Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Rien

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, strepen op je ruiten, dichtslibbende waterleidingen of geïrriteerde huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan erg hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het kopen van de beste waterontharder in Rien maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar amper kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, het milieu en je portemonnee. Op deze website bekijk je belangrijke info over verschillende soorten waterverzachters: wat is het, hoe werkt het, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Rien.
 • Hierdoor ontstaan situaties als een droge huid en verwarmingselementen die isoleren.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • De voordelen: efficiëntere warmteoverdracht, kleding die langer mooi blijft en het textiel gaat langer mee.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. Profiteer van besparingen tot c.a. €235 per jaar.

Snel naar: Een waterontharder kopen en installerenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid RienFunctioneringGemiddelde kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8641
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Het effect van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Zet het milieu op 1!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Geïrriteerde huid.
 • Kalkstrepen op ramen.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Rien

Wil jij ook af van droog haar na het douchen en water uit de kraan met een vreemd smaakje? Flink wat woningeigenaren kiezen voor de installatie van een goede waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk uit kraanwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag in de badkamer, Geen glascorrosie of witte aanslag, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en lagere energiekosten. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterontharder in Rien heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een goede offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest genoemde voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Mogelijk ook interessant: Voordeligste waterontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Levensduur apparatenApparatuur zoals waterkokers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Betere smaak kalkvrij waterJouw koffie, thee of gewoon een glas water is minder troebel en beter van smaak.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Besparen op energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. wasmachines. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Rien?

Vermoedelijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Rien. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water leidt tot apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en textiel dat minder snel slijt. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Rien heeft een gemeten waterhardheid van 6.30. Dit staat voor matig zacht water.
 • De consequenties hiervan is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen heeft verschillende voordelen.
 • O.a. een beter presterende CV-ketel, een glanzende vaat en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Uit de test: deze waterhardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Rien

De waterhardheid van het water in Rien bedraagt circa 6.30 Duitse graden. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-rien-8641

Vraag prijzen op in de regio

Vaak geplaatste ontharders

 • Lubron Easysoft 1700 SXT2
 • 038waterontharder Compact 20
 • Detandt-Simon Futura 25
 • Watertotaal Euro Twin 10
 • Rainsoft EC4 CAB 60SSV

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Siata) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. De cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zodoende wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Rien verlaag je de dH waarde van 6.30 naar een zachte 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Deze hoeveelheid kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen met zout
Na een periode zal de werkingskracht van de hars verminderen. Elke 5/6 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Dit noemt men regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De benodigde hoeveelheid zout loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Eens in de 7 dagen geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 types: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een gunstig tarief, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: meer zoutverbruik, een inefficiënte werking en je kunt de resthardheid niet instellen. Deze installaties worden al geplaatst voor €800.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het voordeel is: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en inzicht in verschillende gegevens. De minpunten zijn: de installatiekosten, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. Deze installaties worden al geplaatst voor €1100.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is circa €360,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van een installatie met 2 cilinders is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) niet de beschikking tot zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Uitstekend geschikt als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Rien.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Wij koppelen je aan product-specialisten voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een waterontkalker liggen nogal uiteen. Van €145 voor magnetische ontharders tot een slordige €1475 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke kosten worden bepaald door de fabrikant, het type ontharder en het vermogen. In aanvulling op deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Steeds meer waterontharder installateurs werken met een speciale korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De kosten van ontharders beginnen bij €790, zonder installeren. Een apparaat met uitgebreide opties ligt qua kosten tussen €1600 en €1750 inclusief installatiewerk. In de bijgaande tabel tref je de huidige kosten van een waterontharder in Rien.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Maak nu gebruik van de offerte vergelijker en bekijk actuele prijzen bij professionele installateurs. Via die service kan jij makkelijk supersnel merken, soorten waterverzachters en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €75
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €710
Waterontharder (elektrisch)Rond de €1170
Zouttabletten€40 per 75 kilo
Onderhoud (indicatie)Circa €110 per 12 maanden
PlaatsingskostenC.a. €270
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Rien?
De waterhardheid in Rien komt uit op ong. 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is doorgaans 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem onttrekt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en biedt verschillende voordelen zoals apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en het textiel gaat langer mee.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
Normaliter geldt: van elke euro die je uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je altijd een waterontharder neemt voor de directe immateriële voordelen. Denk hierbij aan een zachte huid, een lekkere watersmaak, zijdezachte kleding en minder schoonmaakwerkzaamheden. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium bestanddelen hechten zich aan deze korrels. In een eventuele tweede cilinder worden de harskorrels weer opgeladen via regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De doeltreffendheid van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Machines met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is belangrijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Dit kun je eventueel uitbesteden door het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Rien.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. De belangrijksten zijn: lagere stookkosten, een lekkere watersmaak, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag in de badkamer, een zijdezachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie