Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wommels

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, bittere thee of geïrriteerde huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in te hard water in de leiding. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het toepassen van de beste waterontharder in Wommels heeft als doel kalkvrij water in huis. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Middels onze specialisten bekijk je praktische informatie met betrekking tot waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Wommels.
 • Dit is de oorsprong van irritaties zoals kalkstrepen op glas en lak en hoge stookkosten.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De voordelen: een besparing op de energierekening, kleding en ander textiel gaat langer mee en textiel slijt minder snel.
 • Wacht niet langer en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €215 per jaar.

Snel naar: In 5 stappen een waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid WommelsWerking eenvoudig uitgelegdWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8731
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Smaakvol water.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Een irriterende huid.
 • Strepen op je ruiten.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Wommels

Wil je definitief afrekenen met een te hoge stroomrekening en/of witte aanslag op het glaswerk? Een aanzienlijk aantal mensen installeren een innovatieve waterontharder. Zo’n installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag in de badkamer, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, minder huidproblemen en huidirritaties en apparatuur die langer meegaat. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Wommels was nog nooit zo eenvoudig.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een plaatselijke installateur zal jou benaderen met een interessante offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Milieuvriendelijke verzachter.

VoordeelUitleg
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan 30% langer meeDure apparatuur zoals boilers hebben minder last van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of gewoon een glas water smaakt veel beter.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen minder droge huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld CV-ketels. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Wommels?

Mogelijkerwijs zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Wommels. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Hoeveel ga ik er van merken? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Wommels heeft een waterhardheid van 6.30. Dit staat voor matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is voor iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Bijvoorbeeld efficiëntere warmteoverdracht, lekkerdere koffie en thee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Opmerking: dit type water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Wommels

De waterhardheid van het leidingwater in Wommels bedraagt circa 6.30 dH. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wommels-8731

Populaire merken en modellen

 • MultiAqua WaterMaster EC-14
 • Watergenius Blue Line Basic
 • Waterluxe Duo 25
 • Boshuis iQualQ Combi 100
 • North Star 14UD

Hoe werkt de waterverzachter?

De basis is eenvoudig: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua Care) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op die manier wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Wommels verklein je de dH waarde van 6.30 naar een Dh van ongeveer 2.5. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Deze hoeveelheid kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Na een periode zal de werkingskracht van de hars verminderen. Om de 6/7 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel water je gebruikt, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden automatisch gereinigd met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee installaties: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Het gemak zit ‘m in een schappelijke tarief, staat los van het stroomnet en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De minpunten zijn: veel zoutverbruik, een lagere efficiëntie en minder instellingen mogelijk. Dit systeem is beschikbaar vanaf €910.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Een vaak gekozen systeem vanwege: besparing op regeneratiezout, een slimme werking en je kunt veel instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de installatiekosten, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1300.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is circa €450,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het positieve effect van een ontharder met dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • Bij enkele cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Extra handig voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Wommels.

Een woning zonder kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor product-experts voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder kunnen zeer uiteenlopen. Dit loopt van €150 voor een magnetische ontharder tot zo’n €1975 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het model, het type ontharder en hoeveel liter het systeem aankan. In aanvulling op deze aanschafkosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Afsluitend heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van ontharders beginnen vanaf ongeveer €840, exclusief installatiekosten. Een uitgebalanceerd apparaat kost gemiddeld tussen de €1325 en €2100 inclusief installatiewerk. In het volgende schema check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Wommels.

Nieuwsgierig wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Start meteen met onze handige offerte-service en check de huidige tarieven bij toonaangevende installateurs. Zo kan men makkelijk en kosteloos monteurs, type ontharders en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €140
Waterontharder (mechanisch)C.a. €670
Elektronische waterontharderRond de €960
Tabletten€30 voor 50 kg
OnderhoudscontractRond de €140 p/jaar
InstallatieBegint bij €180
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Wommels?
De hardheid van het water in Wommels is doorgaans 6.30 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit je kraanwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en zorgt voor onder andere een langere levensduur van huishoudelijk apparaten en textiel slijt minder snel.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die je in dit product steekt ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je hoofdzakelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Zoals een fijne douchebeurt, zacht en fris water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium bouwstenen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt de hars worden schoongespoeld aan de hand van zout. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van zo’n magneet is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Machines met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is belangrijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wommels.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Neem nou aspecten als: lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een minder droge huid na het douchen, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie