Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hemelum

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, smerig water of een droge huid? Dit heeft wellicht te maken met een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.30 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het gebruik van de beste waterontharder in Hemelum maakt mogelijk dat je kan genieten van schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier bekijk je handige informatie aangaande waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het, en wat ben ik kwijt?

 • Gemeten waterhardheid van 6.30 dH in Hemelum.
 • Dit is de oorsprong van problemen als veel schoonmaken en slecht functionerende HR-ketel.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dit resulteert in lager energieverbruik, een zachte huid en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vraag een offerte aan en ervaar het gemak. Realiseer een besparing van wel €240 op jaarbasis.

Direct naar: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid HemelumHoe werkt zo’n systeem?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8584
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zachte kleding, bedlinnen en handdoeken.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Gratis offertes voor een waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Hemelum

Zit jij thuis ook met geïrriteerde huid en/of kalkaanslag op de verwarmingselementen? Steeds meer woningeigenaren plaatsen een elektrische waterontharder. Een dergelijk systeem haalt de hardheidsmineralen uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, zachtere was en maandelijks besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een laten installeren van een waterontharder in Hemelum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een plaatselijke installateur verstuurt je binnen enkele dagen een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De meest genoemde voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Mogelijk ook interessant: Goedkoopste verzachter.

VoordeelUitleg
MilieubewustMinder zeepresten en plastic afval. Beperking van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals boilers hebben geen last meer van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Water met meer smaakThee, koffie, bouillon of glas kraanwater smaakt stukken beter.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen koffiezetapparaten. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Hemelum?

Mogelijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Hemelum. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water heeft als voordeel zachter wasgoed en betekend het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Hemelum ontvangt een waterhardheid van 6.30. Samengevat: matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Voorbeelden zijn lager energieverbruik, zachter wasgoed en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Noemenswaardig: dit soort water kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Hemelum

De waterhardheid van het leidingwater in Hemelum is ongeveer 6.30 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-hemelum-8584

Vergelijk vakmannen in de buurt

Veel gekozen merken

 • Judo MultiSoft 2P
 • Waterboss 700 CWB700n
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 30
 • Ecowater ESM18 CE+
 • North Star 14UD

Zo werkt een waterverzachter

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Alleen, hoe kan dat? Innovatieve waterontharders (van bijv. Pallas) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op deze wijze ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van de waterontkalker in Hemelum verlaag je de dH waarde van 6.30 naar een Dh onder de 2. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Deze hoeveelheid kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De benodigde hoeveelheid zout wordt bepaald door hoeveel water je gebruikt, de hardheid van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Speciale harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
Wij differentiëren 2 soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een laag tarief, staat los van het stroomnet en het is onderhoudsarm. Nadelen zijn er ook: het aanzienlijke zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €870.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Het regenereren start op slimme momenten. Het gemak zit ‘m in: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en inzicht in statistieken. Nadelen: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en hoge kosten qua onderhoud. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil bedraagt circa €380,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het voordeel van de 2e cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor 1 cilinderige ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – geen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Perfect als het watergebruik hoog is.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Hemelum.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Neem contact op met professionals voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €135 voor magnetische ontharders tot wel €1900 voor een 2-cilinder systeem. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze eerste kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De kosten van deze systemen beginnen vanaf ongeveer €750, exclusief installatiekosten. Een slim apparaat zit ergens tussen de €1650 en €2250 (met montage inbegrepen). In de tabel hieronder tref je de geschatte kosten van een waterontharder in Hemelum.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Gebruik dan onze waterontharder-vergelijker en check de huidige prijzen bij regionale installateurs. Zo kan men moeiteloos supersnel vakmannen, type ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €80
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €730
Elektronische waterontharderC.a. €940
Regeneratiezout€30 voor 50 kg
OnderhoudskostenV.a €160 p/jaar
PlaatsingC.a. €170
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Hemelum?
De waterhardheid in Hemelum komt uit op ong. 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een slim ontkalkingssysteem filtert kalk moleculen uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: apparatuur die langer meegaat en het textiel gaat langer mee.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij vinden dat je vooral een waterontharder moet laten plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Zoals een fijne douchebeurt, betere smaak van water, kleding dat langer meegaat en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. De magnesium en calcium elementen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt het systeem gereinigd a.d.h.v. natrium. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werkzaamheid van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigde machine wordt voorgeschreven om de hardheid van het water laag te houden. Sommige mensen kiezen ervoor om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Hemelum.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, meer smaak aan koffie en thee, minder zeep en wasmiddel nodig, de huid voelt zachter aan, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, kleding dat langer meegaat, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie