Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Stene

Wil je definitief afrekenen met kalkneerslag, kalk op de lak van de auto, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droog haar na het douchen? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 22,40 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het installeren van de beste waterverzachter in Stene zorgt voor water waar amper kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze pagina bekijk je nuttige informatie over verschillende soorten waterontharders: wat is het, hoe werkt het technisch allemaal, en welke investering is nodig?

 • Gemiddelde waterhardheid van 22,40 dH in Stene.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals een witte aanslag op het glaswerk en een inefficiënte CV-ketel.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • De voordelen: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, verminderde eczeem klachtenen bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €225 op jaarbasis.

Thema’s: Waterverzachter kooptipsWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid SteneZo werkt een waterontharderKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOostende
Postcode8400
Gem. Gasverbruik M31.495 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3400 kWh
Gem. Waterhardheid22,40 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Een glanzende vaat.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Goed voor het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Stene

Zit jij thuis ook met een te hoge stroomrekening en eindeloos schoonmaken? Een groot deel van de Vlamingen kiezen een handige waterontkalker. Een dergelijke installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, zachter wasgoed en lagere stookkosten. In de buurt van de gemeente Oostende vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een laten installeren van een waterverzachter in Stene was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een heldere offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De belangrijkste voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Duurzame verzachter.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Langere levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals Quookers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Lekkerder waterThee, koffie, bouillon of gewoon een glas water heeft een betere smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. wasmachines. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Stene?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Stene. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water biedt een meer efficiënte verwarming en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Hoeveel ga ik er van merken? Hiervoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Stene kent een waterhardheid van 22,40. Dit staat voor Heel hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is erg persoonlijk.
 • Het reduceren van de waterhardheid biedt comfort.
 • Onder andere lager stroom- en gasverbruik, zijdezachte kleding en huid en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Noemenswaardig: deze hardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Stene

De waterhardheid van het drinkwater in Stene bedraagt circa 22,40 dH. Dit wil zeggen dat het water Heel hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 22,40 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 63,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-stene-8400

Vaak geplaatste ontharders

 • Judo Judomat Kompakt 60 M-KB
 • Erie Softline Eco30
 • BWT Aquadial softlife bio 25
 • AEG 26 L
 • Waterboss 700 CWB700n

Hoe werkt nu precies waterontkalker eigenlijk?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterontharder ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat precies? Het gros van de waterverzachters (van merken als Bayard) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door dat proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Stene voer je de dH waarde terug van 22,40 naar een fijne 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. Wekelijks worden de harskorrels weer opgeladen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. aantal personen in het huishouden, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Deze harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische en mechanische waterverzachters
Wij differentiëren twee producten: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een lage prijs, duurzaam qua energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. De prijs van zo’n systeem begint bij €830.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. De voordelen zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en uitgebreide instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de aanschafkosten, het systeem gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. Beschikbaar vanaf €1275.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterverzachter kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil is circa €440,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het grootste voordeel van meerdere cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als de hars wordt gespoeld.
 • Als je kiest voor 1 cilinder ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Uitstekend geschikt als het watergebruik hoog is.
 • 2 cilinders werkt dus hetzelfde, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Stene.

Jouw hele huis kalkvrij?

Neem contact op met professionals voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. De prijzen starten vanaf €85 voor magnetische ontharders tot ruim €2100 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs hangt af van het model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de omvang van het systeem. Naast deze aanschafkosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van deze systemen zijn zo’n €770, zonder installeren. Een systeem met uitgebreide opties heeft een prijskaartje tussen de €1600 en €2250 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema tref je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Stene.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Ga aan de slag met onze online offerteservice en vraag prijsoverzichten aan bij professionele installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk en direct vakmannen, verschillende opstellingen en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €55
Mechanische waterontharderC.a. €860
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €970
Zout€25 per 50 kilo
OnderhoudskostenBegint bij €135 per beurt
InstallatiekostenV.a €180
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterverzachter in Stene?
De waterhardheid in Stene is plus minus 22,40 dH. Het gemiddelde in de provincie West Vlaanderen komt uit op ongeveer 15,09 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een geavanceerd ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat zorgt voor zacht water. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: lagere stookkosten en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Experts vinden dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Zoals een zachte huid, betere smaak van water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Voor kalkvrij water wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit proces kan doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. Deze calcium en magnesium deeltjes worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt middels zouttabletten. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De effectiviteit van deze theorie wordt door wetenschappers afgekeurd.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Installaties met ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een goede reiniging is cruciaal voor een goede efficiënte werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Stene.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. lagere energiekosten, een lekkere watersmaak, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, kleding dat langer meegaat, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie