Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder IJlst

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, aanslag op servies, dichtslibbende waterleidingen of een irriterende huid? Dit heeft wellicht te maken met erg hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het toepassen van de beste waterontharder in IJlst maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal vind je nuttige informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom is het zo populair, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van 6.30 dH in IJlst.
 • Mogelijk heb jij last van voorvallen als kalk op de lak van de auto en dichtslibbende waterleidingen.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Positieve gevolgen zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, smaakvol water en minder poetsen en boenen.
 • Laat een systeem plaatsen een kies voor duurzaam gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €285 op jaarbasis.

Snel naar: Waterontharder kooptipsVoordelenWat levert het echt op?Waterhardheid IJlstFunctioneringGemiddelde kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8651
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Kleding die langer mooi blijft.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen IJlst

Heb je last van slecht functionerende apparaten of minder lekker water uit de kraan? Een groeiend aantal Nederlanders nemen een slimme waterontharder. Een dergelijk product haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, besparen op schoonmaakmiddelen, verminderde eczeem klachten en een lagere energierekening. In de omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in IJlst was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Duurzame waterontharder.

PositiefUitleg
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals heetwaterkranen hebben geen last meer van kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJe verse koffie & thee of glas kraanwater smaakt stukken beter.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Verminderde energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Hoe zinvol is een waterontkalker in IJlst?

Mogelijkerwijs bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in IJlst. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water biedt een lager stroom- en gasverbruik en minder noodzaak voor poetsen en boenen. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor het antwoord daarop moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • IJlst kent een waterhardheid van 6.30. Samengevat: matig zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijv. een besparing op de energierekening, een zachte huid na bad of douche en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Opmerking: deze waterhardheid is niet ongezond.

Hardheid water in IJlst

De waterhardheid van het water in IJlst ligt op ong. 6.30 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-ijlst-8651

Bekende modellen en merken

 • Lubron Proline SXT2
 • Wateronthardershop Eruo Twin 10 met groot zoutvat
 • Euro Twin 25
 • Boshuis iQualQ Duo 400
 • Watertotaal Euro Twin 20

Technische uitleg werking waterverzachter

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua Service) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in IJlst verklein je de dH waarde van 6.30 naar een Dh van ongeveer 2. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Deze hoeveelheid kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Het zoutverbruik verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. aantal personen in het huishouden, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Unieke harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee soorten: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een laag tarief, staat los van het stroomnet en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: het systeem spoelt soms onnodig, een matige efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €775.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. De voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de hogere aanschafprijs, het gebruikt een beetje stroom en hoge kosten qua onderhoud. Je koopt zo’n machine al vanaf €1300.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs bedraagt circa €430,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het gemak van een een machine met een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • Als je kiest voor 1 cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitstekend geschikt voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder is echt geen noodzaak, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in IJlst.

Reken af met kalk!

Neem contact op met experts voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Ze zijn er al vanaf €145 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €2100 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De prijs hangt af van het model, het type ontharder en het aantal liter. Behalve deze kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Als laatste heb je ook ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van deze systemen zijn zo’n €740 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een slimme installatie heeft een prijskaartje tussen de €1525 en €2000 inclusief installatiewerk. In de tabel hieronder bieden we de huidige kosten van een waterontharder in IJlst.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Klik dan door naar onze vergelijkingstool en achterhaal de tarieven bij professionele installateurs. Via die service kan jij gemakkelijk en vandaag nog modellen, soorten ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €50
Waterontharder (mechanisch)C.a. €730
Elektronische waterontharderVanaf €970
Zout€27,50 per 50 kg
OnderhoudstarievenBegint bij €95 per beurt
PlaatsingskostenCirca €175
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in IJlst?
De hardheid van het kraanwater in IJlst is doorgaans 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland ligt rond de 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit het water wat leidt tot zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als bijkomende voordelen water met een lekkere smaak en minder poetsen en boenen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: van elke €1 die je in dit product steekt verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn van mening dat je voornamelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Denk hierbij aan verminderde eczeem klachten, smaakvol water, blinkende glazen en minder schoonmaakwerkzaamheden. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een filter heen gaat. Deze calcium en magnesium stoffen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats aan de hand van zouttabletten. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De uitwerking van magnetische producten is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Modellen met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een goede reiniging is belangrijk zodat het systeem efficiënt blijft werken. Veel kopers besluiten om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in IJlst.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: lagere energiekosten, zacht en smaakvol water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, een minder droge huid na het douchen, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, een super zachte was, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie