Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Averbode

Heb je in huis last van kalkneerslag, aanslag op servies, koffie of thee dat bitter smaakt of huidirritaties? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 8,40 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het toepassen van de beste waterverzachter in Averbode heeft als doel kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op dit portaal bekijk je bruikbare informatie aangaande waterontharders: welke soorten zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van ongeveer 8,40 dH in Averbode.
 • Dit kan leiden tot issues zoals huidirritaties en een inefficiënte CV-ketel.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dit resulteert in structureel lagere energiekosten, smaakvol water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en probeer het direct uit. Bespaar tot wel €250 per 12 maanden.

Lees verder over: In 5 stappen een waterverzachter kopenWelke voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid AverbodeWerkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteScherpenheuvel-Zichem
Postcode3271
Gem. Gasverbruik M31.600 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4050 kWh
Gem. Waterhardheid8,40 dH

De voordelen van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Lagere energierekening.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Het risico van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Strepen op de ramen.
 • Te veel schoonmaken.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Averbode

Zit jij in de woning ook met situaties als geïrriteerde huid en/of eindeloos schoonmaken? Steeds meer huishoudens nemen een handige waterontkalker. Zo’n systeem haalt kalk en magnesium uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, Geen glascorrosie of witte aanslag, lekkerdere koffie en thee en een efficiëntere warmteoverdracht. In en rondom gemeente Scherpenheuvel-Zichem zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Averbode heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een erkende installateur verstuurt je binnen enkele dagen een concurrerende offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Voordeligste ontkalker.

PluspuntBeschrijving
EcologischJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals strijkijzers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of een glas water uit de kraan is veel smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Besparen op energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. HR-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat kost geld.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Averbode?

Wellicht zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Averbode. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water leidt tot lagere stookkosten en je kleding blijft langer mooi. Maar heb ik het wel echt nodig? Daarvoor moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Averbode heeft een gemeten waterhardheid van 8,40. Concreet: Normaal water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen is goed voor mens en milieu.
 • Bijv. lagere energierekening, kleding die langer mooi blijft en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Opmerking: deze hardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Averbode

De waterhardheid van het leidingwater in Averbode ligt op ong. 8,40 dH. Dit betekent dat het water Normaal water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 8,40 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 23,92 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-averbode-3271

Bekende modellen en merken

 • Hydrotense Seduction 8
 • Erie IQsoft Eco18
 • BWC Omega ET VIP de luxe 100
 • Electrolux 18L
 • Rainsoft EC4 CAB 60SSV

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterontharder in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Tubilite) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Door dat proces wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Averbode reduceert je de dH waarde van 8,40 naar een acceptabele 2.5 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat overblijft zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Eens per 5 of 6 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Het regenereren is erg belangrijk. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel zout er nodig is is afhankelijk van het waterverbruik, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. De slimme harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt middels regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterverzachters
Wij differentiëren twee machines: Elektronische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Dit model is nog steeds in trek vanwege een schappelijke tarief, geen stroomkosten en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: veel zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Je koopt zo’n machine al vanaf €850.

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de montagekosten, het gebruikt een beetje stroom en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €360,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het handige van een installatie met 2 cilinders is dat je ook water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In de situatie met enkele cilinder ontkalkers heb jij tijdens de regeneratiecyclusniet de beschikking tot zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Extra handig voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Twee cilinders is niet schoner of beter, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Averbode.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n ontkalker?

De kosten van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Van €60 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1900 voor een innovatief elektrisch apparaat. De prijs hangt af van het merk en model, de kwaliteit van het het harsfilter en de inhoud van het systeem. Naast deze eenmalige investering heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Tenslotte is er het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De investeringen in ontharders lopen op vanaf €710 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een uitgebalanceerd apparaat zit ergens tussen de €1300 en €1750 inclusief installatiewerk. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Averbode.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te plaatsen? Kies dan nu voor onze handige offerte-service en check de huidige tarieven bij erkende installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en zonder kosten installatiebedrijven, type systemen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €145
Mechanische waterontharderVanaf €730
Elektrische waterontharderC.a. €940
Reinigingszout€15 per 25 kilo
Onderhoud (indicatie)Circa €80 p/jaar
PlaatsingC.a. €160
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter handig in Averbode?
De hardheid van het kraanwater in Averbode bedraagt 8,40 dH. De waarde in de provincie Vlaams Brabant is plus minus 16,91 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor onder andere apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
De stelregel is eenvoudig: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Natuurlijk is het zo dat je in de eerste plaats een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Denk aan een zachte huid, meer smaak aan koffie en thee, een zijdezachte was en veel minder poetsen in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om water vrij van kalk te maken zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit gebeurt doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een eventuele tweede cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt door gebruik te maken van een speciaal regeneratie moment. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van magnetische producten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Systemen met noodzakelijk ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigde machine wordt voorgeschreven zodat het systeem efficiënt blijft werken. Dit kun je eventueel uitbesteden door het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Averbode.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Onder andere: efficiëntere verwarming, meer smaak aan koffie en thee, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, een minder droge huid na het douchen, stukken minder last van kalkaanslag, kleding dat langer meegaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie