Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder It Heidenskip

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, slecht functionerende apparaten of droge haren na een douchebeurt? De reden daarvan is vaak hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.30 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het gebruik van de beste waterontharder in It Heidenskip resulteert in kalkvrij water in de woning. Schoon water goed voor onze gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal lees je uitgebreide informatie aangaande waterverzachters: wat is het, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.30 dH in It Heidenskip.
 • Mogelijk heb jij last van irritaties zoals geïrriteerde huid en dichtslibbende waterleidingen.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: lagere energiekosten, betere smaak van water en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €240 op jaarbasis.

Direct naar: In 5 stappen een waterontharder kopenVoordelenWat levert het mij op?Waterhardheid It HeidenskipHoe werkt zo’n systeem?KostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8724
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Het effect van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Minpunten van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Irritaties aan de huid.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Water met een vreemde smaak.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen It Heidenskip

Zit jij thuis ook met apparaten die slecht werken en/of veel schoonmaakwerk? Veel Nederlanders lossen dit op met een slimme waterontharder. Een dergelijke installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, zacht en smaakvol water en lagere stookkosten. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in It Heidenskip hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een regionale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een goede offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten vind je terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Aanbieding verzachter.

PluspuntUitleg
DuurzaamheidMinder zeepresten en plastic afval. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals koffiezetapparaten zullen geen kalkaanslag meer hebben. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Water met meer smaakEen kopje thee, koffie en het water uit de kraan is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld Quookers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in It Heidenskip?

Waarschijnlijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in It Heidenskip. En dat is geen gek idee. Zacht water zorgt voor een zachte huid na bad of douche en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • It Heidenskip zit met een waterhardheid van 6.30. Concreet: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is voor iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijv. verlaging van de maandlasten voor energie, minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Belangrijk: water uit deze categorie is niet ongezond.

Hardheid water in It Heidenskip

De waterhardheid van het leidingwater in It Heidenskip bedraagt ongeveer 6.30 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-it-heidenskip-8724

Installateurs in de regio

Vaak geplaatste ontharders

 • MultiAqua WaterMaster EC-10
 • BWC Omega ET VIP de luxe 600
 • Watertotaal Euro Combi Compact 20
 • Ecowater ESM 42
 • Delta Ontario duplex

Technische uitleg werking waterverzachter

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Innovatieve waterontharders (van bijv. Aqua-o-Matic) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op die manier zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in It Heidenskip verklein je de dH waarde van 6.30 naar een zachte 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het kalk dat achterblijft zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Om de 6/7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemt men regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel zout er nodig is verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, de Dh waarde van het water en de capaciteit (type huishouden). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische of elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee types: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een laag tarief, het gebruikt geen energie en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: een hoger zoutverbruik, relatief inefficiënt en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €925.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de installatiekosten, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. Je koopt zo’n machine al vanaf €1075.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €350,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het grootste voordeel van twee cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens het regeneratieprocesgeen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Vaak gekozen als het watergebruik hoog is.
 • Twee cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in It Heidenskip.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor een demo.

Hoeveel kost zo’n machine?

De investering van een waterontharder zijn nogal verschillend. Van €120 voor magnetische ontharders tot een slordige €2250 voor een 2-cilinder systeem. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de doorstroomsnelheid. Behalve deze eenmalige kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Afsluitend heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van ontharders starten bij €750, zonder installeren. Een luxe installatie ligt qua kosten tussen €1600 en €2000 (met montage inbegrepen). In de onderstaande tabel check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in It Heidenskip.

Overweeg je om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Probeer dan de offerte vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij erkende installateurs. Met die methode kan iedereen zonder problemen en kosteloos modellen, verschillende opstellingen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €145
Mechanische waterontharderRond de €750
Elektrische waterontharderC.a. €1150
Zouttabletten€17,50 voor 25 kg
OnderhoudscontractC.a. €85 p/jaar
InstallatiekostenCirca €200
Tabel met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in It Heidenskip?
De hardheid in It Heidenskip bedraagt 6.30 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland is gemiddeld 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem haalt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en heeft als extra pluspunten: gunstig energieverbruik en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: per €1,00 die je eraan uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij zijn dan ook van mening dat je hoofdzakelijk een waterontharder neemt voor de directe immateriële voordelen. Bijvoorbeeld minder huidproblemen en huidirritaties, smaakvoller water, kleding die langer mooi blijft en minder schoonmaakwerkzaamheden. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit is mogelijk doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium stoffen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats d.m.v. de regeneratie functie. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. Het effect van deze magneten is niet erg betrouwbaar.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Systemen met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigde machine is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Eventueel heb je de keuze hiervoor jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in It Heidenskip.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Zoals o.a. lager energieverbruik, een lekkere watersmaak, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, verminderde eczeem klachten, niet langer last van kalkaanslag, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie