Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Gaastmeer

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, slecht werkende huishoudelijke apparaten of een erg droge huid? Dit heeft wellicht te maken met de hardheid van het water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het installeren van de beste waterontharder in Gaastmeer zorgt voor kalkvrij water in huis. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten vind je belangrijke informatie aangaande waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Gaastmeer.
 • Dit is de oorsprong van issues zoals geïrriteerde huid en verstopte leidingen.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De voordelen: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zachter wasgoed en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €235 per 12 maanden.

Thema’s: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid GaastmeerHoe functioneert zo’n installatie?Begroting totale kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8611
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Pluspunten van zacht water

 • Water met een lekkere smaak.
 • Besparing op de energierekening.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Zet het milieu op 1!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Gaastmeer

Heb jij genoeg van apparaten die slecht werken of kalkaanslag op kranen en tegels? Flink wat huishoudens lossen dit op met een slimme waterontharder. Zo’n installatie onttrekt calcium en magnesium aan het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag meer, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, zachtere was en besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Gaastmeer wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een scherpe offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder in huis kent verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Beste waterverzachter.

PluspuntUitleg
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Levensduur apparatenDure apparatuur zoals boilers vertonen veel minder kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Kalkvrij water smaakt beterJe verse koffie & thee of een glaasje water is veel smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Besparen op energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. koffiezetapparaten. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Gaastmeer?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Gaastmeer. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water leidt tot een beter presterende CV-ketel en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Gaastmeer heeft een waterhardheid van 6.30. Dit houdt in matig zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt verschilt erg per persoon.
 • Een lagere waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Onder andere efficiëntere verwarming, lekkere watersmaak en textiel slijt minder snel.
 • Opmerking: deze waterhardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Gaastmeer

De waterhardheid van het drinkwater in Gaastmeer ligt op ong. 6.30 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-gaastmeer-8611

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Vaak gekozen modellen

 • Kinetico 2050C
 • Watertotaal Euro Combi Compact 30
 • Aquarex IMP Pro 14
 • Erie Slimline Eco30
 • Kinetico Sumo 1

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Honeywell) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op basis daarvan wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Gaastmeer verklein je de dH waarde van 6.30 naar een zachte 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het resterende kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een periode zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Gemiddeld eens per 7 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en het soort ontharder (klein of groot). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. Alle harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische & mechanische waterontharders
We behandelen 2 types: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Belangrijke pluspunten zijn een schappelijke tarief, gebruikt geen stroom en lagere onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, een inefficiënte werking en je hebt minder geavanceerde instellingen. Beschikbaar vanaf €775.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, een efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. Nadelen: een hogere prijs, het kost stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Te bestellen vanaf c.a. €1050.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €400,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het pluspunt van een dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb jij tijdens het regeneratieproceshelaas geen zacht water beschikbaar.
 • Machines met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Extra handig voor wat grotere huishoudens.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Gaastmeer.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Leg nu contacten met vakmannen voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De investering van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. De prijzen starten vanaf €80 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1600 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De totaalprijs hangt af van het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en de inhoud van het systeem. Buiten deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in waterverzachters beginnen vanaf ongeveer €760, zonder installeren. Een geavanceerd apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1575 en €1950 inclusief installatiewerk. In het overzicht hieronder bekijk je de huidige kosten van een waterontharder in Gaastmeer.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Probeer dan onze handige offerte-service en achterhaal de tarieven bij de beste installateurs. Zo kan je gemakkelijk en gratis modellen, soorten waterverzachters en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €80
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €690
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1060
Regeneratiezout€15 per 25 kilo
OnderhoudstarievenRond de €135 op jaarbasis
PlaatsingskostenC.a. €190
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Gaastmeer?
De waterhardheid in Gaastmeer schatten we op 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland komt uit op ongeveer 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en biedt voordelen als aantrekkelijk gas- en stroomverbruik en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij zijn dan ook van mening dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het comfort. Onder andere een fijne douchebeurt, fris kraanwater, kleding dat langer meegaat en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dat is haalbaar doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium bestanddelen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen d.m.v. zout. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt waarbij wordt ingezet op magnetisme. De effectiviteit van dit soort modellen wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Apparaten met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schone installatie is cruciaal om de kwaliteit van het water te waarborgen. Sommige mensen kiezen ervoor om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Gaastmeer.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Neem nou aspecten als: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zacht en fris water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van eczeem, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie