Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Idzega

Wil jij ook af van kalkaanslag, glascorrosie, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of huidirritaties? De kans is groot dat dit komt door de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.30 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het installeren van de beste waterontharder in Idzega zorgt voor kalkvrij water in huis. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier bekijk je waardevolle informatie over verschillende soorten waterverzachters: wat is het precies, wat zijn de voordelen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Idzega.
 • Hierdoor ontstaan situaties als glascorrosie en slecht functionerende HR-ketel.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dat zorgt voor lager energieverbruik, fris kraanwater en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Dien vandaag een aanvraag in en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €320 per jaar.

Klik door naar: In 5 stappen een waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid IdzegaWerkingDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8612
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Fris kraanwater.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Water met een vreemde smaak.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Idzega

Zit jij in de woning ook met situaties als slecht functionerende apparaten of doffe aanslag in keuken en badkamer? Meer en meer Hollanders en Belgen kiezen voor de installatie van een betrouwbare waterontharder. Zo’n installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, een zachte huid na bad of douche en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Idzega heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. De installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Mogelijk ook interessant: Goedkoopste waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustMinder zeepproducten nodig. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals vaatwassers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Besparen op energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen heetwaterkranen. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Idzega?

Mogelijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Idzega. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water zorgt voor apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en betekend het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken. Kan ik dan niet zonder? Hiervoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Idzega heeft een waterhardheid van 6.30. Concreet: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is erg persoonlijk.
 • Het reduceren van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijv. structureel lagere energiekosten, minder last van een droge huid en het textiel gaat langer mee.
 • Uit de test: dit soort water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Idzega

De waterhardheid van het water in Idzega is om en nabij de 6.30 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-idzega-8612

Bekijk specialisten in deze regio’s

Interessante installaties

 • Kinetico Ergo 18
 • Remon Waterontharders Angara
 • BWT Rondomat 50M
 • Watercompany Softflow 20
 • Waterluxe Duo 25

Technische uitleg werking waterverzachter

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Het gros van de waterontharders (van merken als Durlem) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Idzega reduceer je de dH waarde van 6.30 naar een fijne 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Dit percentage kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een periode zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Eens per 5 of 6 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. grootte van het huishouden, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. De slimme harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na ongeveer een week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met het regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische of elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee producten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessant tarief, staat los van het stroomnet en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, relatief inefficiënt en minder instellingen mogelijk. Je koopt zo’n machine al vanaf €760.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en verschillende geavanceerde instellingen. De nadelen zijn: de hogere aanschafprijs, je hebt iets hogere stroomkosten en meer kans op storingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €1100.

Enkele of dubbele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €400,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het grootste voordeel van twee cilinders is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens het regeneratieprocestijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitstekend geschikt voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • 2 cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Idzega.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Neem contact op met specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De totale kosten van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Dit loopt van €170 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €2225 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door het model, het type ontharder en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze eerste kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De prijzen van ontharders starten vanaf €690, zonder installeren. Een goed systeem zit ergens tussen de €1500 en €2075 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder bieden we de geraamde kosten van een waterontharder in Idzega.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Klik dan door naar onze online offerteservice en vraag prijzen op bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos supersnel modellen, verschillende opstellingen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €130
Mechanische waterontharderRond de €840
Elektronische waterontharderVanaf €910
Reinigingszout€30 per 50 kg
Onderhoud (indicatie)Begint bij €90 per beurt
MontagekostenCirca €230
Rekenvoorbeeld met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Idzega?
De waterhardheid in Idzega is grofweg 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een geavanceerd ontkalkingssysteem filtert namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat de waterhardheid doet dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor zachter wasgoed en textiel slijt minder snel.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij vinden dat je overwegend een waterontharder moet installeren voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Bijvoorbeeld een fijne douchebeurt, zacht en smaakvol water, een super zachte was en minder schrobben en poetsen. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium elementen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door het regenereren. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De effectiviteit van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Machines met noodzakelijk ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Ook het schoonmaken van het apparaat is essentieel voor een lange levensduur en goede werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Idzega.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. De belangrijksten zijn: lagere stookkosten, fris kraanwater, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, blinkende glazen, de apparaten in de woning werken effectiever en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie