Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Windraak

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, verstopte leidingen of een erg droge huid? De reden daarvan is vaak de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 7.34 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het gebruik van de beste waterontharder in Windraak zorgt voor schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op dit portaal check je waardevolle informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 7.34 dH in Windraak.
 • Hierdoor ontstaan situaties als een witte aanslag op het glaswerk en een hoge energierekening.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, water met een lekkere smaak en textiel slijt minder snel.
 • Laat een systeem plaatsen en geniet van de extra gemakken. Realiseer een besparing van wel €225 per 12 maanden.

Snel naar: De juiste waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid WindraakFunctioneringDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieLimburg
GemeenteSittard-Geleen
Postcode6153
Gem. Gasverbruik M31360 M3
Gem. Stroomverbruik kWh29300 kWh
Gem. Waterhardheid7.34 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Lagere energiekosten.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Het risico van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Huidirritaties.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Bittere smakende thee.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Windraak

Ben jij ook klaar met rendementsverlies van verwarming en kalkaanslag op je sanitair en apparatuur? Een groeiend aantal huizenbezitters plaatsen een innovatieve waterontharder. Een dergelijk product is in staat om kalk uit het water te filteren. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag meer, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, lekkerdere koffie en thee en besparen op de energiekosten. In de buurt van de gemeente Sittard-Geleen opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Windraak hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur stuurt jou zo snel mogelijk een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Lees ook verder over: Goedkoopste verzachter.

VoordeelUitleg
DuurzaamJe verbruikt minder zeep en shampoo. Je stoot minder CO2 uit omdat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan 30% langer meeDure apparatuur zoals wasdrogers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee en het water uit de kraan heeft een betere smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Water schuimt beter zonder kalk. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat leidt tot meer energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Windraak?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Windraak. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water biedt structureel lagere energiekosten en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Kan ik dan niet zonder? Voor dit advies moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Windraak heeft een gemeten waterhardheid van 7.34. Dit staat voor matig hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Denk aan kalkvrije leidingen, verminderde eczeem klachtenen het textiel gaat langer mee.
 • Uit de test: dit type water kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Windraak

De waterhardheid van het water in Windraak is om en nabij de 7.34 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 7.34 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,90 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-windraak-6153

Vergelijk vakmannen in de buurt

Vaak gekozen modellen

 • North Star 40ED
 • Euro Combi 14 Fleck
 • BWT Aquadial softlife bio 20
 • Watercompany Ultrasoft 17
 • Waterluxe Combi 12

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De moderne waterontharders (van merken zoals North Star) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Windraak verklein je de dH waarde van 7.34 naar een fijne 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit gezond voor ons is. Dit beetje kalk zal niet leiden tot problemen.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per 5 of 6 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Het zoutverbruik wordt berekend a.d.h.v. het aantal m3 water dat je verbruikt, de waterhardheid en het type ontharder (de grootte). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Eens in de 7 dagen raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische of elektrische waterontharders
Er bestaan 2 installaties: Mechanische en elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Dit model is nog steeds in trek vanwege een schappelijke tarief, 0 energieverbruik en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: er vinden onnodige spoelingen plaats, minder efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Deze installaties worden al geplaatst voor €880.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het gemak zit ‘m in: minder regeneratiezout, een slimme werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de installatiekosten, het gebruikt stroom en meer kans op storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1200.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is circa €360,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het positieve effect van een machine met een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • Wanneer we spreken over enkele cilinder ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Ideaal als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Windraak.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor montage.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Van €105 voor magnetische ontharders tot ruim €2150 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De prijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, de kwaliteit van het het harsfilter en het vermogen. In aanvulling op deze initiële kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De tarieven van waterverzachters starten vanaf €690 (zonder installatiewerk). Een uitgebalanceerd apparaat varieert tussen ongeveer €1450 en €2100 inclusief montage en inregeling. In de bijgaande tabel bekijk je de geraamde kosten van een waterontharder in Windraak.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Klik dan door naar onze vergelijker en bekijk actuele prijzen bij professionele installateurs. Met die methode kan iedereen eenvoudig en zonder kosten installateurs, verschillende opstellingen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €135
Waterontharder (mechanisch)V.a €770
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1000
Tabletten€27,50 per 50 kg
OnderhoudskostenC.a. €155 (jaarbasis)
InstallatiekostenVanaf €260
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Windraak?
De waterhardheid in Windraak is circa 7.34 dH. De meting in de provincie Limburg ligt rond de 7.36 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als extra pluspunten: lagere energiekosten en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Experts vinden dat je in de eerste plaats een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijv. een fijne douchebeurt, betere smaak van water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit regelt men doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de extra cilinder worden de harskorrels weer opgeladen middels een regeneratie behandeling. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van magnetische producten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Modellen met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een goede reiniging wordt voorgeschreven om de hardheid van het water laag te houden. Dit kun je eventueel uitbesteden door jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Windraak.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. verlaging van de maandlasten voor energie, fris kraanwater, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, stukken minder last van kalkaanslag, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie