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Meer smaak aan het waterEen kop koffie, thee of gewoon een glas water is veel smaakvoller.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Ontkalkt water schuimt makkelijker. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Fijn en zacht voor elke huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals CV-ketels. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Workum?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Workum. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel langere levensduur van huishoudelijke apparaten en textiel en kleding die langer mooi blijven. Maar heb ik het wel echt nodig? Daarvoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Workum kent een waterhardheid van 6.30. Definitie: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is voor iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Voorbeelden zijn aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, betere smaak van water en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Niet vergeten: deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Workum

De waterhardheid van het leidingwater in Workum bedraagt circa 6.30 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-workum-8711

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Mooiwater Compact
 • Ecowater eVOLUTION 400 Boost
 • Watergenius HWS 1500
 • Delta Duplex compact
 • Boshuis iQualQ Combi 200

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als BWT) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op die manier wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Workum minimaliseer je de dH waarde van 6.30 naar een acceptabele 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken. Elke 5/6 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemen we ook wel regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte hangt af van hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Speciale harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden twee soorten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een concurrerend tarief, het gebruikt geen energie en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: een relatief hoog zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Deze installaties worden al geplaatst voor €800.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Het gemak zit ‘m in: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en verschillende geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de montagekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en soms dure onderhoudscontracten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1175.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Van plan om een waterontharder te kopen? We maken onderscheid tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €370,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het handige van deze tweede cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In het geval van ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het schoonmaken tijdelijk geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een stukje comfort voor wat grotere huishoudens.
 • Dubbele harscilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Workum.

Jouw hele huis kalkvrij?

Ontvang contactgegevens van experts voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De investering van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €80 voor een magnetische ontharder tot meer dan €1925 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, het aantal cilinders en de inhoud van het systeem. Naast deze aanschafkosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Sommige waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van waterontkalkers beginnen bij €720, exclusief installatiekosten. Een goed apparaat zit ergens tussen de €1425 en €1900 inclusief installatiewerk. In het overzicht hieronder bekijk je de geraamde kosten van een waterontharder in Workum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je huis te installeren? Start meteen met onze vergelijker en vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe supersnel specialisten, soorten waterverzachters en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €125
Waterontharder (mechanisch)C.a. €860
Elektrische waterontharderV.a €1080
Onthardingszout€25 per 50 kg
OnderhoudskostenVanaf €160 per jaar
PlaatsingCirca €200
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Workum?
De waterhardheid in Workum bedraagt 6.30 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is gemiddeld 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een professioneel ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor lager stroom- en gasverbruik en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
Normaliter geldt: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn dan ook van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder moet aanschaffen voor het comfort. Onder andere een minder droge huid, zacht en fris water, een super zachte was en minder schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dat kan bereikt worden doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium deeltjes worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt het filter schoongespoeld d.m.v. het regenereren. Het onthardingszout is online te bestellen. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De doeltreffendheid van dergelijke systemen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Installaties met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is nodig om de kwaliteit van het water te waarborgen. Je kunt er ook voor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Workum.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: lager stroom- en gasverbruik, een lekkere watersmaak, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, het is goed voor de huid/haar, niet langer last van kalkaanslag, kleding blijft langer mooi, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie