Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Lytsewierrum

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, strepen op de ramen, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een erg droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.30 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Lytsewierrum heeft als doel kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Hier vind je handige informatie over de waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Lytsewierrum.
 • Dit resulteert mogelijk in problemen als strepen op de ramen en dichtslibbende waterleidingen.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Dit resulteert in langere levensduur van huishoudelijke apparaten, zachter wasgoed en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Laat een systeem plaatsen en ondervind zelf de voordelen. Realiseer een besparing van wel €265 per jaar.

Lees verder over: De juiste waterontharder kopenVoordelenWat levert het mij op?Waterhardheid LytsewierrumHoe werkt zo’n systeem?Begroting totale kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8642
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

De voordelen van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Minpunten van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Bittere smakende thee.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Lytsewierrum

Zit jij in de woning ook met situaties als droog haar na het douchen of bittere thee en koffie? Een groot deel van de Nederlanders nemen een innovatieve waterontharder. Een dergelijk systeem haalt kalk uit het leidingwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op bestek en servies, Geen glascorrosie of witte aanslag, een zachte huid na bad of douche en een beter presterende CV-ketel. In de gemeente Súdwest-Fryslân werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterontharder in Lytsewierrum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. De installateur zal jou benaderen met een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis heeft ontzettend veel voordelen. De meest prominente voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Duurzame waterontkalker.

VoordeelUitleg
DuurzaamheidMinder zeepproducten nodig. De CO2 uitstoot is lager omdatapparaten zuiniger werken.
Levensduur apparatenApparatuur zoals vaatwassers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of gewoon een glas water smaakt stukken beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Prettig voor je huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Lytsewierrum?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Lytsewierrum. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water leidt tot een gunstigere energierekening en heerlijk zachte kleding. Kan ik dan niet zonder? Hiervoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Lytsewierrum zit met een waterhardheid van 6.30. Dat betekent matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid reduceren biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Denk aan structureel lagere energiekosten, een glanzende vaat en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Goed om te weten: dit type water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Lytsewierrum

De waterhardheid van het drinkwater in Lytsewierrum is ongeveer 6.30 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-lytsewierrum-8642

Installateurs in de regio

Populaire merken en modellen

 • Lubron Softstar Classic
 • Culligan Medallist 910
 • Grunbeck softliQ:SC18
 • Judo Judomat Kompakt 30 M-KB
 • BWT AQA smart C

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

De basis is eenvoudig: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Het gros van de waterontharders (van merken als Ecowater) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Zo ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van de waterontkalker in Lytsewierrum reduceert je de dH waarde van 6.30 naar een Dh van ongeveer 2.5. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit beetje kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na een tijd zal de onthardingshars verzadigen. Wekelijks moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Het regenereren is erg belangrijk. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout ligt aan zaken als het aantal m3 water dat je verbruikt, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Unieke harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
We bieden 2 soorten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een laag tarief, duurzaam qua energieverbruik en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: meer zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €875.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. De voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de aanschafkosten, het systeem gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Beschikbaar vanaf €1250.

Enkele of dubbele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is circa €430,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het belangrijkste voordeel van deze tweede cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Bij ontkalkers met maar één cilinder heb jij tijdens het schoonmaken niet de beschikking tot zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Vaak gekozen voor wat grotere huishoudens.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Lytsewierrum.

Reken af met kalk!

Wij koppelen je aan specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een ontharder lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €90 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1825 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Naast deze aanschafkosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Afsluitend heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in dergelijke installaties zijn zo’n €680, exclusief installatiekosten. Een uitgebalanceerd apparaat zit ergens tussen de €1175 en €1950 incl. installatie. In het overzicht hieronder achterhaal je de huidige kosten van een waterontharder in Lytsewierrum.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Surf verder naar onze vergelijkingstool en bekijk actuele prijzen bij regionale installateurs. Zo kan men eenvoudig en zonder kosten experts, type systemen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €115
Mechanische waterontharderV.a €870
Elektronische waterontharderV.a €930
Regeneratiezout€50 per 100 kilo
Onderhoud (indicatie)Circa €110 op jaarbasis
PlaatsingskostenC.a. €175
Rekenvoorbeeld van de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Lytsewierrum?
De hardheid van het water in Lytsewierrum is doorgaans 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland ligt rond de 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en biedt voordelen als lagere stookkosten en minder poetsen en boenen.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
We hanteren een simpele berekening: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Installateurs zeggen dan ook dat je overwegend een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Je kunt denken aan een zachte huid, zacht en fris water, een zijdezachte was en minder poets- en boenwerk. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. De magnesium en calcium bouwstenen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt het filter schoongespoeld a.d.h.v. zouttabletten. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van zo’n magneet wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Machines met ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigde machine is nodig om de kwaliteit van het water te waarborgen. Optioneel kan je ervoor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Lytsewierrum.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Zoals o.a. verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvoller water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, minder last van eczeem, stukken minder last van kalkaanslag, kleding blijft langer mooi, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie