Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Born

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, glascorrosie, slecht werkende huishoudelijke apparaten of een irriterende huid? Dit heeft vaak te maken met aanwezigheid van hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 7.34 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het kopen van de beste waterontharder in Born maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal check je handige informatie met betrekking tot waterverzachters: wat voor installaties zijn er, waarom is het zo populair, en wat ben ik kwijt?

 • Gemiddelde waterhardheid van 7.34 dH in Born.
 • Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld een irriterende huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De resultaten daarvan zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, verminderde eczeem klachtenen minder poetsen en boenen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en ondervind zelf de voordelen. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €270 per jaar.

Snel naar: Een waterontharder kopen en installerenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid BornWerkingBegroting totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteSittard-Geleen
Postcode6121
Gem. Gasverbruik M31360 M3
Gem. Stroomverbruik kWh29300 kWh
Gem. Waterhardheid7.34 dH

De voordelen van zacht water

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Bittere thee en koffie.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Born

Wil jij ook af van een onnodig hoge energierekening of witte aanslag op het glaswerk? Een toenemende groep huizenbezitters plaatsen een professionele waterontharder. Deze installatie onttrekt kalk uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, betere smaak van water en kalkvrije leidingen. In de buurt van de gemeente Sittard-Geleen opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Born gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Selecteer het type huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een professionele installateur verstuurt je binnen enkele dagen een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest bekende voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Waterontharder informatie.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals vaatwassers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Meer smaak aan het waterJouw koffie, thee of glas kraanwater smaakt stukken beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Fijn en zacht voor elke huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld koffiezetapparaten. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Tabel met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Born?

Wellicht overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Born. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water biedt apparatuur die langer meegaat en heerlijk zachte kleding. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Born heeft een geschatte waterhardheid van 7.34. Dit staat voor matig hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is nogal subjectief.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijv. apparatuur gaat langer mee, betere smaak van water en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Belangrijk: water met deze hardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Born

De waterhardheid van het leidingwater in Born bedraagt ongeveer 7.34 dH. Dit wil zeggen dat het water matig hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 7.34 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,90 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-born-6121

Populaire merken en modellen

 • Mooiwater Medium+
 • Wateronthardershop Eruo Twin 10 met klein zoutvat
 • Puricom Stratos HE15
 • BWT AQA viseo
 • Aquatechnic Ultrasoft 20

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De meeste waterontharders (van bijv. Autotrol) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Door dat proces verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Born reduceert je de dH waarde van 7.34 naar een zachte 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit procentuele aantal kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine zal de onthardingshars verzadigen. Elke week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel zout er nodig is is afhankelijk van grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We onderscheiden 2 types: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Het gemak zit ‘m in een gunstig tarief, 0 energieverbruik en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: het aanzienlijke zoutverbruik, een inefficiënte werking en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Dit systeem is beschikbaar vanaf €940.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout, de smart-functies en je kunt veel instellen. Als grote nadelen noemen we: een hogere prijs, het systeem gebruikt stroom en meer kans op defecten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1225.

Enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil bedraagt circa €430,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het pluspunt van een dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met maar één cilinder heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitstekend geschikt voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Dubbele harscilinder is niet strikt noodzakelijk, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Born.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Wij koppelen je aan specialisten voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De totale kosten van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Dit begint vanaf €80 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €1575 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De prijs hangt af van het merk, 1 of 2 cilinders en de inhoud van het systeem. Behalve deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs geven korting als je instemt met een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van waterontharders starten vanaf €830, exclusief installatiekosten. Een goede installatie kost gemiddeld tussen de €1600 en €1925 inclusief installatiewerk. In het overzicht hieronder tref je de huidige kosten van een waterontharder in Born.

Overweeg je om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Start meteen met onze online offerteservice en vraag vrijblijvend offertes aan bij toonaangevende installateurs. Via die service kan jij zonder gedoe en snel installatiebedrijven, type ontharders en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €140
Mechanische waterontharderVanaf €680
Elektronische waterontharderBegint bij €1110
Zouttabletten€50 voor 100 kg
OnderhoudskostenC.a. €85 per jaar
PlaatsingskostenRond de €170
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in Born?
De hardheid van het water in Born is grofweg 7.34 dH. De meting in de provincie Limburg is ongeveer 7.36 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem filtert namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat zorgt voor zacht water. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en heeft als extra pluspunten: structureel lagere energiekosten en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van iedere euro die je investeert krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Natuurlijk is het zo dat je voornamelijk een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Zoals een minder droge huid, een lekkere watersmaak, blinkende glazen en minder poets- en boenwerk. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dat is haalbaar doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium delen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Het onthardingszout is online te bestellen. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De effectiviteit van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Apparaten met speciale ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigde installatie is nodig zodat het systeem efficiënt blijft werken. Veel kopers besluiten om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Born.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Bijvoorbeeld: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, smaakvoller water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag in de badkamer, een zijdezachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie