Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Sandfirden

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, strepen op je ruiten, bittere thee of een droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het kopen van de beste waterontharder in Sandfirden heeft als doel water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het is een duurzame investering. Middels onze specialisten tref je handige informatie alle mogelijke waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Sandfirden.
 • Dit kan zorgen voor irritaties zoals slecht functionerende apparaten en hoger gasverbruik.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in lagere stookkosten, water met een lekkere smaak en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Wacht niet langer en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €275 per 12 maanden.

Direct naar: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid SandfirdenFunctioneringInvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8613
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Heerlijk zachte kleding.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Het risico van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Geïrriteerde huid.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Sandfirden

Heb je last van een cv-ketel die niet meer optimaal werkt en witte aanslag op het glaswerk? Flink wat Nederlanders plaatsen een slimme waterontharder. Dit product filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, zacht en smaakvol water en besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterontharder laten installeren in Sandfirden hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een concurrerende offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Zuinigste waterverzachter.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter wordt overgedragen.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals waterkokers vertonen veel minder kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of een glas water uit de kraan heeft een betere smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Vermindering huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Energiekosten besparingBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat kost geld.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Sandfirden?

Vermoedelijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Sandfirden. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel fris kraanwater en een beperking in schoonmaakwerkzaamheden. Maar hoe groot is de noodzaak? Hiervoor moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Sandfirden zit met een waterhardheid van 6.30. Dat betekent matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. een beter presterende CV-ketel, zacht en smaakvol water en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Uit de test: water uit deze categorie is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Sandfirden

De waterhardheid van het drinkwater in Sandfirden bedraagt circa 6.30 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-sandfirden-8613

Vergelijk prijzen in de regio

Interessante installaties

 • Kinetico Ergo 9
 • Lubron Easysoft 1700 SXT2
 • Bayard Tenera 14
 • Digisoft DS-2000 HE
 • Watertotaal Euro Twin 20

Zo werkt een waterverzachter

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe werkt dat precies? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Tapworks) werken op basis van ionenuitwisseling. Een geladen cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Middels deze handeling wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Sandfirden voer je de dH waarde terug van 6.30 naar een gezonde 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie raakt de hars verzadigd. 4 keer per maand wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Dit noemt men regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De hoeveelheid zout ligt aan zaken als de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na een tijd raken raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De harsbolletjes moeten worden schoongemaakt aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische of mechanische waterontharders
We bieden 2 machines: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een interessant tarief, staat los van het stroomnet en lagere onderhoudskosten. Er zijn ook negatieve aspecten: een hoger zoutverbruik, een matige efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €960.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Dit model is zeer in trek vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de hogere aanschafprijs, je hebt iets hogere stroomkosten en hoge kosten qua onderhoud. Deze installaties worden al geplaatst voor €1050.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €400,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het voordeel van de 2e cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In het geval van 1 cilinderige ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Ideaal als het watergebruik hoog is.
 • Dubbele harscilinder heeft dus dezelfde werking, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Sandfirden.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De investering van een waterverzachter variëren nogal. Van €145 voor magnetische ontharders tot ruim €1775 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, het type ontharder en het aantal liter. Behalve deze initiële kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in ontkalkers lopen op vanaf €670, exclusief installatiekosten. Een systeem met uitgebreide opties ligt qua kosten tussen €1425 en €2100 inclusief inregelen. In de onderstaande tabel bekijk je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Sandfirden.

Nieuwsgierig wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Ga aan de slag met onze waterontharder-vergelijker en bekijk actuele kosten bij erkende installateurs. Zo kan men gemakkelijk en kosteloos experts, soorten ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €85
Waterontharder (mechanisch)C.a. €840
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1020
Onthardingstabletten€25 voor 50 kilo
OnderhoudBegint bij €80 per beurt
MontageBegint bij €170
Rekenvoorbeeld van de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Sandfirden?
De hardheid van het kraanwater in Sandfirden is gemiddeld 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is grofweg 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een slim ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit leidingwaterwaardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en heeft als bijkomende voordelen een glanzende vaat en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die je uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je vooral een waterontharder moet installeren voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk hierbij aan een zachte huid, zacht en fris water, blinkende glazen en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit regelt men doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan deze hars. In de extra cilinder wordt de hars worden schoongespoeld d.m.v. het regenereren. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet je zeker niet overslaan. Modellen met eigen ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schone installatie is cruciaal om de kwaliteit van het water te waarborgen. Eventueel heb je de keuze hiervoor het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Sandfirden.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: lagere stookkosten, betere smaak van water, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een zachte huid, stukken minder last van kalkaanslag, een super zachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie