Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Ruddervoorde

Wil jij ook af van kalkneerslag, kalkstrepen op glas en lak, apparaten die slecht werken of droog haar na het douchen? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 8,40 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. De beste waterverzachter in Ruddervoorde maakt mogelijk dat je kan genieten van schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is gezond voor jou, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hier vind je waardevolle info over verschillende soorten waterontharders: wat is het precies, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van 8,40 dH in Ruddervoorde.
 • Dit kan leiden tot situaties als minder lekker water en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn een besparing op de energierekening, betere smaak van water en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Realiseer een besparing van wel €255 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: Waterverzachter kooptipsWat zijn de voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid RuddervoordeHoe werkt zo’n systeem?Geschatte kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOostkamp
Postcode8020
Gem. Gasverbruik M31.575 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4300 kWh
Gem. Waterhardheid8,40 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Fris kraanwater.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Aanslag op servies.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Ruddervoorde

Heb jij genoeg van geïrriteerde huid of strepen op de ramen? Een toenemende groep huizenbezitters kiezen voor de installatie van een professionele waterontkalker. Een dergelijke installatie onttrekt calcium en magnesium aan het water. Elke woning heeft daar profijt van. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, minder poetsen en boenen, een glanzende vaat en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In en rondom gemeente Oostkamp opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Ruddervoorde gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een plaatselijke installateur verstuurt je binnen enkele dagen een concurrerende offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter
Een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De belangrijkste voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goedkoopste ontharder.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidMinder zeepresten en plastic afval. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan langer meeDagelijkse apparaten zoals koffiezetapparaten zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Kalkvrij water smaakt beterThee, koffie, bouillon en het water uit de kraan smaakt veel beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld CV-ketels. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Ruddervoorde?

Vermoedelijk overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Ruddervoorde. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water zorgt voor smaakvol water en jij hebt tot wel 50% minder zeepproducten nodig. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Ruddervoorde heeft een geschatte waterhardheid van 8,40. Dit houdt in Normaal water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is per persoon weer anders.
 • Een lagere waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • O.a. lager energieverbruik, minder huidproblemen en huidirritaties en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Uit de test: dit type water hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Ruddervoorde

De waterhardheid van het leidingwater in Ruddervoorde ligt op ong. 8,40 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water Normaal water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 8,40 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 23,92 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-ruddervoorde-8020

Populaire merken en modellen

 • Grunbeck softliQ:SC18
 • Ecowater eVOLUTION Refiner Boost
 • Boshuis Duolux plus 200
 • Watertotaal Euro Twin 14
 • North Star 25ED

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Alleen, hoe kan dat? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Pentair Fleck) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Op die manier verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Ruddervoorde voer je de dH waarde terug van 8,40 naar een zachte 3 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat overblijft zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Door de werking van de machine zal de onthardingshars verzadigen. 4 keer per maand wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemen we ook wel regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door het waterverbruik, hoe hard het water is en de grootte van de installatie. Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Na ongeveer een week geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische of elektrische waterverzachters
Er bestaan 2 producten: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneratie gaat op basis van tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessante prijs, geen stroomkosten en het is onderhoudsarm. Er zijn ook negatieve aspecten: het systeem spoelt soms onnodig, een inefficiënte werking en je kunt de resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €860.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de innovatieve werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de hogere aanschafprijs, je hebt iets hogere stroomkosten en een verhoogde kans op defecten/storingen. Beschikbaar vanaf €1225.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Ga je een waterverzachter kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €400,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het grootste voordeel van een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders is niet schoner of beter, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Ruddervoorde.

Ook klaar met kalkaanslag?

Neem contact op met product-experts voor advies.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker variëren nogal. Ze zijn er al vanaf €75 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €2325 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs hangt af van de fabrikant, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het vermogen. Naast deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De kosten van waterontharders zijn zo’n €670, exclusief installatiekosten. Een installatie met uitgebreide opties ligt qua kosten tussen €1375 en €1875 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Ruddervoorde.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Open onze handige offerte-service en achterhaal de tarieven bij betrouwbare installateurs. Op basis daarvan kun jij zonder gedoe supersnel experts, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €70
Waterontharder (mechanisch)Rond de €730
Elektronische waterontharderC.a. €930
Zout€25 voor 50 kilo
OnderhoudstarievenC.a. €100 op jaarbasis
MontageBegint bij €190
Rekenvoorbeeld met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Ruddervoorde?
De hardheid van het kraanwater in Ruddervoorde is grofweg 8,40 dH. De referentiewaarde in de provincie West Vlaanderen is ongeveer 15,09 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor een langere levensduur van huishoudelijk apparaten en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
De stelregel is eenvoudig: van iedere euro die je investeert zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Installateurs zeggen dan ook dat je bovenal een waterontharder moet installeren voor de directe immateriële voordelen. Onder andere een zachte huid, smaakvoller water, een glanzende vaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium delen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de extra cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen via natrium. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. Het effect van deze magneten is niet erg betrouwbaar.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Ontkalkers met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een gereinigde machine is belangrijk voor een goede efficiënte werking. Optioneel kan je ervoor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Ruddervoorde.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Zoals o.a. efficiëntere warmteoverdracht, smaakvoller water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, een aangenaam zachte huid na het douchen, bestaande kalkaanslag verdwijnt, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie