Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Iens

Heb je last van kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, verstopte leidingen of huidirritaties? De kans is groot dat dit komt door de hardheid van het water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Iens heeft als effect water waar nauwelijks nog kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Via onze adviseurs vind je waardevolle informatie aangaande waterverzachters: wat is het precies, wat zijn de voordelen, en wat is de prijs?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH in Iens.
 • Hierdoor ontstaan onder andere een droge huid en verwarmingselementen die isoleren.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: lager energieverbruik, fris kraanwater en geen strepen meer op glas en lak.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €310 op jaarbasis.

Klik door naar: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid IensHoe functioneert zo’n installatie?InvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8733
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Lagere energierekening.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vraag offerte aan voor waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Iens

Ben jij ook klaar met rendementsverlies van verwarming of te veel schoonmaken? Steeds meer huishoudens kiezen een elektrische waterontharder. Een dergelijke installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, minder poetsen en boenen, zacht en fris water en een efficiëntere verwarming. In de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een laten installeren van een waterontharder in Iens was nog nooit zo eenvoudig.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een professionele installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Klik direct door naar: Aanbieding waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamMinder zeepproducten wegspoelen. Je stoot minder CO2 uit omdat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Levensduur apparatenDure apparatuur zoals waterkokers hebben minder last van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Minder last van eczeemEen minder droge huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Minder energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld heetwaterkranen. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Iens?

Waarschijnlijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Iens. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en je kleding blijft langer mooi. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Iens kent een waterhardheid van 6.30. Dit houdt in matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Onder andere aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Belangrijk: water met deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Iens

De waterhardheid van het water in Iens is ongeveer 6.30 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-iens-8733

Vergelijk vakmannen in de buurt

Vaak gekozen modellen

 • North Star 9ED
 • Apic Heracles
 • Amysoft C-300
 • Wateronthardershop Eruo Twin 14 met klein zoutvat
 • Kinetico Premier Compact HE

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Autotrol) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Zo vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Iens reduceert je de dH waarde van 6.30 naar een gezonde 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit gezond voor ons is. Dit procentuele aantal kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Eens in de zoveel tijd zal de hars zijn kracht verliezen. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Dit noemt men regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De benodigde hoeveelheid zout hangt af van hoeveel water je gebruikt, de gekozen resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden twee types: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneratie gaat op basis van tijd. Belangrijke pluspunten zijn een aantrekkelijk tarief, duurzaam qua energieverbruik en minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: veel zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. De prijs van zo’n systeem begint bij €860.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. De nadelen zijn: de aanschafkosten, het gebruikt stroom en meer kans op storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1300.

Enkele of dubbele harscilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan kan je kiezen tussen een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €450,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het gemak van een meerdere cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • In het geval van 1 cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert tijdelijk geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Extra handig voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Meerdere cilinders heeft dus dezelfde werking, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Iens.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Kom in contact met specialisten voor montage.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterverzachter lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €55 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €1750 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, 1 of 2 cilinders en het vermogen. Buiten deze initiële kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs geven korting als je instemt met een onderhoudscontract. Tenslotte is er speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van ontharders beginnen vanaf ongeveer €700 (zonder installatiewerk). Een apparaat met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1450 en €1875 (met montage inbegrepen). In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Iens.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Gebruik dan onze handige offerte-service en achterhaal de kosten bij erkende installateurs. Zo kan men gemakkelijk en direct installateurs, type ontharders en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €90
Mechanische waterontharderCirca €690
Elektronische waterontharderC.a. €1040
Reinigingszout€30 per 50 kg
OnderhoudskostenVanaf €95 per 12 maanden
MontagekostenV.a €200
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Iens?
De waterhardheid in Iens is gemiddeld 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. De smaak wordt beter & zachter en heeft als extra pluspunten: lager energieverbruik en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Het is belangrijk om te vermelden dat je in de eerste plaats een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, smaakvol water, zijdezachte kleding en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water kalkvrij te maken zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit is mogelijk doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium elementen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door een speciaal regeneratie moment. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De werkzaamheid van dergelijke systemen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Modellen met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is nodig om de kwaliteit van het water te waarborgen. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Iens.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: lagere energiekosten, lekkerdere koffie en thee, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, stukken minder last van kalkaanslag, altijd een schone en zachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie