Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Tjerkwerd

Heb je last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, verstopte leidingen of een droge huid? Dit heeft wellicht te maken met erg hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.30 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Tjerkwerd leidt tot schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het is een duurzame investering. Hier check je praktische info alle mogelijke waterverzachters: wat is het, wat zijn de voordelen, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Tjerkwerd.
 • Dit kan leiden tot issues zoals geïrriteerde huid en een hoge energierekening.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De voordelen: een besparing op de energierekening, kleding die langer mooi blijft en het textiel gaat langer mee.
 • Vergelijk meerdere offertes een kies voor duurzaam gemak. Realiseer een besparing van wel €345 op jaarbasis.

Klik door naar: Waterontharder kooptipsWat zijn de voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid TjerkwerdWerking eenvoudig uitgelegdKostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8765
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Het effect van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De effecten van te hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Glascorrosie.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Tjerkwerd

Heb je last van een droge huid of water met een vreemde smaak? Flink wat Hollanders en Belgen plaatsen een professionele waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk uit kraanwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, je hebt minder wasmiddelen nodig, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Tjerkwerd gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Selecteer het type huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een interessante offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Zuinigste waterontkalker.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. Je stoot minder CO2 uit omdat je CV-ketel zuiniger werkt.
Langere levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals koffiezetapparaten zullen geen kalkaanslag meer hebben. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of eigen spa-blauwsmaakt stukken beter.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Vermindering huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Lagere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld heetwaterkranen. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Tjerkwerd?

Wellicht overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Tjerkwerd. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water zorgt voor lekkerdere koffie en thee en je kleding blijft langer mooi. Kan ik dan niet zonder? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Tjerkwerd zit met een waterhardheid van 6.30. Dat betekent matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is nogal subjectief.
 • Een lagere waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijv. maandelijks lagere energielasten, betere smaak van water en het textiel gaat langer mee.
 • Niet vergeten: water met deze hardheid (dH) is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Tjerkwerd

De waterhardheid van het drinkwater in Tjerkwerd is om en nabij de 6.30 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-tjerkwerd-8765

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Remon Waterontharders Tisa
 • Halutec SensorSoft
 • Remon Waterontharders Tisa
 • Erie Slimline Eco17
 • BWT Bestsoft 11

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals BWT) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Middels deze handeling wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van de waterontkalker in Tjerkwerd minimaliseer je de dH waarde van 6.30 naar een fijne 2.5 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, omdat dit gezond voor ons is. Het kalk dat overblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Hoeveel zout er nodig is verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en het type ontharder (de grootte). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische en elektrische waterontharders
Wij differentiëren 2 types: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een concurrerend tarief, gebruikt geen stroom en lagere onderhoudskosten. De nadelen zijn: een hoger zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Beschikbaar vanaf €870.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Het voordeel is: kostenbesparing voor regeneratiezout, het werkt efficiënter en inzicht in verschillende gegevens. De nadelen zijn: de montagekosten, je hebt iets hogere stroomkosten en hoge kosten qua onderhoud. Beschikbaar vanaf €1300.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil komt uit rond de €400,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het positieve effect van meerdere cilinders is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In het geval van ontkalkers met maar één cilinder heb jij tijdens de regeneratiecycluseven geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitermate handzaam voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder is echt geen noodzaak, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Tjerkwerd.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Wij koppelen je aan experts voor montage.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De investering van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €70 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €2000 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en de capaciteit van het systeem. Naast deze aanschafkosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Tenslotte is er zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De prijzen van dergelijke installaties zijn zo’n €750 (zonder installatiewerk). Een luxe systeem heeft een prijskaartje tussen de €1650 en €2050 inclusief inregelen. In de tabel hieronder achterhaal je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Tjerkwerd.

Meteen weten wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Kies dan nu voor onze vergelijkingstool en vraag vrijblijvend offertes aan bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je zonder gedoe en direct modellen, soorten installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €115
Waterontharder (mechanisch)C.a. €780
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1100
Onthardingszout€40 voor 75 kg
OnderhoudstarievenV.a €145 per beurt
InstallatieVanaf €190
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in Tjerkwerd?
De hardheid van het kraanwater in Tjerkwerd ligt rond de 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een speciaal ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor apparatuur die langer meegaat en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Natuurlijk is het zo dat je vooral een waterontharder moet aanschaffen voor het comfort. Denk aan minder huidirritatie na het douchen, smaakvol water, kleding die langer mooi blijft en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium grondstoffen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt de hars worden schoongespoeld middels een regeneratie behandeling. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die alleen gebruik maken van een andere methode. De effectiviteit van deze magneten is zeer twijfelachtig.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Apparaten met ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schoon apparaat is essentieel zodat het systeem efficiënt blijft werken. Eventueel heb je de keuze hiervoor jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Tjerkwerd.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Neem nou aspecten als: lager stroom- en gasverbruik, een lekkere watersmaak, minder schoonmaakmiddelen benodigd, minder last van eczeem, geen kalkaanslag in de badkamer, mooie schone glazen, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie