Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Overijse

Heb je last van kalkneerslag, strepen op de ramen, dichtgeslibde leidingen of een irriterende huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in te hard water in de leiding. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 20,16 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterverzachter in Overijse resulteert in water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze website bekijk je nuttige informatie aangaande waterontharders: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van 20,16 dH in Overijse.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals kalkstrepen op ramen en verstopte leidingen.
 • Zo’n waterverzachter verzacht het water.
 • Pluspunten: kalkvrije leidingen, betere smaak van water en minder poetsen en boenen.
 • Vergelijk meerdere offertes en geniet van de extra gemakken. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €260 per jaar.

Snelkoppelingen: Een waterverzachter kopen en installerenWat zijn de voordelen?Wat levert het echt op?Waterhardheid OverijseHoe werkt het?KostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOverijse
Postcode3090
Gem. Gasverbruik M33.500 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4250 kWh
Gem. Waterhardheid20,16 dH

De voordelen van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Lagere energiekosten.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Droog haar na het douchen.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Bittere thee en koffie.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Overijse

Zit jij in de woning ook met situaties als een inefficiënte hr-ketel en koffie of thee dat bitter smaakt? Een groot deel van de huishoudens kiezen een innovatieve waterontkalker. Dit systeem haalt kalk uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op douchekop, Geen glascorrosie of witte aanslag, zacht en fris water en structureel lagere energiekosten. In de omgeving van de gemeente Overijse kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Overijse gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Kies de grootte van het huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. De installateur verstuurt je binnen enkele dagen een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder kopen is voor iedereen het overwegen waard. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Duurzame ontkalker.

VoordeelUitleg
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals strijkijzers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Meer smaak aan het waterEen kopje thee, koffie of een glaasje water smaakt stukken beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Vermindering huidziektenEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen CV-ketels. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Overijse?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Overijse. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt structureel lagere energiekosten en zijdezachte kleding. Maar heb ik het wel echt nodig? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Overijse ontvangt een waterhardheid van 20,16. Dit staat voor Heel hard water.
 • Het gevolg van deze score is per persoon weer anders.
 • Een lagere waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Denk aan apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zacht en fris water en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Niet vergeten: water met deze hardheid (dH) hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Overijse

De waterhardheid van het drinkwater in Overijse is 20,16 Duitse graden. Dit betekent dat het water Heel hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 20,16 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 57,42 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-overijse-3090

Bekende modellen en merken

 • Calex Calex 22L
 • Ecowater eVOLUTION 300 Boost
 • Hydrotense StandAlone 8L
 • North Star 22UD
 • Wateronthardershop Eruo Twin 14 met groot zoutvat

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar hoe werkt dat precies? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Aqua Care) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op deze wijze verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Overijse verklein je de dH waarde van 20,16 naar een Dh onder de 3. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per 5 of 6 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. het waterverbruik, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. Speciale harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Er bestaan twee types: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een gunstige prijs, duurzaam qua energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: het systeem spoelt soms onnodig, minder efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Je koopt zo’n machine al vanaf €760.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Dit model is zeer in trek vanwege: minder regeneratiezout, een slimme werking en verschillende geavanceerde instellingen. Natuurlijk zijn er nadelen: de montagekosten, het gebruikt een beetje stroom en het onderhoud is duurder. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1250.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Ga je een waterverzachter kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil is circa €360,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het grootste voordeel van een dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens het schoonmaken geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Overijse.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Neem contact op met erkende adviseurs voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een ontharder zijn nogal verschillend. Van €140 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €2200 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De prijs hangt af van het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de capaciteit van het systeem. Behalve deze initiële kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige Belgische installateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan als je instemt met een onderhoudscontract. Afsluitend heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in ontharders zijn zo’n €670, exclusief installatiekosten. Een slimme installatie gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1100 en €1975 inclusief montage en inregeling. In de onderstaande tabel bekijk je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Overijse.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te laten installeren? Ga aan de slag met onze waterontharder-vergelijker en check de huidige kosten bij de beste installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en zonder kosten monteurs, type systemen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €145
Mechanische waterontharderCirca €880
Elektrische waterontharderCirca €1190
Regeneratiezout€17,50 per 25 kilo
Onderhoud (indicatie)Circa €95 (jaarbasis)
MontagekostenCirca €210
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterverzachter nodig in Overijse?
De waterhardheid in Overijse schatten we op 20,16 dH. De tabelwaarde in de provincie Vlaams Brabant ligt op 16,91 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem trekt calcium en magnesium uit je kraanwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en heeft als bijkomende voordelen structureel lagere energiekosten en textiel slijt minder snel.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
Globaal geldt: van elke euro die je uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij vinden dat je met name een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Denk aan minder huidirritatie na het douchen, smaakvoller water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt aan de hand van een regeneratie behandeling. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De doeltreffendheid van deze theorie is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet je zeker niet overslaan. Machines met ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een gereinigde installatie is belangrijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Eventueel heb je de keuze hiervoor te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Overijse.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Zoals o.a. efficiëntere verwarming, lekkerdere koffie en thee, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van huidirritaties en/of eczeem, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, zijdezachte kleding, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie